Tulvissa ja mutavyöryissä on kuollut kymmeniä ihmisiä Japanissa, rankkasateiden ennustetaan jatkuvan vielä tiistaina - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Japani

Tulvissa ja mutavyöryissä on kuollut kymmeniä ihmisiä Japanissa, rankkasateiden ennustetaan jatkuvan vielä tiistaina

Vapaaehtoinen evakuointikäsky on annettu noin puolelle miljoonalle japanilaiselle.

Asukkaita pelastettiin Kuman kylässä sunnuntaina.

Julkaistu: 6.7. 6:26, Päivitetty 6.7. 19:34

Kymmeniä ihmisiä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Kyushun saarella Japanissa.

Viikonloppuna alkaneista rankkasateista, tappavista mutavyöryistä ja tulvista on kärsinyt pahiten Kumamoton prefektuuri, jossa sateet olivat maanantaina jälleen yltymässä, kertoi Japanin yleisradioyhtiö NHK.

Viranomaisten mukaan Kumamoton alueella 44 ihmistä on kuollut, yhden uskotaan kuolleen, ja kymmenen ihmistä on kateissa.

Kymmenettuhannet pelastustyöntekijät jatkavat kadonneiden etsintää vaikeissa olosuhteissa.

”Rankkasateen vuoksi jouduimme perumaan joitakin helikopterien hätälentoja onnettomuusalueen yli”, kertoi paikallinen onnettomuusviranomainen Tsubasa Miyamoto uutistoimisto AFP:lle.

Tulvavesi oli noussut Hitoyoshin kaduille Kumamoton prefektuurissa lauantaina.

Japanin ilmatieteen laitos on NHK:n mukaan antanut rankkasateista korkeimman mahdollisen hätävaroituksen monen prefektuurin alueelle Kyushun saarella. Viranomaiset kehottavat ihmisiä hakeutumaan vankkoihin rakennuksiin, jos hätäsuojaan hakeutuminen on liian vaarallista.

Vapaaehtoinen evakuointikäsky on uutistoimisto AFP:n mukaan annettu noin puolelle miljoonalle japanilaiselle. Pääministeri Shinzo Abe pyysi maanantaina kaikkia japanilaisia olemaan varuillaan ja seuraamaan paikallisten viranomaisten tiedonantoja.

 

Rankkasateiden ennakoitiin jatkuvan vielä tiistain ajan. Maanantai-iltaan mennessä Kyushun saaren pohjois- ja eteläosiin odotettiin noin 250 millimetrin sateita. Läheiselle Shikokun saarelle ennustettiin 300 millimetrin sateita vuorokauden aikana. Japanin ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan saarilla saadaan yleensä saman verran sateita yhteensä koko heinäkuun ajalta.

Mutavyöryt ovat johtaneet useiden talojen sortumiseen alueella. Tulvavedet ovat tärvelleet myös monia teitä ja siltoja, minkä vuoksi pääsy moniin eristäytyneisiin yhteisöihin on estynyt.

Rakennus sortui Hitoyoshissa Kumamoton prefektuurissa sunnuntaina.

”Se oli pelkkää vettä silmänkantamattomiin”, kertoi paikallinen linja-autonkuljettaja Hirokazu Kosaki paikallismedialle.

Suurin yksittäinen tragedia toistaiseksi koettiin vanhusten hoivakodissa, jossa 14 ihmistä löydettiin kuolleena jokiveden tulvittua hoivakodin pohjakerrokseen. Pyörätuoleissa olevat asukkaat eivät päässeet pakenemaan nousevaa vettä yläkerroksiin.

Hoivakodista onnistuttiin evakuoimaan noin 50 asukasta ja henkilökunnan jäsentä, jotka kuljetettiin turvaan veneellä.

Suurten ihmismäärien evakuointia on vaikeuttanut koronaviruksen leviämisen pelko. Japanissa lähes tuhat ihmistä on kuollut tautiin, ja tartuntoja on todettu lähes 20 000.

Evakuointikeskuksissa perheiden välillä yritetään pitää etäisyyttä. Evakuoituja on määrätty pesemään käsiään tiheään tahtiin ja käyttämään kasvomaskeja.

Tulvavesi nousi tielle Yatsushirossa Kumamoton prefektuurissa lauantaina.

Evakuoiduille asukkaille tarjottiin ruoka-apua Hitoyoshissa sunnuntaina.

Paikalliset asukkaat majoittuivat tilapäisesti Ashikitan lukiossa Kumamoton prefektuurissa maanantaina.

Pariskunta evakuoitiin armeijan helikopterilla Kumamoton prefektuurissa sunnuntaina.

Tulvan tuhoama asuinrakennus kuvattuna Hitoyoshissa sunnuntaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat