Hongkongin uusi turvallisuuslaki ajoi koulut ja opiskelijat ahtaalle – kirjoja poistettu kirjastoista ja opettajia irtisanottu - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Hongkong

Hongkongin uusi turvallisuuslaki ajoi koulut ja opiskelijat ahtaalle – kirjoja poistettu kirjastoista ja opettajia irtisanottu

Hongkongin opetusministeri ilmoitti eilen, etteivät alueen opiskelijat saa ottaa jatkossa kantaa poliittisiin kysymyksiin

Opiskelijat protestoivat opettajansa vapauttamisen puolesta Hong Kongissa. Jatkossa tällaiset ihmisketjut ovat kiellettyjä.

Julkaistu: 9.7. 14:19

Hongkongin opetusministeri Kevin Yeung ilmoitti keskiviikkona, etteivät alueen opiskelijat saa ottaa jatkossa kantaa poliittisiin kysymyksiin. Erityisesti opiskelijoilta kiellettiin uutistoimisto Reutersin mukaan mielenosoittajien tunnuslauluksi nousseen Glory to Hong Kong -laulun (suom. Kunnia Hongkongille) laulaminen ja soittaminen.

Paikallisten viranomaisten mukaan opiskelijat eivät saa myöskään halventaa kiinan kansallislaulua, muodostaa ihmisketjuja, toistaa iskulauseita tai muilla tavoin ilmaista poliittisia viestejä. Myös oppituntien boikotointi on kielletty, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan Yeung on kehottanut paikallisia opettajia soittamaan poliisit paikalle välittömästi, mikäli opiskelijat toimivat kehotusten vastaisesti.

Viime viikolla Hongkongissa voimaan tullut uusi turvallisuuslaki on ajanut muutenkin paikalliset koulut ja opiskelijat ahtaalle, kertovat useat kansainväliset uutismediat.

Opiskelijoiden ja opettajien ilmaisunvapautta on viime aikoina rajoitettu huomattavasti, minkä lisäksi useita kirjoja on poistettu paikallisista kirjastoista.

Vaikka uusi turvallisuuslaki käsittelee nimellisesti vallankumouksellista toimintaa, on pykälien seassa myös perinteisen sananvapauden piiriin kuuluvia asioita. Rikoksista voi saada jopa elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Lue lisää uudesta turvallisuuslaista: Kiina haluaa, että lakeja pelätään

Aikaisemmin viime viikon lopussa BBC kertoi, että Hongkongin kirjastoista oli vedetty pois kirjoja uuden turvallisuuslain vastaisina. Paikallisen South China Morning Post -lehden mukaan ainakin yhdeksän kirjaa on vedetty kokonaan pois kirjastoista, jotta voidaan tarkastella, ovatko ne turvallisuuslain mukaisia. Kirjojen kirjoittajien kerrotaan vastustaneen demokratian ja sananvapauden supistumista Hongkongissa.

Hongkongin kirjastoista vastaava vapaa-ajan ja kulttuuripalvelujen osasto on vahvistanut tarkastelevansa joidenkin kirjojen lainmukaisuutta. Osasto ei kuitenkaan ole paljastanut tarkasteltavien kirjojen nimikkeitä tai niiden lukumäärää.

Myös opettajien sananvapautta on rajoitettu. Jo ennen turvallisuuslain voimaantuloa viime toukokuussa paikallisesta kokeesta käskettiin poistamaan eräs Kiinan ja Japanin välistä sotaa käsittelevä kysymys ”puolueellisena” ja ”kiinalaisten tunteita loukkaavana”.

Ennen seuraavaa lukuvuotta kaikkien opettajien tulee suorittaa uusi koulutus ammatillisesta ”roolista, arvoista ja käyttäytymisestä”, kertoo The Washington Post.

Lehden mukaan kouluja on käsketty ryhtymään toimiin joitakin opettajia kohtaan, vaikka rehtorit tai koulujen johtokunnat eivät olisikaan löytäneet näiden toiminnasta mitään moitittavaa. Useita opettajia on myös uhkailtu ja irtisanottu, mukaanlukien eräs opettaja, joka julkaisi henkilökohtaisella Instagram-tilillään demokratiaa kannattavia piirroksia.

Hongkong|Australia sanoi irti luovutus­sopimuksen Hong­kongin kanssa, Kiina närkästyi – Suomellakin on vastaava sopimus

Hongkong|Hongkongin uusi turvallisuus­laki saattaa tuntua Suomessa asti – HS etsi vastaukset viiteen olennaiseen kysymykseen kuohuttavasta laista

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat