Japanissa rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä on kuollut ainakin 16 ihmistä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Sää

Japanissa rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä on kuollut ainakin 16 ihmistä

Lauantaina alkaneiden rankkasateiden odotetaan jatkuvan sunnuntai-iltana.

Pelastustyöntekijä auttaa paikallista asukasta pahimmalla tulva-alueella Kuma-joen rannalla sijaitsevassa Hitoyoshin kaupungissa.

Julkaistu: 4.7. 7:25, Päivitetty 5.7. 9:17

Japanissa yli 200 000 ihmiselle annettiin evakuointimääräys lauantain rankkasateiden takia, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan ennennäkemättömän rankat sateet ovat aiheuttaneet tulvia ja maanvyöryjä, ja sunnuntaiaamuna Suomen aikaa 16 ihmistä oli vahvistettu kuolleeksi ja ainakin 13 oli kateissa maan eteläisimmällä saarella Kyūshūlla.

Lisäksi noin kahdenkymmenen ihmisen pelätään kuolleen rankkasateiden seurauksena. Heistä 14 on Kumamotossa sijaitsevan vanhainkodin asukkaita, jotka jäivät upoksiin vedenpinnan noustessa vanhainkodin ympärillä. Näitä kuolemia ei kuitenkaan ole virallisesti vielä vahvistettu.

Ihmisiä on myös jäänyt jumiin koteihinsa, kun teitä on mennyt poikki.

Rankkasateiden odotetaan jatkuvan sunnuntai-iltana. Japanin ilmatieteen laitos varoittaa erittäin rankasta sateesta, ukkosesta sekä todennäköisistä maanvyöryistä.

Paikan päältä otetuissa kuvissa näkyy taloja ja autoja uponneena mutaiseen veteen. Tulviva Kuma-joki on NHK:n mukaan katkonut sähköjä asunnoista ja vienyt jopa siltoja mukanaan.

Sunnuntaiaamuun mennessä sade oli hieman laantunut, mutta romahtaneet sillat ja tukkeutuneet tiet ovat eristäneet monia Kumamoton alueen yhteisöjä, NHK kertoo.

Ilmakuvista näkee, miten asunnon katolla ollutta ihmistä nostettiin köydellä armeijan helikopteriin, kertoo AFP. Maahan oli myös muodostettu suuri SOS-kyltti, jonka ympärillä noin kymmenen ihmistä heilutti valkoisia pyyhkeitä pelastus- ja mediahelikoptereille.

Pelastustyöntekijät ja sotilaat ovat AFP:n mukaan koko lauantain ja sunnuntain välisen yön yrittäneet paikantaa kadonneita henkilöitä ja pelastaneet koteihinsa ansaan jääneitä ihmisiä.

Suojapaikkoihin kerääntyneitä satoja ihmisiä kehotetaan pesemään ahkerasti käsiään ja pitämään etäisyyttä toisiinsa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Rankkasateiden takia yli tulvinut Kuma-joki vei jopa siltoja mukanaan.

Viranomaisille oli NHK:n mukaan tullut yli sata avunpyyntöä paikallisilta asukkailta, mutta kaikkiin ei pystytty vastaamaan välittömästi.

Noin 10 000 sotilasta lähetettiin apuun pelastustöihin, kertoi Japanin pääministeri Shinzō Abe.

”Rankkasateet jatkuvat todennäköisesti sunnuntaihin asti, ja alueella olevien henkilöiden täytyy olla äärimmäisen varovaisia”, Abe sanoi lauantaina.

Paikalliset viranomaiset kehottivat ihmisiä toimimaan nopeasti henkensä pelastamiseksi, kertoo AFP. Jumiin jääneet ihmiset ovat kuitenkin vaikeuksissa.

”En pysty noudattamaan evakuointimääräystä, sillä tie muuttui joeksi. Tämä on niin pelottavaa”, paikallinen asukas kertoi NHK:lle.

Japanissa Kumamoton prefektuurissa sijaitseva Kuma-joki tulvi yli aiheuttaen tuhoja asuinalueille.

Japanin ilmatieteen laitos antoi korkeimman tason säävaroituksen osiin Kyūshūn saarta, mutta laski varoituksen tasoa seitsemältä Suomen aikaa lauantaiaamuna.

Japanissa on parhaillaan käynnissä sadekausi, jonka aikana viranomaiset antavat suhteellisen usein evakuointikäskyjä maanvyörymien ja tulvien takia.

Kyūshū on Japanin pääsaarista eteläisin ja kolmanneksi suurin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat