Kommunistista puoluetta ja presidentti Xitä pitkään arvostellut professori otettiin kiinni Kiinassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kiina

Kommunistista puoluetta ja presidentti Xitä pitkään arvostellut professori otettiin kiinni Kiinassa

Professori Xu Zhangrun oli valmistautunut kiinniottoon. Hänet asetettiin kotiarestiin aiemmin tänä vuonna, ja hänen pääsynsä sosiaaliseen mediaan estettiin.

Kiinan johtaja Xi Jinping äänestämässä Hongkongin kiistellyistä turvallisuuslaeista, jotka vahvistavat merkittävästi Kiinan otetta Hongkongista, jolle oli luvattu autonomia.

Julkaistu: 6.7. 11:23, Päivitetty 6.7. 14:10

Poliisi otti kiinni kiinalaisen lakitieteen professorin Xu Zhangrunin maanantaiaamuna, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Xu on Kiinan kommunistisen puolueen ja maan johtajan, presidentti Xi Jinpingin pitkäaikaisimpia ja teräväkielisimpiä kritisoijia.

Kiinniotosta kertoivat Xun ystävät, joista osa pysyy nimettöminä välttääkseen valtion kostotoimet. Yksi ystävä, Geng Xiaonan, kertoi The New York Timesille, että noin 20 poliisia ja 10 ajoneuvoa tuli professorin kotiin Pekingissä ja vei hänet pois. Geng kertoo puhuneensa professorin vaimon ja opiskelijoiden kanssa.

Gengin mukaan poliisit veivät Xun tietokoneen ja papereita ennen kuin ottivat hänet kiinni. Toinen Xun ystävä vahvistaa tiedon internetissä julkaisemassaan lausunnossa.

”Xu Zhangrun sanoi olevansa henkisesti valmistautunut kiinniottoon. Hän piti laukkua, jossa oli vaatteita ja hammasharja, roikkumassa etuovessaan, jotta olisi valmis tähän”, Geng kertoi.

”Mutta oli kuitenkin šokki, kun tämä todella tapahtui.”

Xu asetettiin kotiarestiin aiemmin tänä vuonna ja hänen pääsynsä sosiaaliseen mediaan estettiin, kun hän julkaisi useita Kiinan hallintoa kritisoivia tekstejä, kertoo The Guardian.

57-vuotias Xu opetti pitkään arvostetussa Tsinghuan yliopistossa Pekingissä, mutta häntä kiellettiin tekemästä opetus- ja tutkimustyötään vuonna 2019. Silloin Xu julkaisi esseesarjan, jossa hän tuomitsi ja pilkkasi kommunistisen puolueen paisuvaa ylivaltaa Xi Jinpingin johdossa.

Xu oli mukana myös Kiinan akateemisten piirien aloittamassa sananvapausliikkeessä, joka sai kimmokkeen koronaviruksesta varoittaneen lääkärin kuoltua.

Koronaviruksesta varoittaneen lääkärin kuolema sai Kiinassa aikaan sananvapaus­liikkeen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat