Yhdysvallat kutsuu Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä ”täysin laittomiksi”– Kiina pitää kritiikkiä perusteettomana - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Aluekiistat

Yhdysvallat kutsuu Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä ”täysin laittomiksi”– Kiina pitää kritiikkiä perusteettomana

Yhdysvallat ottaa virallisesti ankaran linjan Etelä-Kiinan merellä aluevaltauksia tekevää Kiinaa vastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

Julkaistu: 13.7. 22:28, Päivitetty 14.7. 6:35

Yhdysvallat tuomitsee aiempaa tiukemmin Kiinan toimet Etelä-Kiinan merellä. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti maanantaina Yhdysvaltojen pitävän Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä laittomina, kertoo uutistoimisto AFP.

”Teemme tämän selväksi: Pekingin vaatimukset Etelä-Kiinan meren resurssien omistajuudesta ovat täysin laittomia, kuten on myös sen kiusaamiskampanja niiden resurssien hallitsemiseksi”, Pompeo sanoo.

Kiina vastasi kritiikkiin tiistaina, kertoo uutistoimisto AFP. Kiinan vastauksen mukaan Pompeon esittämä kritiikki oli perusteetonta. Kiina sanoi tiedotteessaan tiistaina, että maa pitää kritiikkiä Yhdysvaltojen yrityksenä rikkoa rauhaa alueella. Vastauksessaan Kiina myös kehotti Yhdysvaltoja pitäytymään puolueettomana.

Etelä-Kiinan meri on yksi maailman kiistellyimmistä alueista. Kiinan mukaan lähes koko merialue kuuluu sille historiallisista syistä, mutta alueen muut valtiot vetoavat YK:n merioikeusyleissopimuksessa sovittuihin talousvyöhykkeisiin.

Kiina on esimerkiksi toistuvasti väittänyt vedenalaisen James Shoal -pengermän kuuluvan sille, vaikka kyseinen pengermä on vain 50 merimailin päässä Malesiasta ja noin 1 000 merimailin päässä Kiinan rannikosta.

”Kiinalla ei ole mitään laillista oikeutta James Shoaliin”, Pompeo julisti maanantaina.

Yhdysvallat on jo aiemmin todennut puuttuvansa aluekiistoihin, ja nyt se lunastaa lupauksiaan. Ulkoministeri Pompeo meni aiempaa pidemmälle ilmoittaessaan Yhdysvaltain asettuvan kiistoissa muiden kaakkoisaasialaisten valtioiden puolelle.

Yhdysvallat näkee tästä lähtien laittomana kaiken Kiinan toiminnan sen kansainvälisesti tunnustettujen vesien ulkopuolella. Kiina on muun muassa etsinyt öljyä ja kalastanut kiistellyillä alueilla.

Kiina on kasvattanut sotilaallista läsnäoloaan merellä ja rakennuttanut alueelle tekosaaria, joihin se on perustanut sotilastukikohtia.

Yhdysvalloilla on myös laivastoa Etelä-Kiinan merellä.

Pompeon julistamien linjausten odotetaan entisestään kiristävän Yhdysvaltojen ja Kiinan jo valmiiksi jännittyneitä välejä.

Yhdysvallat on viime aikoina asettanut viisumirajoituksia kiinalaisille virkamiehille uiguurien sortamisen ja Hongkongin demokratiaa rapauttavan turvallisuuslain takia. Turvallisuuspalvelu FBI:n johtaja kutsui hiljattain Kiinaa Yhdysvaltain ”suurimmaksi uhaksi”.

Aluekiista Etelä-Kiinan merellä uhkaa kärjistyä

Uiguurit|Yhdysvallat asettaa viisumi­rajoituksia Kiinan kommunisti­puolueen virkamiehille uiguurien kohtelun takia

Kiina|FBI:n johtaja: Presidentti Xi masinoi ulko­mailla asuviin kiinalaisiin kohdistuvan ”kettu­jahdin”, jonka keinot ovat tyrmistyttäviä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat