Koronavirus halkaisi Kalifornian kahtia: Pohjoisen virustilanne muistutti pitkään Suomea, mutta nyt tapaukset lisääntyvät vauhdilla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Koronavirus halkaisi Kalifornian kahtia: Pohjoisen virustilanne muistutti pitkään Suomea, mutta nyt tapaukset lisääntyvät vauhdilla

Viime viikon aikana Kalifornian koronavirustartuntojen määrä ylitti 200 000:n. Kahden viime viikon aikana tartuntojen määrä on kasvanut 40 prosenttia. Sairaalahoitoon joutuneiden määrä on kasvanut kuukaudessa 88 prosenttia.

Ihmiset jonottivat pääsyä Yhdysvaltoihin Meksikon rajalla tiistaina 7. heinäkuuta. Koronavirus on iskenyt Kaliforniassa etenkin Meksikon rajalla sijaitsevan Imperialin piirikunnan maatalousalueeseen

Julkaistu: 8.7. 14:24

San Francisco

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci varoitti senaatin kuulemistilaisuudessa viime viikolla, että uusien koronavirustartuntojen määrä voi nousta 100 000:een päivässä.

Nyt luvut tikittävät ennätystahdissa 50 000–60 000 päivittäisen uuden tartunnan paikkeilla.

Anthony Fauci.

Tartunnat jakautuvat erittäin epätasaisesti. Yhdysvaltojen osavaltiot ja alueet ovat erilaisten itsenäisten koronastrategioiden ja -tilanteiden tilkkutäkki.

Osavaltioista vaurain ja runsasväkisin, 40 miljoonan ihmisen Kalifornia, on tähän asti selvinnyt viruksesta vähällä, koska sen lähestymistapa on painottunut tieteeseen, testaamiseen ja järjestelmällisyyteen.

Osavaltion kukoistavasta taloudesta suurin osa suljettiin maaliskuussa. Tuolloin laadittiin selkeät numeroihin perustuvat mittarit, jotka tulisi saavuttaa ennen uudelleen avaamista.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom alkoi perääntyä, kun taloushaasteet kasaantuivat, avaamista vaativat oikeusjutut lisääntyivät ja työttömien miljoonaluvut raksuttivat.

”Jossain kohtaa on tunnustettava, ettei ihmisiä voi lukita sisään kuukausiksi eikä elämiä ja toimeentuloja tuhota ottamatta huomioon tehtyjen päätösten terveysvaikutuksia”, hän sanoi kesäkuun puolessavälissä.

Rannat ja baarit alkoivat täyttyä.

Ihmiset kerääntyivät rannalle San Diegossa heinäkuun alussa.

Viime viikon aikana Kalifornian koronavirustartuntojen määrä ylitti 200 000:n. Kahden viime viikon aikana tartuntojen määrä on kasvanut 40 prosenttia. Sairaalahoitoon joutuneiden määrä on kasvanut kuukaudessa 88 prosenttia.

Käännekohta näyttäisi olleen 25. toukokuuta, jolloin juhlittiin Memorial Dayta eli muistopäivää. Karanteeneihin väsähtäneet ihmiset alkoivat liikkua enemmän ja tavata toisiaan.

Koronavirus on halkaissut Kalifornian kahtia.

Pohjoisen Piilaakson talousalue ja pääkaupunki Sacramento edustavat vain runsasta kymmentä prosenttia tartunnoista. Tilanne sekä tartunnoissa että kuolemissa oli viime viikkoihin asti samankaltainen kuin Suomessa.

Etelän Los Angeles, Santa Barbara ja San Diego kattavat kolme neljännestä virustapauksista. Kesän kuumuus on ajanut ihmisiä ilmastoituihin sisätiloihin, useat sukupolvet asuvat ahtaasti yhdessä, ja tartunnat pääsevät leviämään.

Kaliforniassa koronavirus on levinnyt erityisesti hoitokodeissa, vankiloissa, ruoantuotannossa sekä siirtotyöläisten ja paperittomien keskuudessa.

Kovimmin koronavirus on iskenyt Meksikon rajalla sijaitsevan Imperialin piirikunnan maatalousalueeseen, jonka työttömyysluvut olivat jo ennen koronavirusta Yhdysvaltojen suurimmat, 23,5 prosenttia. Alueen väestöstä yli 80 prosenttia on latinotaustaisia.

Yhdysvallat on avannut talouttaan hätiköiden, mutta ihmiset eivät silti uskalla kuluttaa tilanteessa, jossa viruksen tiedetään edelleen leviävän.

Yhdysvaltain kongressin budjettivirasto arvioi tuoreeltaan, että talouden elpyminen voi kestää jopa vuoteen 2030 asti.

Koronavirus vaikuttaa erityisen runsaasti kouluttamattomiin pienituloisiin, joilla on rajallinen mahdollisuus etätöihin tai sairauslomiin.

Lisäksi Yhdysvalloissa työskentelee 12–14 miljoonaa paperitonta, jotka ovat viisi prosenttia maan työvoimasta ja pyörittävät monia toimialoja logistiikasta maatalouteen. He jäivät kokonaan ilman valtion korona-avustusta, jota on jaettu vain kerran.

Maaliskuussa työnsä menetti 40 prosenttia Yhdysvaltojen pienipalkkaisista. Kaikkiaan 40 miljoonaa ihmistä jäi työttömäksi maalis–toukokuussa. Arvioiden mukaan jopa 42 prosenttia irtisanotuista ei palaa aiempien työnantajiensa palvelukseen.

Yhdysvallat on pienyritysten ja palveluiden maa. Kun ravintolat, kampaamot ja kuntosalit eivät pääse avaamaan oviaan, yrittäjät eivät pysty maksamaan kivijalkatilojen vuokria, saati työntekijöidensä palkkoja. Ahdinko syvenee.

Turvaverkkojen hataruus lisää hätää. Työttömyyskorvaukset ovat pieniä ja lyhytkestoisia eivätkä enimmäistasollakaan vastaa palkkoja likimainkaan. Sairaanhoito on monimutkainen ja kallis sekoitus yksityistä ja julkista. Lisäksi eläkkeet säästetään itse.

Koronavirus|Yhdysvallat juhlii itsenäisyys­päivää tilanteessa, jossa tartuntoja todetaan 50 000 tapauksen päivä­vauhdilla – Miten tilanne pääsi karkaamaan käsistä?

Yhdysvallat|Floridassa uusia tartuntoja ennätys­määrä, Texasin teho­hoito­paikat äärirajoilla – Tartunta­tilanne synkkenee rajoituksia purkaneissa osa­valtioissa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat