Venäjän Uralilla tutkitaan suurta kemikaalivalumaa: Ympäristöön valuvan oranssin virran arvellaan olevan peräisin suljetusta kaivoksesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

Venäjän Uralilla tutkitaan suurta kemikaalivalumaa: Ympäristöön valuvan oranssin virran arvellaan olevan peräisin suljetusta kaivoksesta

Käytöstä poistetun kuparikaivoksen ympäristöuhat eivät tulleet yllätyksenä viranomaisille, jotka ovat ehdottaneet kaivoksen sulkemista. Kreml ei ole tähän suostunut.

Kemikaaleja valuu oranssisena virtana ympäristöön jo suljetusta kuparisulfidikaivoksesta kesäkuun lopulla.

Julkaistu: 16.7. 10:15

Venäjän syyttäjäviranomaiset ovat alkaneet selvittää suurta kemikaalivalumaa Nižni Tagilin alueella sijaitsevan kylän lähistöllä Uralilla. Asiasta kertovat useat kansainväliset mediat ja uutistoimisto AFP.

Lennokilla otettuja kuvia ja videoita happovalumasta on julkaissut Instagramissa venäläinen matkailubloggari zamkad_life. Kuvien mukaan kemikaaleja valuu oranssisena virtana ympäristöön jo suljetusta kuparisulfidikaivoksesta.

Kreml ei ole suostunut kaivoksen sulkemiseen, koska alueen maaperässä saattaa sen mukaan olla yhä arvokkaita luonnonvaroja.

Nižni Tagil on merkittävä metalliteollisuuden keskus Sverdlovskin alueella noin 25 kilometriä Aasian puolella.

”Kaivos tulvii, ja nyt happojoet valuvat siitä poispäin myrkyttäen kaiken, mihin ne koskevat”, zamkad_life kirjoittaa.

Tulvat johtuvat alueella pitkään jatkuneista rankkasateista.

Alueen syyttäjäviranomaiset ovat AFP:n mukaan kertoneet ottavansa valumasta näytteitä saadakseen selville, onko happoa sisältävä vesi käsitelty sääntöjen mukaisesti.

Tulvat johtuvat alueella pitkään jatkuneista rankkasateista.

Venäläinen ympäristöaktivisti Andrei Volegov on Facebookissa sanonut, että saastunut vesi on tarkoitus neutraloida sille rakennetussa tekoaltaassa.

Volegov on AFP:n mukaan varoittanut viranomaisia kaivoksen valumista jo vuosi sitten. Tuolloin hänelle vastattiin, että kaivoksen omistava yhtiö ei ole taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi voinut ostaa hapon neutraloimiseen tarvittavaa kalkkia.

Paikallisen median mukaan Sverdlovskin aluehallinto on pyytänyt kaivoksen sulkemista, mutta Kreml ei tähän suostu, koska alueen maaperässä saattaa sen mukaan olla yhä arvokkaita luonnonvaroja.

Toukokuun lopussa Siperiassa pääsi yli 20 000 tonnia dieseliä Ambarnajajokeen lähellä Norilskin kaupunkia napapiirin pohjoispuolella. Onnettomuus tapahtui, kun joen lähialueella toimivan voimalaitoksen polttoainesäiliö romahti. Presidentti Vladimir Putin julisti alueelle vuodon takia hätätilan.

Vain osa jokeen valuneesta polttoaineesta pystyttiin keräämään pois ympäristöstä.

Vuoto on Venäjän modernin historian toiseksi suurin öljyvuoto, kertoi kesäkuussa Maailman luonnonsäätiön WWF:n asiantuntija Aleksei Knižnikov uutistoimisto AFP:lle. Sitä suurempi on Knižnikovin mukaan ollut vuoden 1994 öljyvuoto Komin tasavallassa Venäjän pohjoisosassa.

Venäjä|WWF:n venäläinen asiantuntija: Siperiassa tapahtunut Venäjän modernin historian toiseksi suurin öljyvuoto, Putin julisti hätätilan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat