Yhdysvalloissa suoritettiin ensimmäinen liitto­valtio­tason teloitus 17 vuoteen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Yhdysvalloissa suoritettiin ensimmäinen liitto­valtio­tason teloitus 17 vuoteen

Murhasta kuolemantuomion saanut 47-vuotias mies teloitettiin tiistaiaamuna Terre Hauten kaupungissa Indianassa. Liittovaltion tasolla kuolemantuomioita ei ole pantu täytäntöön sitten vuoden 2003.

Liittovaltion vankila Terre Hautessa, Indianassa kuvattuna toukokuussa 2019.

Julkaistu: 13.7. 13:56, Päivitetty 14.7. 15:54

Yhdysvalloissa on suoritettu ensimmäinen liittovaltiotason teloitus 17 vuoteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

47-vuotias mies teloitettiin tiistaiaamuna paikallista aikaa valtion vankilassa Terre Hauten kaupungissa Indianassa. Teloitus suoritettiin pentobarbitaali-myrkkyruiskeella.

Aiemmin tiistaina maan korkein oikeus kumosi liittovaltion tuomarin Tanya Chutkanin maanantaina tekemän päätöksen lykätä kuolemantuomioon täytäntöönpanoa. Chutkanin mukaan tapauksessa oli yhä selvittämättömiä oikeudellisia ongelmia, joiden vuoksi hän päätti lykätä teloitusta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö valitti Chutkanin päätöksestä välittömästi vetoomustuomioistuimeen. Aikaisin tiistaina korkein oikeus linjasi, että kuolemantuomio toteutetaan kuten aikaisemmin oli määrätty.

Mies oli saanut kuolemantuomion vuonna 1996 tekemästään raa’asta kolmihenkisen perheen murhasta Arkansas’ssa. Murhat olivat osa ryöstöä, jolla oli tarkoitus kerätä varoja valkoisten ylivaltaa kannattavalle järjestölle.

Mies oli alun perin tuomittu kuolemaan vuonna 1999, minkä jälkeen tuomion täytäntöönpano oli viivästynyt lukuisten valitusten käsittelyn vuoksi.

Liittovaltion tasolla kuolemantuomioita ei ole pantu täytäntöön sitten vuoden 2003. Vuodesta 1988 liittovaltiotasolla on teloitettu yhteensä kolme ihmistä.

Maanantain teloitus oli jo aiemmin lähellä lykkääntyä alemman tuomioistuimen päätöksestä. Arkansas’n lain mukaan uhrin tai uhrien perheenjäsenet on kutsuttava teloitukseen.

Tässä tapauksessa uhrien perhe ei kuitenkaan halunnut matkustaa Indianaan Yhdysvaltojen pahenevan koronavirustilanteen vuoksi. Alempi tuomioistuin päätti, ettei teloitusta siis voida vielä panna täytäntöön.

Sunnuntaina muutoksenhaku­tuomioistuin kuitenkin perui alemman oikeusasteen päätöksen teloituksen siirtämisestä. Politicon mukaan muutoksenhaku­tuomioistuimen tuomari kutsui perheen kannetta kevyeksi ja totesi, että vaikka heidät on kutsuttu teloitukseen, heidän ei tarvitse osallistua.

Samassa vankilassa on tarkoitus teloittaa kaksi muuta vankia keskiviikkona ja perjantaina.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr ilmoitti heinäkuussa 2019, että kongressi ja presidentti ovat hyväksyneet kuolemantuomion palauttamisen käyttöön lähes 16 vuoden jälkeen. Liittovaltiotason teloitukset olivat tauolla myrkkyruiskeeseen liittyvien laillisuuskysymysten sekä yhden ruiskeessa käytettävän kemikaalin saatavuusongelmien vuoksi.

Vuosi sitten heinäkuussa Barr kertoi liittovaltion siirtyvän käyttämään myrkkyruisketeloituksissa vain pentobarbitaalia aiemman kolmen eri kemikaalin sijaan. Aiempaa kemikaaliyhdistelmää oli kritisoitu epäluotettavaksi.

Päätös palauttaa kuolemantuomiot liittovaltiotasolla lähti presidentti Donald Trumpin toiveesta koventaa väkivaltarikosten tuomioita.

Joulukuussa korkein oikeus pysäytti suunnitelman käynnissä olevien oikeusprosessien vuoksi. Korkein oikeus näytti liittovaltiotason teloituksille vihreää valoa kesäkuussa.

Yhdysvalloissa kuolemanrangaistus on käytössä 28 osavaltiossa. Lisäksi liittovaltiolla ja Yhdysvaltain asevoimilla on oikeus tuomita ihmisiä kuolemaan.

Osavaltiotasolla ylivoimaisesti eniten kuolemantuomioita on pantu täytäntöön Texasissa.

Vuodesta 1976 lähtien Yhdysvalloissa on teloitettu nyt 1 520 ihmistä. Vuosittain kuolemaan tuomittujen määrä on vähentynyt dramaattisesti vuosituhannen vaihteen huippuvuosista. Vuonna 1999 kuolemaan tuomittiin 279 ihmistä, mutta vuonna 2019 kuolemanrangaistuksen sai 34 ihmistä.

Neljän viime vuoden aikana vuosittain on teloitettu noin parikymmentä vankia. Huippuvuonna 1999 täytäntöön pantiin 98 teloitusta.

USA:n liittovaltio ottaa kuolemanrangaistuksen takaisin käyttöön, viiden murhaajan tuomiot jo aikataulutettu

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat