Ampumiset lisääntyivät kesäkuussa selvästi USA:ssa: Erityisesti vähemmistöt näyttävät joutuvan väkivallan uhriksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Ampumiset lisääntyivät kesäkuussa selvästi USA:ssa: Erityisesti vähemmistöt näyttävät joutuvan väkivallan uhriksi

Yhdysvalloissa on kesän aikana huomattu piikki väkivallanteoissa suurissa kaupungeissa. Erityisesti 4. heinäkuuta näytti murhatilastojen valossa surkealta.

Poliisit sulkivat kadun 1. heinäkuuta Utahin osavaltiossa, jossa rasismia vastustava mielenosoittajat marssivat.

Julkaistu: 8.7. 13:58

Viime viikonloppuna suurissa kaupungeissa eri puolilla Yhdysvaltoja raportoitiin ammuskeluista, joiden seurauksena kuoli kymmeniä ihmisiä, uutisoi yhdysvaltalainen The Washington Post.

New Yorkissa ainakin 65 ihmistä ja Chicagossa 87 ihmistä ammuttiin viime viikonlopun aikana. Myös Miamissa murhaluvut ovat kasvussa.

Syyksi väkivallan yhtäkkiseen lisääntymiseen on ehdotettu koronaviruspandemiaa, ihmisten talousahdinkoa ja rasismin vastaisia massaprotesteja.

Vaikka väkivallantekoja tapahtuu tilastojen valossa Yhdysvalloissa eniten kesäaikaan, viime aikojen ampumarikosten uhreiksi on joutunut poikkeuksellisen monta vähemmistöihin kuuluvaa alaikäistä tai lasta, mikä huolestuttaa viranomaisia.

Viikonloppuna useat amerikkalaiset tiedotusvälineet kertoivat 8-vuotiaan tytön surmasta Atlantassa. Lapsi ammuttiin kuoliaaksi autossa lauantaina muun maan juhliessa kansallispäivää. Viikonloppuna Atlantassa tapettiin yhteensä viisi ihmistä ja yli 20 loukkaantui.

Atlantan pormestari Keisha Lance Bottoms vetosi ihmisiin sunnuntai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa väkivallan lopettamiseksi, Washington Post kertoo.

Atlanta on yksi Yhdysvaltain kaupungeista, joita ovat viime aikoina ravistelleet rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavat mielenilmaukset. Sunnuntaina Bottoms korosti, että poliisi ei ole vastuussa viimeaikaisista ampumatapauksista tai 8-vuotiaan tytön kuolemasta.

4. heinäkuuta myös Washingtonissa raportoitiin 11-vuotiaan kuolemasta ja Chicagossa 7-vuotiaan kuolemasta, kummatkin ammuskelun seurauksena.

Washington Postin mukaan silmitön väkivalta on puhjennut maassa erityisen rajuna ajankohtana. Amerikkalaiseen lainvalvontaviranomais­järjestelmään on kohdistunut viime aikoina rajua kritiikkiä, kun tuhannet ovat marssineet Yhdysvalloissa poliisin väkivaltaa vastaan.

Osa lainvalvontaviranomaisista ja heidän poliittisista liittolaisistaan on liittänyt viimeaikaiset väkivallanteot massaprotesteihin.

Maanantaina republikaanien Ronna McDaniel totesi Fox News -kanavalle, että rasismin vastaiset mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että koko maassa tapahtuu edelleen paljon väkivaltaa.

Hän myös herjasi demokraatteja siitä, että nämä eivät ole puhuneet viime viikonloppuna afroamerikkalaisiin lapsiin kohdistuneesta väkivallasta ja aseväkivallasta, joka leviää kuulovalkean tavoin eri puolilla maata.

Kesäkuun rikostilastot eri puolilla Yhdysvaltoja osoittavat huolestuttavan kehityksen erityisesti tiheästi asutuissa kaupungeissa. Lukujen valossa aseväkivalta on monissa paikoissa lisääntynyt verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2019.

New Yorkissa poliisipäällikkö Terence Monahan kuvaili kansallispäivän viikonloppua yhdeksi lähihistorian verisimmistä. Viikonlopun aikana kaupungissa kirjattiin 11 murhaa.

Maanantaina kaupungin poliisi kertoi, että tilastojen valossa kesäkuu oli väkivallantekojen osalta ennätyksellinen. Koko kaupungissa raportoitiin kesäkuun aikana 205 ampumistapausta, kun kesäkuussa 2019 luku oli 89.

”On aivan selvää, että ihmiset kävelevät kaduilla aseistettuna”, Monahan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kaikki New Yorkissa kesäkuussa ja heinäkuussa tähän mennessä kirjattujen murhien uhrit kuuluivat vähemmistöyhteisöihin.

Monien muiden rikollisuuden muotojen on kuitenkin nähty viime aikoina vähentyneen Yhdysvalloissa, vaikka luvut vaihtelevat kaupunkien välillä.

Esimerkiksi Atlantan poliisi on kertonut, että raiskauksien, ryöstöjen, murtovarkauksien ja varkauksien osuudet rikostilastoista ovat vähentyneet kymmeniä prosentteja.

Pahoinpitelyiden osuus on kuitenkin samaan aikaan hieman kasvanut.

Vastaavaa kehitystä on huomattu myös joissain muissa kaupungeissa. Philadelphiassa poliisi ilmoitti sunnuntaina 210 murhasta, kun vastaavan ajankohtana vuonna 2019 luku oli 165. Poliisin mukaan ilmoitukset ammuskeluista ovat kaupungissa lisääntyneet, kun taas muista rikollisuuden muodoista, kuten raiskauksista ja ryöstöistä, raportoitiin vähemmän. Vastaavaa kerrotaan Miamista ja Los Angelesista.

Chicagossa puolestaan kuluvan vuoden aikana sekä murhien että ammuskelussa loukkaantuneiden osuus rikostilastoissa on kasvanut.

Tammikuun ja heinäkuun välillä kaupungissa poliisille oli raportoitu 329 murhasta ja 1 600 ammuskelun uhrista.

Illinoisin osavaltio, jossa Chicago sijaitsee, on aselaeissaan yksi maan tiukemmin säädellyistä osavaltioista.

Chicagon poliisi raportoi, että useana peräkkäisenä viikonloppuna aseväkivallan uhreiksi ovat joutuneet myös lapset. Uhrien ikä on vaihdellut alle vuodesta 14-vuotiaisiin.

Chicagon poliisipäällikön David Brownin mukaan lapset eivät olleet valikoituneet uhreiksi tarkoituksella, vaan sattuivat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

Näin kävi 8-vuotiaalle pojalle Alabaman osavaltiossa. Hän kuoli ammuskelussa ostoskeskuksessa perjantaina, kun 22-vuotias nuori ajautui sanaharkkaan miesryhmän kanssa ja molemmat alkoivat ampua toisiaan päin. Välikohtauksessa loukkaantui myös kolme ulkopuolista.

Jotkut aktivistit ovat esittäneet, että väkivallan hillitsemiseksi pitää tehdä muutoksia järjestelmään, jonka he kokevat rasistiseksi. Joidenkin mukaan erityisesti vähäosaiset on ajettu ahtaalle, mikä heijastuu väkivaltana.

Oikeus kantaa asetta on kirjattu Yhdysvaltain perustuslakiin uskonnon ja sananvapauden rinnalle.

Eri puolilla Yhdysvaltoja joukkoampumisia tapahtuu lähes päivittäin ja yksittäisiä ammuskeluja useita päivässä. Maassa on toistuvasti keskusteltu aselakien tiukentamisesta, mutta toistaiseksi aselakeja ei ole kiristetty valtion tasolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat