Trump lievensi liittolaisensa tuomiota, erikoissyyttäjä Robert Mueller puolustaa tutkintaa: ”Roger Stone on yhä tuomittu rikollinen” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump lievensi liittolaisensa tuomiota, erikoissyyttäjä Robert Mueller puolustaa tutkintaa: ”Roger Stone on yhä tuomittu rikollinen”

Demokraatit ovat suomineet Trumpia kovin sanoin hänen päätöksensä johdosta. Nyt kriitikoiden kuoroon ovat liittyneet myös muutamat republikaanit.

Julkaistu: 12.7. 11:01

Yhdysvaltain Venäjä-tutkinnan erikoissyyttäjänä toiminut Robert Mueller sanoi lauantaina, että vaikka presidentti Donald Trump lievensi Roger Stonen tuomiota, tämä on yhä tuomittu rikollinen.

Trumpin kerrottiin lauantaina lieventäneen luottomiehensä Stonen helmikuussa saamaa tuomiota. Stone on Trumpin läheinen liittolainen ja tämän entinen neuvonantaja.

Hänen oli määrä astua vankilaan tiistaina, mutta Trumpin päätöksellä näin ei tapahdu. Vaikka Stone välttää vankilan, hänen rikostuomionsa ei poistu, uutistoimisto Reuters muistuttaa.

Lue lisää: Presidentti Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota: välttää vankilan

Stone tuomittiin helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Stone pidätettiin Floridan-kodistaan tammikuussa 2019 hänen toimiensa selvittyä Muellerin tutkimuksissa. Mueller selvitti Trumpin kampanjan mahdollisia yhteyksiä Venäjän hakkereihin ja tiedustelupalveluihin.

Aikaisemmin Stone todettiin syylliseksi viranomaistoiminnan estämiseen, vääriin todistuksiin ja todistajan uhkailuun. Stonen sanotaan pitäneen yhteyttä Wikileaks-vuotosivustoon Trumpin esikunnan puolesta, kun demokraattipuolueen sähköpostihakkerointeja pyrittiin käyttämään Trumpin vastustajan Hillary Clintonin mustamaalaamiseen.

Entinen erikoissyyttäjä Mueller puolusti tutkintaansa ”tuikitärkeänä” The Washington Post -sanomalehdessä julkaisemassaan mielipidekirjoituksessa. Asiasta kertoo muiden muassa brittilehti The Guardian.

”Stonea syytettiin ja hänet tuomittiin, koska hän syyllistyi liittovaltion rikoksiin. Hän pysyy tuomittuna rikollisena, ja aivan oikeutetusti”, Mueller kirjoittaa.

Muellerin mukaan liittovaltion hallintoa valvovan viraston työn – raporttien, syytteiden, tunnustusten ja tuomioiden – tulisi puhua puolestaan.

Robert Mueller todistamassa kongressin edessä heinäkuussa 2019.

Lauantaina Valkoisen talon tiedotteessa toistettiin Trumpin aiempi syytös, jonka mukaan Mueller tutki väitettyä rikosta, jota ei ollut koskaan tapahtunut. Tiedotteen mukaan Stonea ei olisi tämän vuoksi pitänyt alkuunkaan asettaa syytteeseen. Myös Stone oli samoilla linjoilla kommentoidessaan tuomionsa lievennystä tuoreeltaan.

”Tämä on kammottava, kammottava painajainen, kun ymmärtää, ettei tällä tutkinnalla ollut milloinkaan lainmukaista perustaa. Tämä oli noitavaino”, Stone sanoi Reutersin mukaan.

Trumpin päätös lieventää Stonen tuomiota on herättänyt laajasti paheksuntaa demokraateissa, mutta nyt kriitikoiden kuoroon ovat yhtyneet myös muutamat republikaanit, uutistoimisto AFP kertoo.

Republikaanisenaattori Mitt Romney ei säästellyt sanojaan viestipalvelu Twitterissä.

”Ennenkuulumatonta, historiallista korruptiota: Amerikan presidentti lieventää sellaisen henkilön tuomiota, joka tuomittiin valehtelusta suojellakseen tuota nimenomaista presidenttiä”, hän kirjoitti.

Toinen republikaanisenaattori Pat Toomey kritisoi Trumpia sanomalla, että tuomion lievennys oli ”virhe”, koska Stone tuomittiin asianmukaisesti.

Useimmat republikaanit ovat kuitenkin pysytelleet asiassa vaiti, mutta demokraattileirissä Trumpia on suomittu kovin sanoin.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi twiittasi, että Stonen tuomion lievennyksessä on kyse ”ällistyttävästä korruptiosta”.

”Presidentti Trumpin päätös lieventää neuvonantajansa Roger Stonen tuomiota, joka voisi välittömästi osoittaa hänet syylliseksi rikkeeseen, on ällistyttävää korruptiota”, hän kirjoitti.

Pelosi peräänkuulutti lainsäädäntöä, joka varmistaisi, ettei yksikään presidentti voi armahtaa tai lieventää sellaisen henkilön tuomiota, joka on ollut mukana suojaamassa kyseistä presidenttiä saamasta rikossyytettä.

Demokraattipuolueen todennäköisin presidenttiehdokas Joe Biden ei maininnut Stonen nimeä, mutta viesti oli selvä.

”Olen sanonut tämän aikaisemminkin ja sanon sen jälleen: Donald Trump on korruptoitunein presidentti Yhdysvaltain nykyhistoriassa”, Biden twiittasi.

Biden usutti seuraajiaan äänestämään Trumpin ulos marraskuun presidentinvaaleissa. ”Jokainen päivä, kun hän on vallassa, uhkaa demokratiamme tulevaisuutta”, hän kirjoitti.

Stone on aiemmin avustanut muun muassa Richard Nixonia ja Ronald Reagania näiden pyrkiessä Yhdysvaltain presidenteiksi. Hänen erikoisalanaan on pidetty parjaavien tietojen etsimistä ja löytämistä palkkaajiensa poliittisista vastustajista.

Yhdysvallat|Presidentti Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota: välttää vankilan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat