SVT: Göteborgin päättäjät haluavat sulkea muslimikoulun, joka suosi poikia ja erotteli oppilaat sukupuolen mukaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ruotsi

SVT: Göteborgin päättäjät haluavat sulkea muslimikoulun, joka suosi poikia ja erotteli oppilaat sukupuolen mukaan

Römosseskolanin vapaakoulu on saanut toimintatavoistaan useasti kritiikkiä viranomaisilta.

Julkaistu: 10.7. 19:09

Göteborgissa sijaitseva muslimikoulu on erotellut oppilaita sukupuolen mukaan jo 22 vuoden ajan, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Joukko Göteborgin kaupunginvaltuuston edustajia haluaisi nyt SVT:n mukaan sulkea Angeredin taajamassa sijaitsevan koulun. Ruotsin koulutarkastuslaitos kuitenkin hylkäsi valtuutettujen esityksen ja antoi Römosseskolanille luvan laajentaa toimintojaan lähistöltä hiljattain suljetun Safirskolanin tiloihin.

”Tilanne on vaarallinen sekä lapsille että yhteiskunnalle”, kaupunginvaltuutettu Marina Johansson totesi.

Toinen valtuutettu Helene Odenjung toivoi, että tarkastuslaitos harkitsisi päätöstään uudelleen.

”Oppilaat saavat vääristetyn kuvan siitä, mitä Ruotsissa asuminen on. Se on syvästi demokratian vastaista ja iso ongelma”, Odenjung sanoi.

Noin 500 oppilaan Römosseskolan ei ole julkinen koulu vaan vapaakoulu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sitä pyörittää yksityinen taho, mutta rahoitus tulee julkisista varoista oppilaan koulurahana.

Erottelua on tapahtunut vuonna 1998 perustetun koulun koko olemassaolon ajan. Lainvastaista sukupuolieroteltujen ryhmien muodostamisesta tuli Ruotsissa vuonna 2018, ja varoituksen koulu sai viime maaliskuussa.

Koulutarkastuslaitoksen asianajajan Frida Eekin mukaan Römosseskolanilla on elokuuhun asti aikaa korjata ongelma, minkä se on myös luvannut tehdä.

”Mikäli he eivät tee mitään tämän puutteen korjaamiseksi, meidän pitää miettiä mitkä keinot ovat tarpeen jotta suosituksia alettaisiin noudattamaan”, Eek totesi SVT:lle.

Römosseskolan on aiemminkin ollut julkisuudessa siihen liittyvien epäselvyyksien ja väärinkäytössyytösten vuoksi. Koulua on syytetty poikien suosimisesta arvosanoissa ja rukouksiin osallistumisen pakollisuudesta.

Vuonna 2011 kohua aiheutti Göteborgs-Tidningenin juttu, jossa kerrottiin että koulussa opiskelevien tyttöjen tulee kertoa kuukautisistaan koko luokan edessä, eivätkä he saaneet tuolloin olla läsnä Koraania luettaessa tai rukousten aikana.

Koulussa islamilaista teologiaa opettanut Abdul Rashid Mohamed myönsi tiedot, mutta hänen mukaansa yksikään oppilas ei ollut kokenut vaatimuksia ongelmaksi.

Römosseskolanissa on oppilaita esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan. Koulun toimintaa ylläpitää Ruotsin islamilaisten koulujen yhdistys.

Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat