Venäjä ilmoitti asettavansa vastapakotteita Britanniaa vastaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

Venäjä ilmoitti asettavansa vastapakotteita Britanniaa vastaan

Britannia on listannut pakotelistalleen henkilöitä, joiden epäillään syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab allekirjoitti maanantaina pakotelistan, johon kirrattiin 49 vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistynyttä henkilöä.

Julkaistu: 7.7. 16:49

Venäjä on tiistaina ilmoittanut vastaavansa vastapakotteilla Britannian Venäjän kansalaisia vastaan asetettuihin pakotteisiin, uutisoi kansainväliset uutistoimistot.

Britannia ilmoitti asettavansa maanantaina pakotteet muiden muassa 25 venäläistä ja 20 saudiarabilaista vastaan, jotka ovat maan mukaan syyllistyneet ihmisoikeusrikkomuksiin. Heidän joukossaan on yksi Venäjän valtion korkea-arvoinen lainvalvontaviranomainen.

Reutersin ja AFP:n mukaan kyseessä on Britannian brexitin jälkeinen projekti. Yhtenä sen tavoitteista on maan ulkoministeri Dominic Raabin mukaan estää ”verellä tahraaman rahan” rahanpesu Britanniassa.

Britannian hallitus ilmoitti jo lokakuussa 2018, että se aikoo soveltaa omaa pakotelainsäädäntöä heti poistuttuaan EU:sta.

Venäjä kuittasi Britannian pakotteet turhiksi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi valittelevan Britannian ”epäystävällisiä toimenpiteitä”, mutta hän myös totesi, että Venäjä aikoo soveltaa vastavuoroisuuden periaatetta siinä määrin kuin maa näkee tarpeelliseksi.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin tiedottajan mukaan Britannian pakotejärjestelmä ei ole kohdistettu valtioihin, vaan se on työkalu, joka antaa mahdollisuuden kohdistaa seuraamuksia yksilöihin ja ryhmiin, jotka ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Britannian mukaan se on asettanut pakotelistalle ne henkilöt, joiden katostaan liittyneen venäläisasianajan Sergei Magnitskin kuolemaan.

Vuonna 2008 venäläinen lakimies paljasti 230 miljoonan dollarin verohuijauksen, jossa oli osallisena venäläisiä virkamiehiä. Magnitski kuoli tutkintavankeudessa vuonna 2009.

Vuonna 2019 Strasbourgissa toimiva ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Venäjän useista Magnitskin ihmisoikeuksien loukkauksista ja määräsi valtion maksamaan korvauksia hänen perheelleen.

Vuosina 2012–2013 myös Yhdysvalloissa säädettiin Magnitski-laki. Sen nojalla viranomaiset voivat estää Magnitskin kuolemaan yhdistetyiltä henkilöiltä maahantulon Yhdysvaltoihin ja Yhdysvaltain pankkijärjestelmän käytön.

Britannia aikoo laajentaa pakotelistaa koskemaan ihmisiä, joita epäillään muiden muassa korruptiosta tai toimittajien häirinnästä.

Britannian hallitus asetti maanantaina pakotteet 20 saudiarabilaista vastaan. Pakotelistalla olevien henkilöiden epäillään olleen osallisena toimittaja Jamal Khashoggin murhaan.

Lisäksi listalla on kaksi Myanmarin armeijan kenraalia, jotka ovat tiedettävästi harjoittaneet etnisiin vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja kaksi organisaatioita, jotka liittyvät pakkotyöhön, kiduksiin ja murhiin Pohjois-Korean työleireillä.

Pakotelistalla olevat henkilöitä estetään pääsy saarivaltioon ja heidän pankkitilinsä Britanniassa jäädytetään.

Hongkong|Useat valtiot aikovat ottaa vastaan Hongkongista mahdollisesti pakenevia ihmisiä

Koronavirus|Britanniassa eniten koronakuolemia Euroopassa – Oppositio moittii Johnsonia hidastelusta

Britannia|Koronaviruksesta toipunut ja uuden vauvan saanut Boris Johnson palasi töihin: ”Taudin huippu on ohitettu, ja suunta on alaspäin”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat