Espanja havahtui jälleen holtittomaan bileturismiin lomasaarillaan – Video brittituristien riehumisesta Mallorcalla sai viranomaiset sulkemaan koko baarikadun - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Turismi

Espanja havahtui jälleen holtittomaan bileturismiin lomasaarillaan – Video brittituristien riehumisesta Mallorcalla sai viranomaiset sulkemaan koko baarikadun

Espanja yrittää elvyttää turismiaan ja pitää kiinni koronarajoituksistaan. Samalla matkailijoiden juhlimisesta on tullut taas ongelma.

Magalufissa vain osa baareista on auki, ja nekin menevät kiinni viimeistään kahdelta. Tästä johtuen turistit ovat jatkaneet juhlimista kaduilla.

Julkaistu: 15.7. 15:31, Päivitetty 15.7. 20:26

Espanjassa turistit ovat suututtaneet paikallisia varomattomalla käytöksellään maan lomasaarilla.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa brittituristit juhlivat, laulavat ja tanssivat kadulla ilman maskeja tai muita suojavälineitä.

Video on ilmeisesti kuvattu Espanjan Mallorcalla Magalufin alueen keskeisellä baarikadulla Punta Ballenalla viime torstain ja perjantain välisenä yönä.

Keskiviikkona Baleaarien turismiministeri Iago Negueruela ilmoitti, että Punta Ballena suljetaan välittömästi.

Negueruela sanoi The Mirror -lehden mukaan, että videolla nähtyjen brittituristien kaltaisia matkailijoita ei toivota Mallorcalle. Hänen mukaansa viime päivinä julkisuudessa nähtyä kuvastoa ei voida eikä aiota sietää.

”Meidän turismimme ja taloudellinen toimintamme riippuu imagostamme”, ministeri perusteli ja kehotti ihmisiä noudattamaan turvavälejä ja muita koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä sääntöjä.

Baleaareilla eli Mallorcan, Menorcan, Cabreran, Ibizan ja Formenteran muodostamassa saariryhmässä maskien käyttäminen on pakollista julkisilla paikoilla.

Säännöistä voi poiketa rannalla, hotellin uima-altaalla tai urheillessaan, mutta videolla näkyvä toiminta ei vaikuttaisi täyttävän mitään edellä mainituista kriteereistä.

Lauantaina Twitterissä julkaistu video oli kerännyt palvelussa keskiviikkopäivään mennessä jo yli 800 000 näyttökertaa ja satoja kommentteja. Moni on osoittanut vastauksissaan närkästystään videolla olevien ihmisten käytöstä kohtaan.

”Jotain me teemme väärin, kun annamme turistien käyttäytyä tällä tavalla ilman maskia keskellä pandemiaa”, videon jakanut Joan Guirado kirjoitti twiitissään.

Osa turisteista pidätettiin, kerrottiin myöhemmin Calvian kunnasta, johon Magalufkin kuuluu.

Bileturismi on ollut Espanjalle ongelma aiemminkin.

Helmikuussa Baleaarien saariryhmän aluehallinto hyväksyi lain, joka rajoittaa alkoholinmyyntiä pahimmilla ongelma-alueilla, kuten Ibizan Sant Antonissa sekä Mallorcan s’Arenalissa ja Magalufissa.

Kieltolistalle päätyivät muun muassa happy hour -alennukset, juo niin paljon kuin jaksat -tarjoukset ja alkoholin automaattimyynti.

Brittimedia The Guardianin mukaan Mallorcan lomakohteille on ilmoitettu jo yli 60 laittomasta bilekokoontumisesta. Tällaisten juhlien järjestämisestä saa kovia sakkoja, korkeimmillaan jopa 600 000 euroa.

Poliisit kiertävät maskit kasvoillaan Punta Ballenan baarikatua ja valvovat järjestystä.

Myös Saksan terveysministeri Jens Spahn osallistui keskusteluun videon nähtyään. Hän kritisoi matkaajia varomattomasta ja piittaamattomasta käytöksestä. Saksa on Espanjan toiseksi suurin turistimaa Britannian jälkeen.

”Meidän täytyy estää tartuntoja, varsinkin näin lomakaudella. Meidän ei automaattisesti tarvitse nähdä toista aaltoa syksyllä tai talvella. Voimme yhdessä estää sen, kuten olemme tehneet aiemminkin”, hän sanoi.

Osissa Espanjaa on vielä useita rajoituksia, vaikka poikkeusolot ovatkin päättyneet.

Vaikka Espanjassa brittituristien juhliminen on aiheuttanut ärsyynnystä, maa on hyvin riippuvainen ulkomaisista matkailijoista.

Matkailu kattaa noin 12 prosenttia maan bruttokansan­tuotteesta, ja erityisesti saarille ja rannikkoalueille turismi on yksi suurimmista tulonlähteistä ja työllistäjistä.

900 000 asukkaan Mallorcalla vieraili viime vuonna 10 miljoonaa kävijää. Vuosittain noin 3 miljoonaa brittiä matkustaa Baleaarien saarille.

Viimeaikainen brittituristien määrän lisääntyminen Baleaareilla johtunee siitä, että Britannian hallitus antoi viime viikon maanantaina luvan matkustaa tiettyihin maihin ilman kahden viikon karanteenipakkoa. Espanja kumosi poikkeusolonsa jo kesäkuun 21. päivänä.

Magaluf ja muut Baleaarien saarien turistialueet tokenevat hiljalleen koronavirusrajoituksista. Vielä rannoilla on varsin rauhallista.

Espanja kipuileekin nyt turismin ja turvallisuuden välillä. Maa yrittää samaan aikaan sekä toipua pandemian aiheuttamasta talouskriisistä että hidastaa tartuntojen leviämistä. Niiden määrä on monilla alueilla lähtenyt uudelleen kasvuun.

Yhteensä Espanjassa on raportoitu yli 250 000 koronavirustartuntaa ja 28 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez kehotti puheessaan viime viikolla, että ihmisten tulisi nauttia kesästä ilman pelkoa, jotta maan talous lähtisi takaisin nousuun. Toisaalta hän myös ilmaisi huolensa siitä, miten hyvin kansalaiset ovat turvaohjeita noudattaneet.

Myös Espanjan kauppa-, teollisuus- ja matkailuministeri Reyes Maroto toivoi, että lentomatkailu Britanniasta ja Saksasta hiljalleen palautuisi. Hänen mukaansa turismi toipuu asteittain, koska turistit on ensin saatava vakuuttumaan kotimaansa ulkopuolelle matkustamisesta.

Mallorcalle odotetaan vain noin kolmasosaa viime kesien turistimäärästä.

”Kesästä ei tule viime kesän kaltainen, mutta tämän hetken tilanne on lupaavampi kuin missä elimme kolme kuukautta sitten”, Maroto sanoi.

Mallorca ja Ibiza haluavat eroon ryyppäys­turismista: juoma­tarjoukset kielletään, hyppy parvekkeelta uima-altaaseen voi tuoda 60 000 euron sakon

Matkailu|Espanja avaa rajansa: Nelli Vaskelainen odottaa sukulaisia Aurinkorannikolle mutta pysyttelee itse Espanjan taloutta pyörittämässä

Koronavirus|Auringonpalvojat pakotetaan karsinoihin iän mukaan ja turvavälejä valvotaan mittanauhalla, kun rantalomailu alkaa Etelä-Euroopassa

Koronavirus|Espanjan turismi koki kovan kolauksen pandemian takia – Kun hätä­tila pysäytti reitti­lennot, suomalais­yrittäjä päätti lennättää itse suomalaisia Aurinko­rannikolle

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat