Äärioikeistolaisessa Ekressä puheenjohtajuus siirtyi isä Helmeltä poika Helmelle – Uusi puheenjohtaja pitää Pohjoismaiden mallia ”varoituksena, ei esimerkkinä” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Viro

Äärioikeistolaisessa Ekressä puheenjohtajuus siirtyi isä Helmeltä poika Helmelle – Uusi puheenjohtaja pitää Pohjoismaiden mallia ”varoituksena, ei esimerkkinä”

Puheessaan puolueen uusi puheenjohtaja Martin Helme käytti äärioikeistolle ominaista retoriikkaa.

Mart Helme (vasemmalla) ja Martin Helme sekä Henn Põlluaas vuonna 2019.

Julkaistu: 4.7. 18:14, Päivitetty 4.7. 18:40

Viron kansalliskonservatiivinen hallituspuolue Ekre sai lauantaina uuden puheenjohtajan, kun puoluetta pitkään johtanut Mart Helme siirtyi syrjään tehdäkseen tilaa nuoremmalle polvelle.

Helmen tilalle puoluekokouksessa äänestettiin hänen poikansa ja puolueen varapuheenjohtaja, valtiovarainministeri Martin Helme, 44. Sisäministerinä toimiva isä Helme siirtyi puolueen varapuheenjohtajaksi.

Mart Helme, 70, johti puoluetta kahdeksan vuoden ajan.

”Kun minusta tuli puheenjohtaja, puolueemme kannatus oli lähellä nollaa. Mutta vielä on paljon saavutettavaa. Seuraavien vaalien jälkeen meidän pitää olla pääministeripuolue, ja sitä varten meidän täytyy astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja tehdä asioita uudella energialla ja vauhdilla”, Helme sanoi kesäkuussa puoluekokouksessa yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Uusi puheenjohtaja piti puoluekokouksessa puheen, jossa hän toivoi Virosta uutta ”Baltian Sveitsiä”, ja Pohjoismaiden joukkoon pyrkimisen unohtamista.

”Unohtakaa uusi Pohjoismaa. Niiden poliittinen paradigma ja yhteiskuntamalli on otettava varoituksena, ei esimerkkinä”, Martin Helme sanoo.

Äärioikeistolaiseen retoriikkaan nojautuvassa puheessaan Helme peräänkuulutti perinteisiä perhearvoja ja avioliiton määrittelemistä ainoastaan miehen ja naisen väliseksi instituutioksi.

Valtiovarainministeri Helme puhui paljon taloudesta, ja sanoi puolueen keskittyvän palkkaköyhyyden korjaamiseen. Hän myös kritisoi verovarojen valumista veroparatiiseihin.

”Oikeistolaisena en kuitenkaan usko, että kaikkien ihmisten tulisi elää samalla tai tasa-arvoisella tavalla. Se veisi ihmisiltä syyn ponnistella ja pyrkiä eteenpäin, ja se olisi epäreilua heitä kohtaan, jotka ovat muita lahjakkaampia, luovempia ja ahkerampia”, Helme sanoo.

Koulutuksen tehtävänä Helmen mukaan olisi kasvattaa nuorten kansallistuntoa ja auttaa heitä vastustamaan ”globalistisia ääri-ideologioita” ja liberaaleja arvoja, kuten ilmastolakkoja, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia tai Black lives matter -liikettä.

Helme mainitsi puheessaan myös valkoisen ylivallan kannattajien sloganin ”valkoisilla elämillä on väliä”.

Lopuksi Helme sanoi puolueen kääntävän uuden sivun sekä puolueen että maan historiassa. Edessä on ”jännittävä seikkailu totuuden, hyvyyden ja valon nimissä, pelottomasti pahaa vastaan”, Helme sanoo.

Oppositiossa istuvan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Indrek Saar kirjoittaa Eesti Päevaleht -sanomalehden mielipidekirjoituksessaan, että puheenjohtajan vaihtuminen ei tee Ekrestä vähemmän radikaalia puoluetta.

”Tavoitteena on olla kaikkea, mitä Pohjoismaat eivät ole [...]. Poika seuraa isänsä jalanjälkiä Pohjoismaiden halventamisessa, eikä se ole Virolle eduksi”, Saar kirjoittaa.

Sen sijaan hallituspuolue Isänmaan puheenjohtaja Helir-Valdor Seeder sanoo saman lehden haastattelussa, että Ekreä ei tule puskea syrjään, vaan koulia yhteistyön voimalla.

”Uskokaa minua, se onnistuu kyllä. Heitä ei tule työntää nurkkaan, missä he radikalisoituvat vielä enemmän, vaan heidät tulee ottaa mukaan. Sitten he kesyyntyvät, ja heistä tulee vastuuntuntoisia”, Seeder sanoo.

Toisaalta Seederin mielestä Ekrestä on tullut liian röyhkeä, ja hän pitää Ekren pullistelevia lausuntoja vaarallisina puolueelle itselleen.

Oikeistokonservatiivinen Isänmaa ja Ekre kilpailevat osin samoista äänestäjistä.

Ekren politiikan ytimessä on maahanmuuton ja vierastyövoiman vastustaminen. Martin Helmen mukaan kyse ei ole kuitenkaan rasismista, vaan kotimaisen talouden avittamisesta ja halusta pitää ”Viro Virona”.

Helmen mukaan Ekren seuraava päämäärä onkin Viron talouden kehittäminen.

Nyt koronakevään aikana Viron hallituspuolueet ovat kiistelleet siirtotyöläisten oikeuksista Virossa.

Oppositiopuolueet ovat esittäneet oleskelulupien pidentämistä EU:n ulkopuolelta tuleville työntekijöille. Ekre vastustaa esitystä, mutta hallituspuolueet Keskusta ja Isänmaa pitävät ehdotusta mahdollisena esimerkiksi maataloudessa kaivattujen kausityöntekijöiden kohdalla.

Viron rajat ovat yhä kiinni valtaosalle EU:n ulkopuolisista maista.

Maatilalliset ovat ilmaisseet huolensa työvoiman puutteesta.

Ekren mielestä maatilalliset eivät vain ole tarpeeksi ahkerasti etsineet virolaista työvoimaa. Martin Helme sanoi puheessaan, että he eivät yritä kiusata maatilallisia, vaan saada heidät maksamaan sellaista palkkaa virolaisille, että he viitsivät mennä maaseudulle poimimaan mansikoita.

Ekren puoluekokouksessa varapuheenjohtajaksi siirtyvä Helme piti puheen, jossa hän maalasi uhkakuvaa ulkomaalaisten valtaamasta Virosta.

Helme kertoi sanoneensa pääministeri Jüri Ratakselle, että Tallinnassa ”valta ei ole enää virolaisten käsissä”.

”Jos avaamme rajat halpatyövoimalle nyt, kaikille meren huuhtomille ja tuulentuomille, niin parin vuosikymmenen päästä koko Viro on kuin Ida-Virumaa. Ja siellä sinulla, ystävä kallis, ei ole mitään paikkaa”, Helme kertoi sanoneensa pääministerille.

Ida-Virumaalla Helme viittasi Viron itäiseen maakuntaan, jonka asukkaista enemmistö on venäjänkielistä.

Puheessaan Helme myös syytti Viron liberaaleja puolueita Viron kansan jakamisesta ja aivopesusta.

Oikaisu 4.7. kello 18.39: Toisin kuin jutussa aikaisemmin kirjoitettiin, Ida-Virumaa viittaa Viron itäiseen maakuntaan, ei läntiseen.

HS-analyysi: Viron hallitus on pahimman kriisinsä keskellä, kun oikeisto­populistinen Ekre-puolue kulkee skandaalista toiseen

Viron sisäministeri kertoi suomalais­medialle b-suunnitelmasta Naton turvatakuille, hallituskumppanit kiirehtivät pyörtämään lausuntoja

Kommentti|Sisäministeri kuvaili presidenttiä ”tunneherkäksi naiseksi”: Viron kansallispopulistien puheet koettelevat hallituskumppanien hermoja jo alkumetreillä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat