Iso osa Italiaa on viruksesta lähes vapaa, mutta tartuntariski ei ole kokonaan poistunut - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Italia

Iso osa Italiaa on viruksesta lähes vapaa, mutta tartuntariski ei ole kokonaan poistunut

Ihmisten varovaisuus on alkanut jo vähän herpaantua. Uusien tartuntojen määrä on pysynyt silti laskusuuntaisena.

Julkaistu: 9.7. 2:00, Päivitetty 9.7. 7:48

Firenze

Koronaviruksen aiheuttama hätätila alkaa Italiassa olla pelkkä muisto.

Vielä pari kuukautta sitten varsinkin Pohjois-Italia oli yksi Euroopan pahimmista tautipesäkkeistä. Runsas kuukausi sitten tiukkoja rajoitustoimia alettiin höllentää, ja nyt lomakausi on Italiassa päässyt jo täyteen vauhtiin.

Suosituimmat rantakohteet ovat täyttyneet pääosin italialaisista turisteista. Myös varovaisuus on alkanut herpaantua. Hiekkarannoilla ollaan vieretysten, ja lähes muoti-ilmiöksi on muodostunut kasvomaskin pitäminen leuan alla.

Italia koki Euroopan maista ensimmäisenä koronaviruksen aiheuttaman epidemian ja toimi samalla herätyskellona koko Euroopalle. Nyt Italiaa pidetään jo valtaosin turvallisena maana matkustaa.

Yli puolessa Italian 21 hallinnollisesta alueesta ei uusia tartuntoja esiinny lainkaan, tai niitä on vain muutamia viikossa.

Italian tilanne on mielenkiintoinen, sillä ensi viikon maanantaista lähtien maasta voi matkustaa rajoituksetta Suomeen. Hallitus päätti matkustusrajoitteen purkamisesta keskiviikkona.

Italian rantakohteissa käy parhaillaan enimmäkseen italialaisia turisteja. Turisteja Amalfissa Etelä-Italiassa heinäkuun alussa.

Tilanne on erityisen hyvä Etelä-Italiassa. Rooman eli Lazion alueen eteläpuolisilla alueilla ei ollut keskiviikkona yhtään ihmistä tehohoidossa koronaviruksen takia. Myös Italiaan kuuluvat saaret Sisilia ja Sardinia ovat käytännössä viruksesta vapaita.

Italian ilmaantuvuusluku eli todettujen koronavirustartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden edellisten 14 vuorokauden aikana on nyt noin viisi. Vastaava luku Suomessa on noin kaksi.

Italian uusista koronavirustartunnoista noin puolet esiintyy Milanon alueella Lombardiassa. Kun Italian koronavirustilannetta tarkastelee lukuun ottamatta Lombardiaa, ilmaantuvuusluku on noin kolme, joka vastaa Norjan tilannetta.

Lombardian lisäksi uusia tartuntoja esiintyy jonkin verran Pohjois- ja Keski-Italiassa Piemonten, Veneton, Emilia-Romagnan ja Toscanan alueilla.

Italiaan voi matkustaa vapaasti EU- ja Schengen-maista sekä Britanniasta. Rajat pysyvät sen sijaan kiinni valtaosalle Euroopan ulkopuolisten maiden kansalaisille. Tosin poikkeuksiakin on: Italia sallii vapaa-ajan matkailijoiden saapumisen maahan muun muassa Australiasta, Kanadasta, Japanista ja Thaimaasta.

Viiden tähden hotelli Hassler Roomassa oli suljettuna vielä tällä viikolla pandemiasta johtuvan asiakaskadon vuoksi.

Tilanne elää ja muutoksia voi tulla myös päiväkohtaisesti. Tiistaina Italian terveysministeri Roberto Speranza määräsi kaikki Bangladeshin pääkaupungista Dhakasta Italiaan tulevat lennot lakkautettavaksi sen jälkeen, kun Rooman lentokenttäviranomaiset löysivät kaupungista Roomaan lentäneiden 274:n matkustajan joukosta ainakin 36 tartunnan saanutta.

Kaikille EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolisille maahantulijoille tehdään Italiassa terveystarkastus ja suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. EU- ja Schengen-maista tuleville matkailijoille ei ole rajoitteita.

Italiassa on nyt runsaat 240 000 koronavirustartunnan saanutta, ja tautiin on kuollut lähes 35 000 ihmistä.

Britannian ja Espanjan jälkeen Italia on Euroopan kolmanneksi pahiten koronaviruksen koettelema maa. Maailmanlaajuisesti Italia on sijalla 11 koronavirustartuntojen kokonaismäärässä.

Italian kolme kuukautta kestäneet eristystoimenpiteet olivat yksiä maailman tiukimpia. Alueiden välinen liikkuminen vapautettiin kesäkuun alussa, jolloin purettiin myös valtaosa rajoitusmääräyksistä.

Italiassa on edelleen pidettävä kasvomaskia joukkoliikenteessä, suljetuissa tiloissa asioidessa ja aina, kun turvavälejä ei pystytä takaamaan. Käsien desinfiointiainetta on tarjolla ravintoloissa, kahviloissa, kaupoissa ja kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Asiakkaat ovat palanneet ravintoloihin, mutta ravintoloiden asiakaskapasiteettia on pienennetty tuntuvasti ja samalla ulkoilmassa tapahtuvaa tarjoilua on lisätty.

Vaikka varovaisuus näyttää herpaantuneen, uusien tartuntojen määrä on pysynyt Italiassa kesä-heinäkuun ajan tasaisena ja laskusuuntaisena.

Rooman Kolosseumillakin on käynyt tavanomaista vähemmän turisteja koronapandemian vuoksi. Italia alkoi höllentää rajoituksia kesäkuussa.

Ihmiset ottivat aurinkoa puistossa Milanon keskustassa kesäkuun lopussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat