Australia eristi ulkomailta saapuvia hotelleihin, joista näyttää nyt syntyneen uusi tartuntojen lähde – Victorian osavaltio aloittaa rajut liikkumis­rajoitukset tartunta­piikin vuoksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Australia eristi ulkomailta saapuvia hotelleihin, joista näyttää nyt syntyneen uusi tartuntojen lähde – Victorian osavaltio aloittaa rajut liikkumis­rajoitukset tartunta­piikin vuoksi

Victorian osavaltiossa todettiin tiistaina 191 uutta koronavirustartuntaa.

Julkaistu: 7.7. 14:58, Päivitetty 7.7. 19:45

Australiassa Victorian osavaltion ja Melbournen metropolialueen liikkumisrajoituksia tiukennetaan jälleen lisääntyneiden koronavirustartuntojen vuoksi. Osavaltion pääministeri Daniel Andrews tiedotti asiasta tiistaina.

Yli viisi miljoonaa Melbournen asukasta joutuu keskiviikon ja torstain välisestä yöstä lähtien koteihinsa eristyksiin ainakin kuudeksi viikoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

”Emme voi esittää, että koronaviruskriisi olisi ohi”, osavaltion pääministeri Andrews sanoi.

Tiistaina Australiassa todettiin 199 uutta tartuntatapausta, joista 191 Victorian osavaltiossa. Maanantaina osavaltiossa todettiin 127 uutta tapausta.

Tartuntoja todettiin Victorian osavaltiossa yhden päivän aikana enemmän kuin kertaakaan pandemian alettua. Osavaltion tapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti verrattuna esimerkiksi kesäkuun ensimmäiseen viikkoon, jolloin uusia tartuntatapauksia oli päivittäin noin yhdeksän.

Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews.

Tartunnat lisääntyivät Victorian alueella, kun rajoituksia kevennettiin ja ihmiset rentoutuivat, sanoo Melbournen yliopiston lääketieteen professori John Mathews Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa.

Mathewsin mukaan ihmisille tuli sellainen olo, että virus olisi jo täysin selätetty, vaikka niin ei todellisuudessa ollut. Siksi tauti pääsi leviämään. Terveysministeri Greg Hunt kommentoi Australian ABC-kanavan haastattelussa, että kolmannes uusista tartunnoista on todettu 20–30-vuotiailla ihmisillä, kirjoittaa The Guardian.

Tartunnat pysyivät Australiassa pitkään vähäisinä maaliskuun tartuntapiikin jälkeen. BBC:n mukaan tartuntapiikki saatiin taltutettua liikkumisrajoitusten ja ulkomailta tuleville asetettujen hotellikaranteenien avulla.

Suurin osa Australian aikaisemmista tartuntatapauksista on terveysviraston mukaan tullut ulkomailta. Maaliskuussa maan hallitus määräsi ulkomailta saapuvat matkustajat 14 päiväksi hotellikaranteeniin.

Victorian osavaltion pääministerin Andrewsin mukaan suuri osa uusista tartunnoista on levinnyt juuri karanteenipaikkoina käytettyjen hotellien työntekijöiden mukana. Myös virallisissa karanteenihotelleissa toimineita yksityisten turvallisuusyritysten työntekijöitä pidetään mahdollisina viruksen levittäjinä. Esimerkiksi hotellien vartijoiden turvavarustus ei BBC:n mukaan ole ollut asianmukainen.

Lisäksi tartunnat ovat ryöpsähtäneet lähinnä Pohjois- ja Länsi-Melbournen lähiöissä, jotka ovat pääosin maahanmuuttajien asuttamia.

Terveyden huollon työntekijöitä Pohjois-Melbournen tornitalolähiön edustalla.

Australiassa on maan terveysviraston mukaan todettu tiistaihin mennessä 8 586 koronavirustartuntaa ja 106 viruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemaa. Victorian osavaltion alueella tartuntoja on todettu yhteensä 2 824 ja koronaviruksesta johtuvan taudin aiheuttamia kuolemia yhteensä 22.

Lähes kaikki Australian uudet tartuntatapaukset on todettu Victorian sekä Uuden Etelä-Walesin osavaltioiden alueilla. Uuden Etelä-Walesin osavaltion alueella uusia tartuntoja oli tiistaina todettu kuluneen vuorokauden aikana 10.

Tartuntapiikin vuoksi osavaltioiden välinen raja suljetaan keskiviikon vastaisena yönä. Rajoitusta pidettiin historiallisena, sillä raja on suljettu edellisen kerran sata vuotta sitten vuonna 1919 espanjantaudin vuoksi. Poliisit ja armeijan joukot vartioivat yli sadan kilometrin pituista, vilkasta rajaa.

Rajan liepeillä sijaitsevan Alburyn kaupungin pormestarin Kevin Mackin mukaan Uuden Etelä-Walesin ja Victorian rajan välillä matkustaa päivittäin yli 50 000 työmatkalaista. Hän kuvailee uutissivusto Reutersin haastattelussa, että rajan nopea sulkeminen on monelle painajainen.

Muissa osissa Australiaa tartuntatilanne on näiden kahden osavaltion tilannetta rauhallisempi ja ihmiset voivat liikkua vapaasti.

Lauantaina Melbournessa asetettiin karanteeniin yhteensä 3 000 yhdeksän tiiviisti asutetun tornitalon asukasta, kun kahdessa talossa todettiin viikonloppuna 24 uutta koronavirustartuntaa. Tiistaina tornitaloissa oli todettu yhteensä jo 69 tartuntaa. Poliisit vartioivat talojen ulkopuolella. Alueen vuokratalot ovat pääasiassa maahanmuuttajien asuttamia.

BBC:n mukaan alueiden johtajat sanovat, että maan terveysviranomaiset ovat epäonnistuneet tiedon välittämisessä muille kuin englanninkielisille asukkaille. Melbournessa yli 35 prosenttia kotitalouksista on sellaisia, joissa puhutaan muuta kuin englantia.

Toukokuun alussa terveysviranomaisten jäljitystyön avulla saatiin selville, että noin 111 tartuntatapausta oli saanut alkunsa Länsi-Melbournessa sijaitsevalta teurastamolta, kertoo BBC. Viranomaiset uskovat, että osa tämän viikon tartuntapiikin tapauksista on peräisin teurastamolla levinneistä tartunnoista, jotka kytivät karanteenissa ja pääsivät leviämään, kun rajoituksia helpotettiin kesäkuun alussa.

Oikaisu 7.7. kello 17.02: Victorian ja Uuden Etelä-Walesin välinen raja suljetaan keskiviikon vastaisena yönä, ei tiistain vastaisena yönä, kuten jutussa virheellisesti sanottiin. Oikaisu 7.7. kello 19.45: Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti, että yli viisi miljoonaa Melbournen asukasta joutuu keskiviikosta lähtien koteihinsa eristyksiin ainakin kuudeksi viikoksi. Todellisuudessa eristys alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat