Japanin rankkasateissa kuollut jo ainakin 50 ihmistä, viranomaiset varoittavat vielä uusista tuhoista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Japani

Japanin rankkasateissa kuollut jo ainakin 50 ihmistä, viranomaiset varoittavat vielä uusista tuhoista

Sadetuhoista varoitetaan maanlaajuisesti, kun sateet siirtyvät hiljalleen kohti itää.

Poliisit etsivät kadonneita ihmisiä Kumamoton prefektuurissa tiistaina. Pelastustöihin on määrätty yhteensä 80000 poliisia, pelastustyöntekijää, rannikkovartioston työntekijää ja sotilasta.

Julkaistu: 7.7. 11:36

Ainakin 50 ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä Kyūshūn saarella Japanissa, kertoo uutistoimisto AFP. Lisäksi ainakin neljän ihmisen pelätään kuolleen. Toistakymmentä ihmistä on viranomaisten mukaan kateissa.

Lauantaina alkaneet rankkasateet ovat runnelleet erityisesti Kumamoton prefektuuria, missä suurin osa äärisääolojen uhreista on tullut.

Lähipäivien sateet voivat yhä aiheuttaa vaaratilanteita maan lounaisosassa, viranomaiset varoittavat Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan. Rankkasateita on luvassa vielä ainakin keskiviikkoon asti.

Japanin ilmatieteen laitos on antanut toiseksi korkeimman hätävaroituksen monen prefektuurin alueella Kyūshūn saarella. Vielä maanantaina hätävaroitus oli korkein mahdollinen.

Viranomaiset varoittavat ihmisiä yhä uusista tulvista ja maanvyöryistä. Joillakin Kyūshūn saaren alueista on myös voimassa oleva vapaaehtoinen evakuointimääräys, joka koskee AFP:n mukaan satojatuhansia asukkaita.

Sateiden odotetaan jatkuvan vielä useiden päivien ajan ja siirtyvän hiljalleen kohti maan itäosia. Japanissa on meneillään vuotuinen sadekausi, joka aiheuttaa usein tappavia tulvia ja maanvyöryjä.

Japanin ilmatieteen laitos varoittaa, että sadetuhojen riski kasvaa koko maassa sateiden liikkuessa itään.

Japanin pääministeri Shinzō Abe kertoi tiistaina, että pelastustyöntekijöiden määrä on tuplattu aiemmasta. Pelastustöihin on määrätty nyt yhteensä 80 000 poliisia, pelastustyöntekijää, rannikkovartioston työntekijää sekä sotilasta.

Tulvat ovat tuhonneet siltoja ja teitä, mikä vaikeuttaa pelastustöitä entisestään. Uhriluvun pelätään nousevan, kun pelastustöitä ja kadonneiden etsintöjä jatketaan äärioloissa.

”Meidän täytyy nopeuttaa etsintöjämme, sillä aika on loppumassa kesken”, sanoi paikallinen onnettomuusviranomainen Yutaro Hamasaki AFP:lle.

Lisäksi tuhannet kodit sekä kymmenet sairaalat ja vanhainkodit Kyūshūn saarella ovat ilman sähköjä, kertoo NHK.

Japanin hallitus harkitsee julistavansa Kyūshūn rankkasateet poikkeukselliseksi katastrofiksi, kertoo NHK. Näin rankkasateiden uhrit voisivat saada erityistä tukea tuhojen jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Japani|Jo yli 30 ihmisen pelätään kuolleen Japanissa rankkasateiden seurauksena – sateiden ennustetaan jatkuvan maanantaina

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat