Saudi-Arabia haluaa syventää yhteistyötään Kiinan kanssa, mutta toiveen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kansainväliset suhteet

Saudi-Arabia haluaa syventää yhteistyötään Kiinan kanssa, mutta toiveen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä

Saudi-Arabia osti kevään aikana Kiinasta testauslaitteistoa 235 miljoonalla eurolla. Kiina yrittää varoa suututtamasta ketään Lähi-idässä, joten saudien toiveet jäänevät toteutumatta.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman vieraili Kiinassa vuonna 2019.

Julkaistu: 9.7. 13:43

Saudi-Arabia kosiskelee Kiinaa läheisempään yhteistyöhön. Saudi-Arabian ulkoministeri, prinssi Faisal bin Farhan ilmoitti maanantaina kuningaskunnan järjestävän Kiinan kanssa yhteistyökokouksen, jonka ajankohta päätetään myöhemmin, kertoi uutissivusto Al Arabiya.

Koronaviruskevät näyttää lähentäneen Saudi-Arabiaa ja Kiinaa. Maaliskuussa Saudi-Arabia lähetti epidemian silloiseen keskukseen Wuhaniin hengityskoneita ja muuta laitteistoa.

Sen jälkeen Saudi-Arabia osti Kiinasta 235 miljoonalla eurolla testausvälineistöä. Pakettiin kuului 500 kiinalaista lääkäriä ja terveysalan työntekijää, jotka moninkertaistivat Saudi-Arabian testauskapasiteetin.

Maat ovat jo ennestään luontevia kauppakumppaneita: Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja Kiina maailman suurin öljyntuoja. Karkeasti voi sanoa, että Saudi-Arabiasta virtaa öljyä Kiinaan ja Kiinasta takaisin tuotteita.

Kiina onkin Saudi-Arabian suurin kauppakumppani, joka vastaa 15:tä prosenttia kuningaskunnan kaikesta viennistä.

Saudi-Arabia pyrkii syventämään suhdetta entisestään ja on esimerkiksi ollut vaiti Xinjiangista, jossa jopa toista miljoonaa uiguurivähemmistöön kuuluvaa muslimia on niin sanotuilla uudelleenkoulutusleireillä. Leireillä heille opetetaan muun muassa puolueuskoa, ja niiden olosuhteet muistuttavat vankileirejä.

Saudi-Arabian innokkuudesta huolimatta on tuskin kyse pidempiaikaisesta liittolaisuudesta. Vaikka Saudi-Arabia hukuttaisi Kiinan lahjoihin, Kiina ei hevillä suostu kosintaan.

Kiina on lisännyt vaikutusvaltaansa kaikkialla maailmassa, mutta Lähi-idässä se on edennyt varovaisesti ja välttänyt asettumasta kenenkään puolelle alueen kiistoissa. Se haluaa pitää kaikki ovet auki, koska edes Saudi-Arabia liittolaisineen ei yksin kykene tyydyttämään Kiinan energiantarvetta.

Samaan aikaan kun Saudi-Arabia kosiskelee Kiinaa, Kiina on solmimassa sopimuksia myös Saudi-Arabian arkkivihollisen Iranin kanssa. Kiina ja Venäjä ovat tarjonneet Iranille liikkumavaraa, kun Yhdysvallat on sanonut irti ydinsopimuksen ja määrännyt Iranille ankaria pakotteita.

Kiina on huolellisesti varmistanut, ettei se murskaa toiveita Persianlahden kummallakaan rannalla.

Iran on Kiinalle tärkeä paitsi öljynmyyjänä myös siksi, että Kiinan valtava Yksi vyö, yksi tie -suunnitelma perustuu vaikutusvallan lisäämiseen Keski-Aasiassa suurten infrastruktuurihankkeiden avulla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat