Korkein oikeus hyväksyi Trumpin hallinnon asetuksen, joka sallii poikkeuksia sairausvakuutukseen uskonnollisen vakaumuksen nojalla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Korkein oikeus hyväksyi Trumpin hallinnon asetuksen, joka sallii poikkeuksia sairausvakuutukseen uskonnollisen vakaumuksen nojalla

Presidentti Trumpin on nähty kosiskelevan asetuksellaan erityisesti konservatiivisia vaalipiirejä.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas.

Julkaistu: 9.7. 8:24

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi keskiviikkona presidentti Donald Trumpin hallinnon asetuksen, joka vapauttaa osan työnantajista ja yliopistoista sisällyttämästä ehkäisyn sairausvakuutukseen.

Jatkossa Yhdysvalloissa jotkut työnantajat voivat omaan uskonnolliseen vakaumukseensa ja moraalikäsityksiinsä vedoten päättää, kattaako heidän työntekijöille antamansa sairausvakuutus naisten käyttämän hormonaalisen ja ei-hormonaalisen ehkäisyn.

Oikeus äänesti asetuksen puolesta äänin 7–2. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Päätöksen piirin kuuluvat myös esimerkiksi järjestöt ja kristilliset korkeakoulut, jotka tarjoavat terveydenhuoltoa opiskelijoille.

Liittovaltion hallitus arvioi, että asetuksen myötä jopa 126 000 ihmistä voi menettää oikeuden ehkäisyyn, joka on aiemmin kuulunut työnantajan maksamaan sairausvakuutukseen.

Aiemmin liittovaltion mandaatti takasi sen, että kaikkien työnantajien tarjoaman sairausvakuutuksen tuli kattaa syntyvyyden säännöstelyyn tarkoitetut välineet ilman lisämaksuja. Mandaatti tuli voimaan presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen yhteydessä vuonna 2010.

Tuolloin jotkin uskonnollisten organisaatioiden jäsenet arvostelivat päätöstä, sillä he kokivat, että ehkäisyn tarjoaminen työntekijöille sotii heidän uskonnollisia vakaumuksiaan vastaan.

Republikaanit ovat myös pyrkineet kumoamaan Obamacarena tunnetun lakipaketin.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari, konservatiivi Clarence Thomas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Trumpin hallituksella oli lakisääteinen oikeus valmistella asetus, joka sallii työantajalle moraalisen vapautuksen.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on neljä liberaalia tuomaria ja viisi konservatiivia.

Kaksi liberaalia tuomaria vastustivat päätöstä, mutta kaksi muuta hyväksyivät tuloksen. Heidän mukaansa asetus voidaan vielä riitauttaa esimerkiksi sillä perusteella, että moraalinen vapautus on käsitteenä liian laaja.

Aloitetta kritisoivat ovat sanoneet, että vakaumukseen perustuva vapautus antaa työnantajalle vallan määrätä, kuinka työntekijät saavat ja tai eivät saa käyttää sairausvakuutustaan, mikä on tunkeutumista työntekijöiden yksityisiin päätöksiin, jotka puolestaan perustuvat heidän henkilökohtaisiin vakaumuksiinsa.

Kristityt konservatiivit ovat tärkeä äänestäjäryhmä Trumpille, joka hakee toiselle presidenttikaudelle syksyn vaaleissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat