Salattujen kirjeiden julkaisu avaa Australian poliittisen historian kiistellyintä tapahtumaa: Tiesikö Englannin kuningatar edustajansa itsevaltaisista toimista? - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Australia

Salattujen kirjeiden julkaisu avaa Australian poliittisen historian kiistellyintä tapahtumaa: Tiesikö Englannin kuningatar edustajansa itsevaltaisista toimista?

Vuosikymmeniä salassa pidetyt kirjeet valottavat brittihovin osuutta Australian pääministerin erottamiseen vuonna 1975.

Australian kansallisarkiston pääjohtaja David Ficker puhui kirjeiden julkaisutilaisuudessa tiistaina.

Julkaistu: 14.7. 13:01

Australian poliittisen historian kiistellyimpään tapahtumaan saatiin tiistaina selvennystä, kun vuosikymmeniä salattuna pidetyt kirjeet Britannian hovin ja kuningattaren Australian-edustajan välillä julkaistiin. Kirjeistä kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä australialainen The Sydney Morning Herald.

Kirjeet paljastavat, ettei kuningatar Elisabet II saanut ennakkovaroitusta, kun hänen edustajansa erotti Australian pääministerin vuonna 1975.

Monarkin edustaja, kenraalikuvernööri John Kerr sai Australiassa aikaan perustuslaillisen kriisin erotettuaan keskustavasemmistolaisen työväenpuolueen pääministerin Gough Whitlamin 11. marraskuuta 1975. Erottamisen perusteena oli, ettei Whitlam saanut parlamenttia hyväksymään valtion menoja ja sitten väitetysti kieltäytyi vaalien järjestämisestä.

Pääministerin erottaminen kyseenalaisti Australian poliittisen itsenäisyyden Britanniasta. On arveluttavaa, saiko brittimonarkin edustaja erottaa vaalein valitun pääministerin, jolla oli puolellaan enemmistö edustajainhuoneesta.

Australian kansallisarkisto julkaisi tiistaina kuningattaren sihteerin ja Kerrin välistä kirjeenvaihtoa pääministerin erottamista edeltäneeltä ajalta, kertoo uutistoimisto AFP. Julkaisun taustalla on korkeimman oikeuden toukokuinen päätös, jonka mukaan kirjeiden tulisi olla julkisia.

Vaikka kuningatar ei kirjeiden mukaan saanut etukäteen varoitusta pääministerin erottamisesta, niin sanotut palatsikirjeet paljastavat, että brittihovi kuningatar mukaan lukien oli tietoinen Kerrin suunnitelmista.

Nyt AFP:n mukaan on kiinnostavaa, yrittikö brittihallitus vaikuttaa Australian tapahtumiin ja mikä rooli kuningattarella, prinssi Charlesilla ja kuninkaallisilla neuvonantajilla oli tapahtumissa.

Kerr toimi Australian kenraalikuvernöörinä eli monarkin edustajana vuosina 1974–1977.

Käytännössä kenraalikuvernööri nauttii muodollisesta vallasta ja toimii pääosin Australian hallituksen ohjeiden mukaan. Kenraalikuvernööri on myös Australian puolustusvoimien ylipäällikkö.

Kenraalikuvernöörillä on kuitenkin mahdollisuus erottaa pääministeri, jos tämä ei nauti parlamentin luottamusta tai toimii laittomasti. Kerrin lisäksi yksikään kenraalikuvernööri ei ole käyttänyt tätä valtaa.

Kuningatar nimittää virkaan henkilön pääministerin esityksestä. Perinteisesti kenraalikuvernöörit ovat toimineet virassaan viisi vuotta, mutta kauden pituutta ei ole virallisesti määritelty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat