Pubit avasivat lauantaina ovensa Englannissa, mutta moni pelkää uutta tartuntapiikkiä – Pääministeri vetoaa ihmisiin: ”Ei nyt pilata tätä” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronarajoitukset

Pubit avasivat lauantaina ovensa Englannissa, mutta moni pelkää uutta tartuntapiikkiä – Pääministeri vetoaa ihmisiin: ”Ei nyt pilata tätä”

Britanniassa pelätään, että rajoitusten purkaminen aiheuttaa uuden piikin tartuntalukuihin.

Ihmiset istuivat oluella Thames-joen rannassa Lontoossa perjantaina.

Julkaistu: 4.7. 13:53

Englannissa puretaan lauantaina koronarajoituksia, ja esimerkiksi pubit aukesivat ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun.

Rajoitusten purkamisella Britannian hallitus pyrkii piristämään maan taloutta, joka on kärsinyt koronaviruksen takia asetetuista kovista rajoituksista jo kolmen kuukauden ajan.

Ravintolat, elokuvateatterit, galleriat, museot, kirjastot ja kampaajat saavat kaikki avata ovensa, kuin myös hotellit, camping-alueet ja muut majoituspaikat.

Ennen kaikkea Englannissa kuitenkin on odotettu pubien avaamista, sillä ne ovat olennainen osa maan sosiaalista ja kulttuurista elämää.

”Odotamme tämän olevan historiallinen päivä alalle. Ajat ovat olleet erittäin kovia meille ja asiakkaillemme, joten toivomme tämän antavan paljon kaivattua pontta”, sanoo 47 pubia omistavan City Pub Groupin perustaja Clive Watson uutistoimisto AFP:lle.

Hallituksen suositusten mukaan juomat pubeissa tarjoillaan pöytiin.

Tältä meno näytti lontoolaisessa pubissa lauantaina:

Pohjois-Irlannin pubit aukesivat jo perjantaina, ja Walesissa ja Skotlannissa pubit aukeavat osittain runsaan viikon päästä.

Englanti ilmoitti perjantaina helpottavansa myös matkustajien karanteenisääntöjä. Heinäkuun 10. päivästä alkaen yli 50 eri maasta saapuvien matkustajien ei tarvitse enää jäädä kahdeksi viikoksi karanteeniin maahan saapumisen jälkeen.

Suomi kuuluu karanteenista vapautettujen maiden joukkoon.

Yhdysvalloista tulevien matkustajien sen sijaan tulee jäädä karanteeniin maassa kiihtyvän epidemian takia.

Pubeissa notkumista on Britanniassa viimeksi rajoitettu vuonna 1665 Lontoon suuren ruttoepidemian takia.

Nyt kolmen kuukauden odotuksen jälkeen Englannissa odotetaan jopa yhdeksän miljoonan asiakkaan paluuta pubeihin ja ravintoloihin, yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Toisaalta ihmisten käyttäytymistä on vaikea ennakoida, ja vuokran- ja palkanmaksujen kanssa kamppailevissa yrityksissä pohditaankin, kannattaako ovien avaaminen vielä vai ei, jos ihmiset eivät lähde liikkeelle.

Englannissa on noin 28 000 pubia. On arvioitu, että 53 prosenttia pubeista ja 47 prosenttia ravintoloista avaa ovensa tänä viikonloppuna.

Britannian olut- ja pubiyhdistyksen mukaan kaupan palaaminen normaaliksi voi kestää jopa vuoden. Yhdistyksen mukaan jopa 18 000 pubia voi lopettaa toimintansa vuoden loppuun mennessä. Sadattuhannet ihmiset voivat menettää työpaikkansa.

Toisaalta maassa ollaan huolissaan siitä, että ihmiset lähtevät liiankin sankoin joukoin liikkeelle. ”Superlauantain” pelätään tuovan uuden piikin tartuntatilastoihin.

Noin 44 000 ihmistä on Britanniassa kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Yleisesti avautuvassa yhteiskunnassa suositellaan turvavälin pitämistä muihin ihmisiin.

Pääministeri Boris Johnson on pyytänyt ihmisiä käyttämään maalaisjärkeä.

”Viestini on, että ei nyt pilata tätä”, Johnson sanoi perjantaina radiossa.

Valtiovarainministeriö joutui jopa poistamaan Twitter-viestin, jossa kehotettiin ”hakemaan drinkkiä ja kohottamaan maljaa” yhteiskunnan avautumiselle. Kriitikoiden mukaan twiitti oli väärän sävyinen talousvaikeuksien ja korkeiden kuolinlukujen keskellä painivassa tilanteessa.

Myös pelastuspalvelut ovat pyytäneet ihmisiä ottamaan pubien ja ravintoloiden avautumisen maltillisesti vastaan.

Terveydenhuoltojärjestelmä on jo valmiiksi kuormittunut, joten pelastusasemat eivät kaipaa ”kännisten pellejen sirkusta” takaisin nurkkiinsa, West Yorkshiren poliisiliitosta sanottiin.

Britannia|Britanniassa pelätään tartuntatilanteen riistäytymistä: Sadattuhannet pakkautuivat täysille hiekkarannoille, ja laittomat juhlat päättyivät väkivaltaisuuksiin

Kansantalous|Britannian talous romahti huhtikuussa: bruttokansantuote laski yli 20 prosenttia

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat