Greenpeace: Venäjän maastopalot riehuneet tänä vuonna jo Portugalia suuremmalla alueella – Suurin osa Siperian paloista alueilla, joihin ei päästä sammuttamaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Maastopalot

Greenpeace: Venäjän maastopalot riehuneet tänä vuonna jo Portugalia suuremmalla alueella – Suurin osa Siperian paloista alueilla, joihin ei päästä sammuttamaan

Ennätyshelteiden edesauttamat palot ovat jo vähentyneet kesän hurjimmista hetkistään.

Maastopalot ovat vaivanneet Siperiaa koko kesän. Kuva on Kamchatkalta torstailta.

Julkaistu: 11.7. 16:29

Ennätyshelteistä kärsineen Siperian maastopalot jatkuvat edelleen. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Venäjän maastopalot ovat tänä vuonna vaikuttaneet jo lähes 9,3 miljoonaan hehtaariin maata. Paloalueiden yhteenlaskettu koko on siis suurempi kuin Portugalin pinta-ala.

Hyviä uutisiakin on: Venäjän sääpalvelujen mukaan palot ovat vähentyneet huomattavasti, noin neljäsosaan viikon takaisesta. Silti tulessa olevat alueet ovat yhä suuria.

Viranomaiset yrittävät parhaillaan tukahduttaa yli sataa palopesäkettä, jotka kattavat yhteensä 43 000 hehtaaria. Sammutustöissä käytetään tekosadetta liekkejä vastaan sekä räjähteitä, joilla yritetään rajata paloaluetta.

Venäjän metsänsuojelupalvelun työntekijä sammutti metsäpaloa Siperian Krasnojarskissa perjantaina.

Useimmat palot ovat kuitenkin sammutustöiden kannalta niin vaikeissa paikoissa, että niitä ei edes yritetä tukahduttaa. Tällaista aluetta on 333 000 hehtaaria. Suurimmat palot ovat Siperiassa Jakutian alueella. Sinne julistettiin hätätila 2. heinäkuuta.

Venäjän suurpaloja ovat edesauttaneet kuiva maaperä ja harvinaisen lämmin sää, joka alkoi jo tammikuussa, kertoi Euroopan unionin ilmaston tarkkailuverkosto aiemmin tällä viikolla.

Kesän mittaan Siperiassa on koettu erittäin korkeita lämpötiloja. Esimerkiksi Verhojanskin pikkukaupungissa oli kesäkuun loppupuolella 38 asteen helle, mikä on sangen käsittämätön lukema napapiirin pohjoispuolella. Jo toukokuussa useissa siperialaiskaupungeissa päivälämpötilat olivat yli 30 astetta.

Siperiassa saattaa kesäisin olla useinkin kuuma, mutta nyt mitatut lämpötilat ovat aivan poikkeuksellisia.

Siperian maastopalot syttyvät helposti, koska maa on kuivaa.

Arktiset alueet ovat lämmenneet viime vuosikymmeninä huomattavasti nopeammin kuin maapallo keskimäärin.

Siperian metsäpaloista on vapautunut ilmaan huomattavat määrät hiilidioksidia. Siperian lämpeneminen vaikuttaa ilmastonmuutokseen kiihdyttävästi sitäkin kautta, että ikiroudan sulamisen myötä ilmaan saattaa purkautua maaperään säilöytynyttä metaania, joka lämmittää ilmakehää hiilidioksidiakin tehokkaammin.

Paikallisesti Siperiassa lämpenemisellä on monenlaisia ikäviä seurauksia. Jopa kaupungit uhkaavat vajota, sillä ne on rakennettu ikiroudan päälle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat