Britannian tarjous asuinluvasta jopa kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle suututti Kiinan – suurlähettiläs varoitti: Kiina on valmis vastaamaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Britannian tarjous asuinluvasta jopa kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle suututti Kiinan – suurlähettiläs varoitti: Kiina on valmis vastaamaan

Suurlähettilään mukaan Britannian ehdotus on kansainvälisten sopimusten vastainen.

Kiinan suurlähettiläs Liu Xiaoming Britanniassa helmikuussa 2020.

Julkaistu: 6.7. 19:21

Kiinan suurlähettiläs Britanniassa Liu Xiaoming varoitti saarivaltiota siitä, että sen ehdotus tarjota jopa kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle asuinlupaa turvallisuuslain käyttöönoton vuoksi on törkeää puuttumista maan sisäisiin asioihin ja kansainvälisten normien polkemista.

Asiasta uutisoi useat kansainväliset uutistoimistot ja brittiläiset tiedotusvälineet.

Viime viikolla Britannia tarjoutui ottavansa vastaan ihmisiä, jotka haluavat lähteä Hongkongista voimaan tulleen turvallisuuslain vuoksi. Se sanoi ottavansa vastaan niin kutsutun BNO-passin hakijoita, johon lähes 3 miljoonaa hongkongilaista on oikeutettu.

Britannia on luvannut tarjota Hongkongista saapuville oikeuden asua ja tehdä töitä ainakin viisi vuotta. Oltuaan tarpeeksi kauan Britanniassa, he voivat hakea myös kansalaisuutta.

Myös Taiwan ja Australia ilmoittivat ainakin harkitsevansa poliittisten pakolaisten vastaanottamista.

Hongkongilaiset mielenosoittajat järjestivät uuden turvallisuuslain vastaisen mielenilmauksen maanantaina. Lain myötä Hongkongin itsenäisyyttä tai vapautta puolustavat poliittiset näkemykset, iskulauseet ja symbolit on luokiteltu laittomiksi.

Kiinan suurlähettiläs Britanniassa sanoi kuitenkin brittiläisen BBC:n mukaan toivovansa, että Britannia harkitsisi vielä kerran ehdottamaansa tarjoustaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Liu sanoi olevansa huolissaan ja vastustavansa tarjousta. Hän muistutti, että Britannialla ei ole suvereniteettia tai lainkäyttövaltaa Hongkongiin.

Suurlähettiläs sanoi myös, että saarivaltion hallinto kommentoi jatkuvasti Hongkongin asioita holtittomasti.

Hänen mukaansa Britannian levittää turvallisuuslakiin liittyviä perusteettomia syytöksiä.

Hän varoitti, että Kiina on valmis vastaamaan, kunhan yksityiskohdat brittien esittämästä kansalaisuustarjouksesta selvinnee.

Kiina otti käyttöön kiistellyn turvallisuuslain viime viikolla , jonka nojalla Kiinan viranomaiset voivat puuttua esimerkiksi vallankumoukselliseksi tai terrorismiksi määriteltyihin toimiin Hongkongissa.

Lue lisää: Kiina haluaa, että lakeja pelätään

Itsehallintoalue oli pitkään brittien vallassa ja Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottaja sanoi maanantina uutistoimisto Reutersin mukaan, että turvallisuuslaki rikkoo Kiinan ja Ison-Britannian vuonna 1984 allekirjoitettua yhteistä julistusta, joka koski Hongkongin palauttamista Kiinan hallintoon.

Kiina lupasi Britannialle, että Hongkong säilyttäisi 50 vuotta laajan autonomiansa. Britannia katsoo Kiinan turvallisuuslain rikkovan lupausta.

Ison-Britannian ulkoministeri Dominic Raab sanoi Guardian-lehden mukaan, että Britannia ei voi kuitenkaan tehdä juuri mitään, mikäli Kiina yrittää estää Britanniaan haluavien hongkongilaisten lähtöä.

Kiinan ja Britannian suhteita hiertää myös kiinalaisen teknologiajätin Huawein osallistuminen 5G-infrastruktuurin kehittämiseen Britanniassa.

Johnson on viime aikoina tiukennut suhtautumistaan väliaikaiseen päätökseen sallia Kiinan Huawein osallistuminen 5G-verkkojen kehittämiseen.

Yhdysvallat ja jotkin brittiläiset viranomaiset ovat painostaneet, että Johnsonin ei pitäisi sallia teknologianjättiä osallistumista työhön turvallisuussyistä.

Kiinan suurlähettiläs Liu sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa Kiinan haluavan säilyttää ystävälliset suhteet Britanniaan. Hän kuitenkin varoitti, että mikäli Britannia kohtelee Kiinaa epäilevästi päätöksenteossaan voi sillä olla seurauksia Britannialle itselleen.

Hongkong|Demokratia-aktivistien kirjat katosivat Hongkongin kirjastoista uuden turvallisuuslain tultua voimaan

Kolumni|Hongkongissa tapahtui vuodessa paljon – eikä juuri mitään hyvää

Silkkitien kirjeenvaihtaja|Koronakriisi herätti huomaamaan, kuinka riippuvainen maailma on Kiinasta – Mihin ”maailman napa” liikkuu nyt, kun virus mullistaa maailman­järjestystä?

Kiina|Kommunistista puoluetta ja presidentti Xitä pitkään arvostellut professori otettiin kiinni Kiinassa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat