Salaisista Kiina-neuvotteluista syytetty entinen suurlähettiläs sai vapauttavan tuomion Ruotsissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ruotsi

Salaisista Kiina-neuvotteluista syytetty entinen suurlähettiläs sai vapauttavan tuomion Ruotsissa

Entistä suurlähettilästä Anna Lindstedtiä syytettiin omavaltaisuudesta, koska hän tapasi Kiinan sieppaaman ruotsalais-kiinalaisen Gui Minhain tyttären. Mukana tapaamisissa oli Oulussa asuva srilankalais-australialainen liikemies.

Ruotsin entinen Kiinan-suurlähettiläs Anna Lindstedt saapui oikeuteen Tukholmassa kesäkuussa.

Julkaistu: 10.7. 12:16

Ruotsin entinen Kiinan-suurlähettiläs Anna Lindstedt vapautettiin syytteistä, jotka koskivat ”omavaltaisuutta neuvotteluissa vieraan vallan kanssa”. Tuomion antoi perjantaina Tukholman käräjäoikeus.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa on syytetty ketään tällä rikosnimikkeellä. Tuomio on merkittävä, sillä se liittyy Ruotsin ja Kiinan suhteiden arimpaan kipupisteeseen.

Oikeusjutun ytimessä on tapaaminen Tukholman ydinkeskustassa Sheraton-hotellissa tammikuussa 2019.

Tapaamisen järjesti Ruotsin silloinen Kiinan-suurlähettiläs Lindstedt. Tapaamisessa oli paikalla hänen lisäkseen kiinalainen professori Kevin Liu, Oulussa asuva srilankalais-australialainen liikemies John Meewella ja Kiinan vankeudessa pitämän kirjankustantajan Gui Minhain tytär Angela Gui.

Gui Minhai on Ruotsin kansalainen. Kiina tuomitsi hänet helmikuussa 2020 vakoilusta kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Hänen poliittisena pidetty vankeutensa on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä pian viisi vuotta.

Lindstedtin tammikuussa 2019 järjestämän tapaamisen tarkoitus oli neuvotella Gui Minhain vapauttamisesta.

Lindstedt sai syytteet, koska syyttäjän mukaan hän järjesti Ruotsin Kiinan-suhteiden kannalta merkittävän tapaamisen hakematta sille riittävää hyväksyntää esimiehiltään ulkoministeriössä.

Syyttäjä toisin sanoen katsoi, että Lindstedt neuvotteli Ruotsin valtiokoneiston selän takana vieraan vallan kanssa. Lindstedt kertoi tapaamisesta ulkoministeriölle, mutta syyttäjän mukaan hän oli jättänyt pois olennaista tietoa.

Esitutkintamateriaalin mukaan tapaaminen karkasi hallinnasta ja muuttui sävyltään erittäin painostavaksi. Angela Guin mukaan häntä vaadittiin lopettamaan Kiinan kritisointi ja mediahuomion hakeminen, jos hän haluaa isänsä vapaaksi.

Angela Guin mukaan häneltä vaadittiin lisäksi, että hän tekisi voitavansa, jotta myös muut tahot lakkaisivat pitämästä hänen isänsä tapausta esillä.

Syyttäjän mukaan suurlähettiläs Lindstedt luotti naiivisti ja kritiikittömästi miehiin, jotka edustivat Kiinan valtion etuja.

Lindstedt ja hänen asianajajansa Conny Cedermark kiistävät, että tapaukseen liittyisi minkäänlaista rikosta. Heidän mielestään suurlähettilään omaan toimintavapauteen kuuluu tällaisten tunnustelevien tapaamisten järjestäminen.

”Lindstedtin ei olisi ollut pakko kertoa tapaamisesta mitään ulkoministeriölle, mutta hän kuitenkin teki sen. Puolustus ihmettelee, miten tämä voidaan tulkita piilotteluksi”, Cedermark sanoo.

Lindstedt ja Cedermark myös väittävät, että ”vieras valta ei ollut tapaamisessa läsnä” ja ettei mitään ”julki lausuttuja vaateita” Angela Guin toiminnan vuoksi olisi esitetty.

26-vuotias Angela Gui on itse ollut hyvin pettynyt siihen, miten kaikki tapahtui. Hän on sanonut uskoneensa, että tapaamisen taustalla oli koko ulkoministeriön ja myös Ruotsin elinkeinoelämän tuki.

Hän kokee, että tuolloinen suurlähettiläs Lindstedt petti hänen luottamuksensa, kun tämä taivutteli hänet tulemaan Tukholmaan. Guin mukaan Lindstedt otti häneen yhteyttä henkilökohtaisesta numerostaan eikä suurlähettilään työnumerostaan.

Angela Gui asuu Britanniassa, ja hän on todistanut käräjäoikeudessa videoyhteyden välityksellä. Gui uskoo, että suurlähettiläällä oli aito halu auttaa. Hän kuitenkin järkyttyi siitä, mitä Sheratonissa tapahtui.

Tapaamiset jatkuivat kaksi päivää hotellin suljetussa liikeneuvottelutilassa. Hänen mukaansa erityisesti liikemies John Meewella käyttäytyi tapaamisten edetessä yhä törkeämmin.

”Minun tehtäväni on selvittää, oletko sinä luotettava eli voitko ajatella olevasi hiljaa isäsi tapauksesta – ja onko isäsi hiljaa, jos hän pääsee pois vankilasta”, Angela Gui sanoi oikeudessa Meewellan sanoneen hänelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat