Korkein oikeus määräsi presidentti Trumpin luovuttamaan verotietonsa New Yorkin osavaltion syyttäjälle - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Korkein oikeus määräsi presidentti Trumpin luovuttamaan verotietonsa New Yorkin osavaltion syyttäjälle

Trump kritisoi päätöstä välittömästi Twitterissä.

Trump tapasi korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Robertsin helmikuussa. Robertsin on nimittänyt virkaan republikaanipresidentti George W. Bush.

Julkaistu: 9.7. 12:28, Päivitetty 9.7. 18:09

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti torstaina, että New Yorkin osavaltion syyttäjä voi saada presidentti Donald Trumpin taloustiedot, kuten veroilmoitukset, kertoo uutistoimisto Reuters.

Korkein oikeus äänesti asian puolesta 7–2 torstaina.

Oikeus perusteli päätöstä sillä, että istuva presidentti ei voi välttyä rikosoikeudelliselta menettelyltä.

Korkein oikeus myös linjasi torstaina, että demokraattien hallitsema edustajainhuone ei voi hankkia Trumpin tilinpäätös- ja pankkitietoja hänen tilitoimistoltaan. Asia palautetaan alemman oikeusasteen käsittelyyn.

Trump reagoi päätökseen heti. Hän kritisoi päätöstä monen päivityksen voimin Twitterissä.

”Korkein oikeus palauttaa asian takaisin alempaan oikeusasteeseen, väittelyt jatkuvat. Tämä on poliittinen syyte. Voitin [Robert] Muellerin noitavainon ja muut, ja nyt minun täytyy jatkaa taistelua poliittisesti korruptoituneessa New Yorkissa”, Trump kirjoitti.

Trumpin mukaan syyttäjä toimi asiassa väärin. Hän myös väitti, että hänen kampanjaansa kohdistuu vakoilua, minkä vuoksi hän on ” Yhdysvaltain historian suurimman poliittisen rikoksen ja skandaalin” kohteena.

Aiemmin alemmat oikeusasteet linjasivat, että Trumpin taloustiedot tulisi luovuttaa syyttäjälle, mutta Trumpin asianajajat veivät kysymyksen korkeimpaan oikeuteen vedoten presidentin koskemattomuuteen.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Trumpin asianajajien mukaan presidentti nauttii täydellistä koskemattomuutta virassa ollessaan, jotta voi keskittyä työskentelyyn ilman että syyttäjät ja asianajajat ”häiritsevät” häntä.

AFP:n mukaan eräs Trumpin asianajajista oli todennut, että presidentti voisi vaikka ampua jonkun keskellä New Yorkia ilman, että häntä voitaisiin syyttää aiheesta ennen presidenttikauden päättymistä.

Vaikka kyse onkin Trumpin tiedoista, tulee päätöksellä olemaan pitkäaikaiset vaikutukset siihen, mitä tietoja tulevien Yhdysvaltain presidenttien on luovutettava ja mistä heitä voidaan virassaoloaikana syyttää.

Toisin kuin kaikki Yhdysvaltain presidentit 1970-luvulta Richard Nixonista lähtien, Trump ei ole julkisesti avannut taloustietojaan. Mikään laki ei varsinaisesti vaadi presidenttiä automaattisesti luovuttamaan tietoja, mutta niiden luovuttamatta jättäminen on herättänyt Yhdysvalloissa epäilyksiä.

Kongressin demokraattiedustajat epäilevät, että Trumpilla on jotakin salattavaa.

New Yorkin piirikunnan syyttäjä Cyrus Vance Jr. on vaatinut Donald Trumpin verotietoja jo julkisiksi jo vuodesta 2011 alkaen. Vaatimus liittyi presidentin entisen henkilökohtaisen lakimiehen maksuihin aikuisviihdenäyttelijä Stephanie Cliffordille eli ”Stormy Danielsille”. Daniels kertoi olleensa suhteessa Trumpin kanssa ennen kuin tämä pyrki presidentiksi.

Trumpin entinen lakimies Michael Cohen maksoi 130 000 dollaria Cliffordille ja auttoi maksamaan 150 000 dollaria Playboy-malli Karen McDougalille, jotta nämä eivät kertoisi suhteistaan Trumpin kanssa. Trump on kiistänyt suhteet.

Korkein oikeus päättää Trumpin verotietojen luovutuksesta ensi vuonna

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat