Ranska tuomitsi Syyriaan lähteneen jihadistin 30 vuoden vankeusrangaistukseen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Terrorismi

Ranska tuomitsi Syyriaan lähteneen jihadistin 30 vuoden vankeusrangaistukseen

Kyseessä on ensimmäinen ranskalainen, joka tuomitaan osallisuudesta murhiin Syyriassa.

Oikeussalipiirroksessa jihadisti Tyler Vilus puhuu oikeudenkäyntinsä alkaessa Pariisissa kesäkuussa 2020.

Julkaistu: 4.7. 12:11

Ranskalainen tuomioistuin määräsi maasta Syyriaan lähteneen jihadistitaistelijan perjantaina 30 vuoden vankeusrangaistuksen terroristisista rikoksista.

Tyler Vilus, 30, oli Syyriassa vuosina 2013–2015 jihadistitaistelijana. Hänet tuomittiin muun muassa terroristiryhmään kuulumisesta, Isis-taistelijoiden ryhmän johtamisesta ja kahdesta murhasta.

Syyttäjä Guillaume Michelin pyysi Vilusille elinkautista. Syyttäjän mukaan paatuneena jihadistina Vilus ei ole muuttunut lainkaan vuosien varrella, eikä olisi ansainnut mahdollisuutta anoa armahdusta ainakaan 22 vuoteen.

”Syytetyn matkalla kaikki askeleet ovat kietoutuneita yhteen kalifaatin rakentamisen kanssa. On teidän vastuullanne pistää loppu verenvuodatukselle”, syyttäjä sanoi tuomioistuimelle.

Tuomari halusi kuitenkin sanojensa mukaan antaa Vilusille ”toivonkipinän” ja sen myötä mahdollisuuden ”kehittyä”. Siksi elinkautinen muuttui 30 vuoden vankeusrangaistukseksi, ja armahdusta Vilus voi anoa aikaisintaan vuonna 2035, kertoo ranskalaislehti Le Monde.

Vuonna 2015 terroristijärjestö Isis julkaisi videon, jossa Vilusiksi tunnistettu henkilö on kahden metrin päässä polvistuneista vangeista. Toinen vangeista oli Vapaan Syyrian armeijan oppositiotaistelija ja toinen Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoihin kuuluva sotilas.

Molemmat teloitettiin päähän ampumalla. Vilus ei ole ampuja, mutta hän mahdollisti murhien tapahtumisen, syyttäjä sanoo.

Vilusin pidätys ja oikeudenkäynti on ollut tärkeä askel Ranskan turvallisuusviranomaisille, sillä Vilusin uskotaan olevan paljon kontakteja ranskalaisiin jihadisteihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat