Puolan presidentinvaaleissa tiukka kamppailu: presidentti Andrzej Duda valittiin jatkokaudelle, oppositio selvittää vilppiepäilyjä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Puola

Puolan presidentinvaaleissa tiukka kamppailu: presidentti Andrzej Duda valittiin jatkokaudelle, oppositio selvittää vilppiepäilyjä

Andrzej Duda on voittanut presidentinvaalit Puolassa. Vaalilautakunnan mukaan hän sai 51,2 prosenttia äänistä.

Istuva presidentti Andrzej Duda

Julkaistu: 12.7. 9:20, Päivitetty 13.7. 11:31

Istuva presidentti Andrzej Duda on voittanut Puolassa presidentinvaalit erittäin tiukassa kamppailussa maanantaina.

Vaalilautakunnan mukaan Duda sai 51,2 prosenttia äänistä, kertoo uutistoimisto AP. Dudan vastaehdokas Rafal Trzaskowski sai 48,8 prosenttia äänistä.

Lukumäärällisesti ehdokkaiden erotus on noin puoli miljoonaa ääntä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vaalilautakunnan päällikkö sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina Reutersin mukaan, etteivät laskemattomat äänet enää tule muuttamaan vaalien tulosta. Lautakunnan mukaan äänestämässä kävi 68,12 prosenttia äänioikeutetuista.

”En halua puhua kampanjahenkilökunnan puolesta, mutta mielestäni erotus on niin suuri, että tulos on hyväksyttävä”, sanoi kansanedustaja, entinen oppositiojohtaja Grzegorz Schetyna puolalaiselle uutiskanava TVN24:lle.

Trzaskowskia tukenut oppositiopuolue Kansalaisfoorumi kertoi kuitenkin uutistoimisto Reutersille keräävänsä dataa äänestykseen liittyvistä epäselvyyksistä. Näihin kuuluu esimerkiksi se, että ulkomailla asuvat puolalaiset saivat raportoidusti äänestyspakettinsa myöhässä eivätkä siksi välttämättä ehtineet äänestää.

Äärimmäisen tiukka presidenttikisa saattaa päätyä jopa oikeuteen asti.

”Uskon, että vaaleista tulee vielä mielenosoituksia ja koko asia saattaa päätyä korkeimpaan oikeuteen”, politiikan tutkija Anna Materska-Sosnowska Varsovan yliopistosta kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Vaalit menivät toiselle kierrokselle kesäkuun lopussa, kun Duda sai virallisten tulosten mukaan 43,7 prosenttia äänistä. Keskustaoikeistolaisen Kansalaisfoorumin Trzaskowski sai ensimmäisen kierroksen äänistä 30,3 prosenttia.

Rafal Trzaskowski

Laki ja oikeudenmukaisuus puolueen (PiS) Duda on ollut istuva presidentti vuodesta 2015 ja on ollut koko presidenttikisan ajan vaalien ennakkosuosikki. Viime aikoina Varsovan pormestari Trzaskowski nousi kuitenkin Dudan todelliseksi haastajaksi.

Tiistaina Duda haki vauhtia vaaleihin rokoteskeptisillä puheilla, kirjoittaa Politico-lehti.

Duda sanoi valtion omistamalla tv-kanavalla, että koronavirusrokotteen kehittyessä hänen hallituksensa ei missään nimessä tekisi niitä pakollisiksi.

Kun oppositiolta alkoi sataa kritiikkiä, Duda kiirehti kirjoittamaan viestipalvelu Twitterissä, että influenssarokotteiden ja aikanaan käyttöön tulevien koronavirusrokotteiden ei pitäisi olla pakollisia.

Hän kuitenkin korosti, että polio, tuberkuloosi ja tulirokkorokotteet ovat asia erikseen.

Ehdokkaat hakivat tukea omien kannattajaryhmiensä ulkopuolelta. Oikeistopopulisti Duda hakikin lausunnollaan tukea oikeistosiiven ääripäästä, jossa rokotusskeptisyys on yleistä.

Äärioikeiston presidenttiehdokas Krzysztof Bosak putosi presidentinvaalien ensimmäisillä kierroksella. Hän sai vajaat seitsemän prosenttia äänistä.

Puolalaisen riippumattoman uutismedian Oko Pressin mukaan äskettäin tehtyjen kyselyjen mukaan 34–44 prosenttia äärioikeistolaisista äänestäjistä kannattaa Dudaa. Varsovan yliopiston sosiologin Marcin Zaródin mukaan jopa 50 000 puolalaista jättää vastasyntyneen lapsensa rokottamatta muusta kuin lääketieteellisestä syystä vuosittain.

Puolan kansallisen terveysinstituutin tietojen mukaan Puolassa rokotuksia vastustavien ihmisten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2015 lähtien.

Rokoteskeptikkoja ja äärioikeistoa yhdistää myös kriittinen asenne liberaalia valtiota kohtaan, mikä sopii PiS-puolueen tavoitteisiin. Vuodesta 2015 valtaa pitänyt PiS-puolue on muiden muassa keskittänyt vallan hallinnolle, hyökännyt oikeuslaitosta, tiedotusvälineitä, oppositiota ja kansalaisyhteiskuntaa vastaan.

Dudan uudelleenvalinnan on arvioitu lujittavan PiS-puolueen asemaa parlamentissa, sillä Puolassa presidentillä on veto-oikeus lakeihin.

Dudan kannatus kasvoi tasaisesti helmikuusta maaliskuuhun. Korkeimmillaan Dudan kannatus oli 57 prosenttia, ja huhtikuun alussa näytti siltä, että hän voittaa vaalit ylivoimaisesti.

Kannatus kuitenkin sukelsi huhti- ja toukokuun aikana ja jäi noin 42 prosenttiin.

Ensimmäisellä kierroksella Duda vieraili Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin luona valkoisessa talossa, mutta edes se ei riittänyt vaadittaviin 50 prosenttiin äänistä toisen kierroksen välttämiseksi.

Puola|Puolan presidentinvaalit menevät toiselle kierrokselle, istuvalle presidentille lähes 44 prosenttia äänistä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat