Kassi täynnä kirjoja etätöitä pakoon – Ensimmäinen lomalento Helsinki-Vantaalta saapui Kreikan Haniaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Matkailu

Kassi täynnä kirjoja etätöitä pakoon – Ensimmäinen lomalento Helsinki-Vantaalta saapui Kreikan Haniaan

HS lähti selvittämään, mikä on tunnelma ensimmäisellä Kreikkaan suuntaavalla lomalennolla.

Pauliina Kauste matkusti Kreetalle heinäkuussa. Tartuntariski ei häntä juuri huoleta, kun turvallisuusohjeistuksista pidetään kiinni. ”Järjen käyttö on suotavaa, jopa toivottavaa tällaisessa tilanteessa", Kauste sanoo.

Julkaistu: 16.7. 9:46, Päivitetty 16.7. 21:37

Ensimmäinen lomalento kuukausien koronavirustauon jälkeen lähti torstaiaamuna Helsinki-Vantaalta kohti Kreikan Kreetan saaren Hanian kaupunkia.

Kohteessa odotti 30 asteen lämpötila, taivaan täydeltä porottava aurinko ja lähes turisteista tyhjiä rantoja ja altaanreunoja.

”Upeaa”, huokaisee Pauliina Kauste, kun häneltä kysyy ensitunnelmia lomakohteesta.

Raaseporissa asuva Kauste oli aikonut lomailla huhtikuussa Madeiralla ja kesäkuussa Kreetalla, mutta molemmat matkat peruuntuivat koronavirustilanteen takia. Peruuntumiset jäivät harmittamaan, ja etätöistäkin oli jo saanut tarpeekseen. Siksi Kauste varasi uuden loman ensimmäiselle vapaalle lennolle.

Kausteen kanadalainen miesystävä ei kuitenkaan päässyt mukaan, sillä maasta ei pääse vielä matkustamaan helposti ja karanteenirajoitukset olisivat tiukat palatessa.

Tartuntariski ei Kaustetta erityisemmin huoleta. Turvallisuus on huomioitu hyvin matkalla, eikä tautitilanne Kreetalla ole paha.

”Yhteiskunnan on jossain vaiheessa avauduttava. Täällä kuitenkin on niin paljon turismista kiinni, kun jopa viidesosa bruttokansantuotteesta tulee matkailusta. Hienoa, että tänne on saatu matkoja järjestymään nopealla aikataululla.”

Tavalliseen lomaan verrattuna näkyvin ero ovat hotellihenkilökunnan maskit ja visiirit sekä matkustajien lennolla käyttämät maskit. Turvallisuus on hotelleissa otettu vakavasti. Riskien minimointia on selvästi mietitty tarkasti.

Maskinkäyttö tuntui aluksi erikoiselta, Kauste kertoo.

”Vähän klaustrofobinen olo, mutta kaikkeen tottuu.”

Aiemmilla lomilla Kreikassa Kauste on käynyt ruuanvalmistuskursseilla. Matkoillaan hän myös mielellään lähtee sähköpyöräretkille. Nyt kursseja tai retkiä ei juurikaan järjestetä.

Tekemistä kuitenkin riittää. Mukana matkalaukussa on yhdeksän kirjaa.

”Yksi meni jo”, Kauste toteaa.

Ihmisiä Euphoria Resort -hotellin rannakka Kreetalla Kreikassa heinäkuussa.

HS seuraa pakettimatkalaisten tunnelmia ja matkailukulttuurin muutoksia Kreetalla tulevina päivinä.

HS:n ulkomaantoimittaja Sonja Parkkinen sekä valokuvaaja Antti Yrjönen.

Tunnelma lentokentällä oli torstaiaamuna rauhallinen. Matkailijat odottelivat koneeseen pääsyä turvavälit huomioiden. Monella odottelijalla oli kasvomaski päällään, ja lennolla maski onkin pakollinen.

Myös lentokone tuli täyteen. Kohti aurinkorantoja ei päästy lähtemään ihan ajallaan, sillä koneeseen kiirehti matkustajia viime minuuteille asti.

Kreetan-matkailijat odottamassa lennon lähtöä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Torstaina lähtenyt ensimmäinen lomalento oli oikeastaan ylimääräinen lento. Alun perin ensimmäisen lomalennon oli tarkoitus lähteä tulevana viikonloppuna.

Suurimmat matkanjärjestäjät kertoivat HS:lle tiistaina, että lomalentojen kysyntä on ollut suurta. Osa Kreikkaan suuntaavista pakettimatkoista on jo myyty loppuun.

Suomen hallitus ilmoitti viime viikolla höllentävänsä matkustusrajoituksia. Uudet rajoitukset tulivat voimaan maanantaina. Suomalaiset pääsevät matkustamaan 17:ään Euroopan maahan vapaasti, eikä maasta takaisin tullessa tarvitse asettua suositeltuun kahden viikon karanteeniin. Lisäksi joidenkin Euroopan ulkopuolisten maiden matkustusrajoitukset kevenivät.

Haniaan lähtevät matkustajat kertoivat, että lomalle ollaan menossa hyvillä mielin ja terveellä maalaisjärjellä. Syyt lähteä matkalle vaihtelivat keväältä peruuntuneista pakettimatkoista Suomen viime viikkojen sateiseen säähän.

Matkailu|Osa kesän paketti­matkoista on jo myyty loppuun, ja poikkeava tilanne heijastuu myös ensi vuoteen

Matkailu|Uudet matkustusrajoitukset voimaan maanantaina: Suomi sallii matkustamisen 28 uuteen maahan ilman omaehtoista karanteenia

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat