Brasilian presidentillä Jair Bolsonarolla todettu koronavirus­tartunta, vertasi tautia aiemmin tavalliseen flunssaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Brasilian presidentillä Jair Bolsonarolla todettu koronavirus­tartunta, vertasi tautia aiemmin tavalliseen flunssaan

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron koronavirustesti on osoittautunut positiiviseksi.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro asetteli suojamaskiaan uuden viestintäministerin Fabio Farian virkaanastujaisissa 17. kesäkuuta 2020.

Julkaistu: 7.7. 18:35, Päivitetty 7.7. 19:12

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron koronavirustesti on osoittautunut positiiviseksi, kertoo muun muassa CNN. Bolsonaro julkisti tiedon itse brasilialaisille tv-kanaville antamassaan haastattelussa.

Bolsonaron edustajat kertoivat aiemmin tiistaina CNN Brasilille, että presidentti oli alkanut tuntea itsensä huonovointiseksi sunnuntaina, minkä jälkeen hänelle tehtiin koronavirustesti sekä keuhkojen kuvaus. CNN:n mukaan Bolsonaro testattiin koronaviruksen varalta jo neljättä kertaa.

Edustajien mukaan Bolsonaroa hoidettiin hydroksiklorokiinilla ja atsitromysiinillä. CNN Brasilin tietojen mukaan hänellä olisi ollut maanantaina korkea kuume, mutta presidentin edustajat kiistivät tiedon.

Bolsonaro on itse aiemmin vähätellyt viruksen vakavuutta ja verrannut sitä tavalliseen flunssaan.

Hän kieltäytyi pitkään suojamaskin käytöstä, ja aloitti sen vasta liittovaltion tuomarin asettaman määräyksen jälkeen kesäkuun loppupuolella. Bolsonaro on myös kritisoinut rajoituksia asettaneita osavaltioiden kuvernöörejä.

Bolsonaron välinpitämätöntä suhtautumista pandemiaan on kritisoitu sekä Brasiliassa että muualla maailmassa. Brittiläinen lääketieteellinen aikakausilehti The Lancet kuvaili Bolsonaroa toukokuussa Brasilian covid-19-tilanteen kenties suurimmaksi uhaksi.

Brasiliassa koronavirustartuntoja on todettu Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi eniten koko maailmassa.

Maanantai-iltaan mennessä virallisesti vahvistettuja tartuntoja oli Brasiliassa yli 1,6 miljoonaa ja covid-19-tautiin kuolleita yli 65 000.

Monet asiantuntijat ovat arvioineet todellisten tartuntamäärien olevan Brasiliassa vielä huomattavasti suurempia, sillä maan koronavirustestauksen kerrotaan olevan puutteellista.

”Oikea luku on todennäköisesti ainakin kolme miljoonaa, ja se voi olla jopa niin iso kuin 10 miljoonaa tartunnan saanutta ihmistä”, lääketieteen professori Alexandre Naime Barbosa São Paulon yliopistosta arvioi kesäkuun puolivälin jälkeen.

CNN:n tuoreen arvion mukaan tartuntojen määrä saattaa olla jopa 12–16 kertaa ilmoitettua suurempi, mikä tarkoittaisi jopa yli 25 miljoonaa koronavirustartuntaa. Brasilia on maailman kuudenneksi väkirikkain valtio, ja siellä asuu yli 210 miljoonaa ihmistä.

Tartunnat|Pelko epidemian pahenemisesta velloo Brasiliassa: Koronavirus uhkaa iskeä takaisin suurkaupunkeihin ”bumerangin tavoin”

Etelä-Amerikka|Koronavirus­kuolemien määrä alkoi ylittää tuhat päivässä, Brasilia poisti tiedot epidemian kehittymisestä

Brasilia|”Laiva uppoaa” ja ”ihmisiä tulee kuolemaan” – Jo toinen Brasilian terveys­ministeri erosi kuukauden sisään, ja presidentin puheista vuodettiin hurjia väitteitä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat