Vanhemmat syyttävät koulua suomenkielisten lasten syrjinnästä – valittivat Ruotsin valtiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ruotsi

Vanhemmat syyttävät koulua suomenkielisten lasten syrjinnästä – valittivat Ruotsin valtiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Västeråsissa oikeuksiaan vaativien perheiden kohtelu on ollut huonoa, kirjoittaa perheiden juristi tiedotteessa ja maalaa Ruotsista kuvan tasa-arvon kaksinaamaisena maana.

Julkaistu: 12.7. 13:04, Päivitetty 12.7. 18:37

Ryhmä vanhempia on valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen suomenkielisten lastensa kohtelusta västeråsilaisessa koulussa. Vanhempien mukaan Ruotsi on syyllistynyt kielisyrjintään, kerrotaan perheiden tiedotteessa.

Lapset ovat käyneet niin kutsuttua suomiluokkaa, mutta vanhempien mukaan lapsia kiellettiin puhumasta suomea esimerkiksi koulun retkellä, koska muut lapset eivät ymmärrä sitä.

Valituksen kohteena on Ruotsin valtio ja perusteena se, että suomi on yksi Ruotsin virallisista vähemmistökielistä. Muita historiallisia vähemmistökieliä ovat parikymmentä vuotta vanhan lain perusteella saame, meänkieli, romani ja jiddish.

Virallisten vähemmistökielten puhujille on luvattu muun muassa opetusta, hoitoa ja viranomaisasiointia omalla äidinkielellään. Suomenkieliset ovat usein kokeneet Ruotsissa, etteivät oikeudet toteudu.

Västeråsissa oikeuksiaan vaativien perheiden kohtelu on ollut huonoa, kirjoittaa perheiden juristi Johanna Parikka Altenstedt tiedotteessa ja maalaa Ruotsista kuvan tasa-arvon kaksinaamaisena maana.

”Koulun henkilökunta, virkamiehet ja poliitikot ovat mustamaalanneet heitä [perheitä]. Samaan aikaan Ruotsi osoittaa mielellään sormella muita maita, jotka eivät kohtele hyvin kansallisia vähemmistöjään, kuten romaneja Unkarissa ja Romaniassa.”

Helsingin Sanomat on aiemmin kertonut kiistasta. Se sai alkunsa pari vuotta sitten, kun perheet valittivat kouluntarkastuslaitokselle, että kolmea lasta oli kielletty puhumasta keskenään suomea metsäretkellä. Tuolloin koulun rehtori sanoi, että toki lapset saavat puhua suomea.

Viime vuonna Ruotsin syrjintäasiamies ilmoitti, että syrjintäkiellon rikkomisesta ei ole kiistattomia todisteita.

Perheet valittivat asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen maaliskuussa, ja asia on otettu siellä nyt tutkittavaksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsin vähemmistökielten asemaa testataan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Uutisen viimeisemmästä käänteestä kertoi ensimmäisenä Suomessa Hufvudstadsbladet.

Oikaisu 12.7. kello 18.37: Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Hufvudstadsbladet, ei Iltalehti, kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat