USA:n huippuyliopistot yrittävät turvata ulkomaisten opiskelijoiden oleskelun maassa ja haastavat rajaviranomaisten viisumilinjauksen oikeudessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

USA:n huippuyliopistot yrittävät turvata ulkomaisten opiskelijoiden oleskelun maassa ja haastavat rajaviranomaisten viisumilinjauksen oikeudessa

Pahimmassa tapauksessa uuden säädöksen myötä opiskelija voidaan jopa karkottaa Yhdysvalloista.

Joukko nuoria juhlisti turvavälejä pitäen valmistujaisia toukokuussa Harvardin yliopiston oikeustieteen kampuksen edessä Massachusettsin osavaltiossa.

Julkaistu: 8.7. 21:41

Harvardin yliopisto ja Massachusettsin teknillinen korkeakoulu (MIT) haastavat oikeuteen Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tulliviranomaisen ICE:n päätöksen, joka vaarantaa maassa olevien kansainvälisten opiskelijoiden oleskelun maassa.

Ainakin kaksi Yhdysvaltain huippuyliopistoihin lukeutuvaa oppilaitosta on keskiviikkona ilmoittanut hakevansa oikeuden kautta kumoamista maahanmuutto- ja tulliviranomaisen ICE:n päätökselle, jonka mukaan kansainväliset opiskelijat eivät saa jäädä maahan, jos heidän kurssinsa järjestetään syksyllä ainoastaan verkko-opetuksena.

Säädöksen mukaan ulkomaisille opiskelijoille tarkoitettujen F-1- ja M-1-viisumien haltijoiden pitää joko vaihtaa yliopistoa tai lähteä maasta, mikäli oma yliopisto ei tarjoa syksyllä lähiopetusta.

Yhdysvaltain viranomaiset harkitsevat parhaillaan, salliiko USA:n koronavirustilanne palata lähiopetukseen syksyllä.

Harvardin rehtori Lawrence Bacow kutsui keskiviikkona julkaistussa lausunnossa viranomaisten viisumipäätöstä julmaksi ja virananomisten toimintaa painostuksena yliopistoja kohtaan.

Hän myös sanoi, että yliopisto joutuu turvautumaan äärimmäisin toimenpiteisiin, jotta kansainväliset opiskelijat voisivat jatkaa opintojaan ilman pelkoa, että heidät karkotetaan maasta. Samalla hän kritisoi viranomaisia siitä, että nämä eivät välitä opiskelijoiden ja henkilökunnan terveydestä.

”Uskomme, että ICE:n määräys on huonoa yhteiskuntapolitiikkaa ja uskomme, että se on laiton,” Bacow sanoo.

Maanantaina Harvard ilmoitti, että se aikoo pitää kaikki kurssinsa etänä syksyllä koronavirusepidemian takia.

The Harvard Crimson-lehden mukaan kanne jätettiin keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Kanteessa vaaditaan viisumipäätöksen perumista.

Kanteen mukaan maahanmuutto- ja tulliviranomaisen päätös johtaa Harvardin, MIT:in ja käytännössä koko Yhdysvaltain korkeakoulutuksen kaaokseen.

Presidentti Donald Trump on toistuvasti yrittänyt saada rajoituksia maassaan puretuksi ja vaatinut koulujen avaamista, vaikka Yhdysvalloissa on tällä hetkellä eniten koronavirustartuntoja maailmassa.

Trump kutsui Harvardin päätöstä järjestää kurssit etänä ”naurettavaksi” ja sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Yhdysvaltain koulutuksen pitäisi palata normaaliksi syksyllä.

Keskiviikkona hän uhkasi rahoituksen leikkaamisella, mikäli koululaitokset eivät palaa normaaliin opetukseen.

Yhdysvaltain yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskeli lukuvuotena 2018–2019 yhteensä yli miljoona ulkomaalaista opiskelijaa noin 500 korkeakoulussa. Eniten ulkomaalaisia opiskelijoita tulee Yhdysvaltain yliopistoihin Kiinasta, Intiasta, Etelä-Koreasta, Saudi-Arabiasta, Kanadasta ja Vietnamista.

Kaikkiaan kansainvälisten opiskelijoiden osuus kaikista opiskelijoista on noin viisi prosenttia.

Lue lisää: Pelkkiä etäopintoja tekevät ulkomaalaiset eivät saa jäädä Yhdysvaltoihin – Suomalais­opiskelija: ”Olemme jonkun sortin limbossa”

Yhdysvallat|Yhdysvaltain tuore viisumipäätös iskee tieteeseen ja teknologiaan maailmanlaajuisesti – Suomalaisfirman työntekijät eivät pääse maahan eivätkä uskalla poistua maasta

Koronavirus|Jopa tuhannet suomalaiset jumittavat rajoitusten vuoksi Yhdysvalloissa – tai Suomessa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat