Tutkijat löysivät Meksikosta yli 10 000 vuotta vanhan vedenalaisen kaivoksen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Arkeologia

Tutkijat löysivät Meksikosta yli 10 000 vuotta vanhan vedenalaisen kaivoksen

Muinaiset ihmiset kaivoivat luolien uumenista okraa, jota käytettiin esimerkiksi lääkkeenä.

Julkaistu: 6.7. 17:21

Tutkijat tekivät Meksikossa pimeiden vedenalaisten luolien uumenista yllättävän löydön.

Viimeisimmän jääkauden jälkeen noin 8 000 sitten veden alle jääneiden luolien uumenista paljastui muinainen okra-kaivos.

Reutersin mukaan sukeltajat löysivät luolasta esimerkiksi työkaluja, okran valmistamiseen käytettyjä kuoppia, luolia valaisseita tulisijoja ja suunnistamisessa auttaneita merkkejä. Okra on savea ja rautaoksidia yhdistämällä saatava väriaine, jota on käytetty esihistorialliselta ajalta lähtien.

Ihmiset saattoivat käyttää okraa esimerkiksi itsensä maalaamiseen ja lääkitsemiseen.

Tutkijoiden arvioiden mukaan ensimmäiset esihistorialliset kaivostyöntekijät löysivät tiensä luoliin noin 12 000 vuotta sitten.

Kaivaukset jouduttiin hylkäämään viimeistään noin 8 000 vuotta sitten, kun merenpinta alkoi nousta viimeisimmän jääkauden päätyttyä.

Luolat sijaitsevat Meksikossa Jukatanin niemimaalla, joka tunnetaan muinaisen maya-sivilisaation asuinalueena.

Luolista oli jo aiemmin löydetty ihmisen luurankoja, mutta ei syytä sille, mitä muinaiset ihmiset olivat luolissa tehneet.

Sukeltajat kävivät läpi kolme yhteensä noin seitsemän kilometrin mittaista vedenalaista luolastoa. Merkkejä kaivostoiminnasta löytyi noin 900 metrin mittaiselta luolaosuudelta.

Ihmishistorian vanhimmaksi kaivokseksi tutkijaryhmän löydöksellä ei kuitenkaan ole asiaa. Maailman vanhin tunnettu kaivos on Swazimaassa sijaitseva Ngwenya-kaivos. Sillä on radiohiiliajoituksen perusteella ikää jopa yli 40 000 vuotta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat