Isku ydinlaitokselle jarruttaa Iranin aseohjelmaa, ja se vaikuttaa Israelin tiedustelupalvelun operaatiolta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|HS-analyysi

Isku ydinlaitokselle jarruttaa Iranin aseohjelmaa, ja se vaikuttaa Israelin tiedustelupalvelun operaatiolta

Iran myönsi räjähdyksen ydinlaitoksella viivästyttäneen ”edistyneiden sentrifugien” valmistumista.

Iranin atomienergiajärjestön julkaisema kuva Natanzin ydinlaitoksen rakennuksesta, joka on osin tuhoutunut tulipalon takia.

Julkaistu: 6.7. 14:10

Räjähdys ja tulipalo Natanzin ydinlaitoksella Iranissa on varmistumassa Israelin tiedustelupalvelun sabotaasiksi.

Nimettömänä esiintynyt tiedustelulähde kertoi sunnuntaina The New York Timesille pommi-iskun olleen Israelin käsialaa. Nimetön lähde Iranin vallankumouskaartista puolestaan kertoi lehdelle, että räjähdyksen aiheutti laitokselle salakuljetettu pommi.

Iranin tiedotusvälineet raportoivat viime torstaina tulipalosta Natanzin ydinlaitoksella Teheranin eteläpuolella. Viranomaiset väittivät ensin, että kyseessä oli tavallinen alueen varastorakennus. Myöhemmin Teheran kertoi epäilevänsä ”kyberiskua”.

Iranin ydinvoimahallinto myönsi kuitenkin sunnuntaina, että räjähdys tuhosi ”edistyneitä sentrifugeja” ja aiheutti siten ”joidenkin kuukausien” viivästyksen maan ydinohjelmaan. Uraanin rikastamiseen käytettäviä sentrifugeja tarvitaan ydinasekelpoisen materiaalin tuottamiseen.

”Tapaus voi hidastaa edistyneiden sentrifugien kehitystä ja tuotantoa keskipitkällä aikavälillä”, ydinvoimahallinnon tiedottaja Behrouz Kamalvadi muotoili uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Iran tulee kuitenkin rakentamaan tilalle suuremman rakennuksen ja kehittyneempää laitteistoa.”

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kieltäytyi viikonvaihteessa kommentoimasta tapausta sanomalla, ettei sitä ”tietenkään kommentoida”. Puolustusministeri Benny Gantz puolestaan muistutti, ettei Israel ole syyllinen kaikkeen, mitä Iranissa tapahtuu.

Ulkoministeri Gabi Ashkenazi taas huomautti, että ”Iranin ydinasetta ei voida sallia” ja tämän vuoksi Israel ”suorittaa toimia, jotka on parempi jättää kertomatta”.

Tämän lähemmäksi sabotaasin myöntämistä ministerikolmikko tuskin olisi voinut tullakaan.

Natanzin ydinlaitos on keskeinen Iranin ydinohjelmassa. Yhdysvallat ja Israel onnistuivat ujuttamaan sen tietokoneisiin Stuxnet-haittaohjelman jo vuonna 2009. Israelin tiedustelupalvelu Mossad onnistui ilmeisesti tuolloin värväämään myyrän, joka kuljetti haittaohjelman fyysisesti sisään laitokseen.

Viimeksi Mossad osoitti taitonsa Iranin-tiedustelussa 2018, kun se onnistui varastamaan satoja kiloja Iranin ydinohjelmaa käsitteleviä asiakirjoja. Tiedustelulähteiden mukaan Mossad on luovuttanut tietoja myös kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle.

Kuuden ydinasevallan ja Iranin ydinsopimus 2015 näytti vähentävän lännen huolia, kunnes presidentti Donald Trump sanoi sopimuksen Yhdysvaltain osalta irti kaksi vuotta sitten.

Iran vastasi viime kesänä ilmoittamalla aloittavansa sopimuksen rikkomisen rikastamalla uraania yli sopimuksessa määritellyn 3,67 prosentin väkevöintiasteen.

Vuoden aikana Teheran on päässyt ilmeisen lähelle ensimmäistä ydinpommiaan. Washingtonissa työskentelevä tutkija ja kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen varajohtaja Olli Heinonen arvioi viime tammikuussa, että Iranilla voisi olla tarpeeksi asekelpoista materiaalia ensimmäiseen ydinpommiinsa huhti-toukokuuhun mennessä.

Atomienergiajärjestö IAEA julkaisi kesäkuun alussa raportin, jonka mukaan Iran ei ole vastannut järjestön yksilöityihin tarkastuskäyntipyyntöihin mitään neljään kuukauteen.

Iranin mahdollisella ydinräjäytyksellä olisi suuri symbolinen merkitys, ja se osoittaisi Yhdysvaltain Iranin-politiikan epäonnistuneen.

Iran|Kyberhyökkäys aiheutti ydin­laitoksessa syttyneen tuli­palon, Iran epäilee ja uhkaa kostaa

Iran|Iranin ydin­laitoksella syttyi tulipalo, jota asian­tuntijat pitävät ”hyvin, hyvin epäilyttävänä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat