Floridassa todettiin harvinainen tartunta amebasta, joka ”syö aivot” ja johtaa lähes varmasti kuolemaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Eliöt

Floridassa todettiin harvinainen tartunta amebasta, joka ”syö aivot” ja johtaa lähes varmasti kuolemaan

Floridassa on tavattu harvinainen mutta erittäin vaarallinen ameba-tartunta. Vain neljä ihmistä 145:stä on selvinnyt tartunnasta vuosien 1962 ja 2018 välillä Yhdysvalloissa.

Tietokonemallinnus Naegleria fowleri -alkueläimestä, joka voi esiintyä ameba- tai siimaeliöasteena. Alle 10 celsiusasteen epäsuotuisissa lämpötilassa Naegleria fowleri esiintyy kystana.

Julkaistu: 6.7. 15:01

Yhdysvalloissa Floridassa on todettu harvinainen ameban aiheuttama infektio. Floridan terveysviranomaiset tiedottivat perjantaina, että yksi henkilö on saanut tartunnan Naegleria fowleri -amebasta Hillsborough’n piirikunnassa. Asiasta kertovat muiden muassa Britannian yleisradio BBC ja yhdysvaltalaiskanava CNN.

Kyseinen ameba on mikroskooppisen pieni, aiheuttaa tulehduksen aivoissa ja johtaa Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan yli 97 prosentin todennäköisyydellä kuolemaan. Siksi se on saanut liikanimen ”aivonsyöjä-ameba”. Kyseinen alkueläin voi esiintyä ameba- tai siimaeliöasteena tai kystana, mikäli olosuhteet ovat sen kannalta epäsuotuisat.

Vaikka ameba-tartunta on harvinainen, Floridan terveyslaitos julkaisi Hillsborough’n piirikunnan asukkaita koskevan varoituksen. Siinä valistetaan amebasta ja kehotetaan välttämään uimista ympäristössä, jossa ameba elää. Naegleria fowleri elää lämpimässä makeassa vedessä, kuten järvissä, joissa, lammissa tai kuumissa lähteissä. Terveysviranomaisten mukaan vettä kannattaa välttää erityisesti veden lämpötilan ollessa korkea tai vedenpinnan matala.

Floridan terveyslaitos ei kertonut, minkälaisessa tilassa henkilö on tai mistä hän sai tartunnan. Ameban aiheuttama infektio ei tartu ihmisestä toiseen.

Kyseinen ameba tunkeutuu ihmiseen nenän kautta, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus. Tyypillisimmin tämä tapahtuu, kun ihminen ui lämpimässä makeassa vedessä. Ameba jatkaa matkaansa nenän kautta aivoihin, jossa se alkaa tuhota aivokudosta.

Tartuntaa ei voi saada juomalla ameban saastuttamaa vettä. Joissain harvinaisissa tapauksissa ameba voi päästä ihmiseen, mikäli puutteellisesti klooratun uima-altaan vettä tai saastunutta vesijohtovettä pääsee nenään.

Ameba-tartuntoja tavataan useimmiten Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa. Ne ovat hyvin harvinaisia Floridassa: vuoden 1962 jälkeen on raportoitu vain 37 tapausta.

Naegleria fowlerin aiheuttaman infektion oireisiin kuuluvat kuume, pahoinvointi, päänsärky, oksentelu, niskan jäykkyys tasapainohäiriöt ja hallusinaatiot. Useimmat tartunnan saaneet kuolevat BBC:n mukaan viikossa. Oireet alkavat viimeistään noin kahden viikon kuluessa tartunnasta. Floridan terveysviranomaiset kehottavat ihmisiä hakeutumaan lääkäriin välittömästi oireiden ilmettyä.

Floridan terveysviranomaiset kuitenkin muistuttivat, että tartunnat ovat hyvin harvinaisia ja ennalta ehkäisevät toimenpiteet mahdollistavat ”turvallisen ja rentouttavan” uimakauden. Tärkeää on varmistaa, ettei vettä pääse nenään. Sen voi tehdä esimerkiksi nenäklipsillä, terveysviranomaiset ohjeistavat.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan vuosien 2009 ja 2018 välillä koko maassa raportoitiin 34 Naegleria fowlerin aiheuttamaa tartuntaa. Vain neljä ihmistä 145:stä on selvinnyt tartunnasta vuosien 1962 ja 2018 välillä Yhdysvalloissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat