FSB epäilee pidätetyn toimittajan vuotaneen salaisuuksia Tšekin tiedustelulle – kollegat kutsuvat maanpetosepäilyjä ”absurdeiksi” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

FSB epäilee pidätetyn toimittajan vuotaneen salaisuuksia Tšekin tiedustelulle – kollegat kutsuvat maanpetosepäilyjä ”absurdeiksi”

Pitkään toimittajana työskennellyt Ivan Safronov pidätettiin tiistaina Moskovassa.

Maanpetoksesta epäilty entinen toimittaja Ivan Safronov vangitsemisoikeudenkäynnissään Moskovassa tiistaina.

Julkaistu: 8.7. 11:08

Minsk

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan tiistaina pidätetty entinen toimittaja Ivan Safronov luovutti sotilassalaisuuksia Tšekin tiedustelulle, joka välitti niitä Yhdysvalloille.

Asiasta kertoi Safronovin asianajaja Ivan Pavlov. Hän sanoo FSB:n väittävän, että Safronov olisi välittänyt internetin kautta vuonna 2017 tietoja Venäjän asetoimituksista Afrikkaan ja Venäjän asevoimien toimista Lähi-idässä.

FSB epäilee Safronovia maanpetoksesta. Safronov kiistää syytökset. Pavlov sanoi radiokanava Eho Moskvylle, etteivät tutkijat ole esittäneet mitään todisteita syytöstensä tueksi.

Safronov oli tunnettu ja arvostettu toimittaja, joka työskenteli pitkään sotilasasioiden seuraajana sanomalehti Kommersantissa. Sieltä hän siirtyi talouslehti Vedomostiin, ennen kuin toukokuussa aloitti Venäjän avaruushallinnossa Roskosmosissa neuvonantajana.

Pidätys ja vakava epäily järkyttivätkin Safronovin toimittajakollegoita, jotka pitävät pidätystä lähinnä merkkinä yleisemmästä otteiden kiristämisestä ja rajojen tiukentamisesta toimittajille. Monet toimittajat osoittivat mieltään Moskovassa FSB:n pääkonttorin edessä ennen kuin heidät otettiin kiinni.

Safronovin pitkäaikaisin työnantaja Kommersant julkaisi tukikirjoituksen, jossa FSB:n syytöksiä kutsuttiin absurdeiksi ja Safronovia patriootiksi. Monet muutkin kollegat pitivät syytöksiä epäuskottavina.

Talousmedia RBK huomautti omassa tukikommentissaan, että Safronov työskenteli myös presidentti Vladimir Putinia seuraavassa ja hänestä raportoivassa niin sanotussa Kremlin poolissa. Turvallisuusviranomaiset tarkastavat siihen pääsevien toimittajien taustat tarkkaan, RBK huomautti.

Venäjällä moni on jo ehtinyt verrata pidätystä toimittaja Ivan Golunovin pidätykseen viime kesänä. Poliisi pidätti tutkivan toimittajan Golunovin epäiltynä huumeiden hallussapidosta.

Tekaistu syy johti toimittajien mielenosoituksiin, joiden seurauksena Golunov vapautettiin ja kaikista syytteistä luovuttiin.

Golunovin pidätyksen taustalla olivat kuitenkin keskitason poliisit. Koska kyse oli tavallisesta rikoksesta, lavastus tuli todisteista nopeasti ilmi.

Safronovin pidätti FSB. Koska kyse on maanpetoksesta, koko oikeudenkäynti käydään todennäköisesti suljettujen ovien takana. Ulkopuoliset eivät näkisi mahdollisia todisteitakaan.

Safronovia uhkaa enimmillään 20 vuoden vankeus.

Safronov pidätettiin vain päivä sen jälkeen, kun pihkovalainen toimittaja Svetlana Prokopjeva oli saanut tuomion terrorismin puolustelusta.

Laajaa huomiota herättäneessä oikeudenkäynnissä oli kyse Prokopjevan radiokommentista pommi-iskuun, jonka 17-vuotias anarkisti teki FSB:n Arkangelin päämajaan. Prokopjeva sanoi, että hallinnon julmuus saattaa ajaa joitakin epätoivoisiin tekoihin.

Oikeus langetti Prokopjevalle sakkoja. Moni piti sitä voittona, sillä häntä uhkasi kuuden vuoden vankeustuomio. Asiantuntijat kuitenkin huomauttivat, että Prokopjeva sai tuomion ensimmäisenä toimittajana.

Venäjä|Syyttäjä vaatii Karjalan vainojen tutkijalle 15 vuoden vankeus­rangaistusta Venäjällä

Venäjä|Venäjän avaruusjohtaja Rogozinin neuvonantaja pidätettiin epäiltynä valtiopetoksesta

Venäjä|Venäjän hallintoa kritisoineelle toimittajalle tuntuva sakko, vältti jopa kuuden vuoden vankilatuomion

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat