Tuomioistuimelta merkittävä päätös: Teininä Isisiin liittyneen naisen on päästävä takaisin Britanniaan puolustamaan kansalaisuuttaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Terrorismi

Tuomioistuimelta merkittävä päätös: Teininä Isisiin liittyneen naisen on päästävä takaisin Britanniaan puolustamaan kansalaisuuttaan

Britannia vei terroristijärjestöön liittyneen Shamima Begumin kansalaisuuden, sillä häntä pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Shamima Begum helmikuussa 2015 otetussa valokuvassa.

Julkaistu: 16.7. 16:23

Syyriaan terroristijärjestö Isisin riveihin 15-vuotiaana lähtenyt Britanniassa syntynyt nainen saa luvan palata Britanniaan haastamaan hallituksen päätöksen kansalaisuutensa poistamisesta, uutistoimistot kertovat.

Shamima Begum, 20, lähti Lontoosta vuonna 2015 Turkin kautta Syyriaan kahden koulukaverinsa kanssa. Syyriassa Begum meni naimisiin terroristijärjestöön kuuluvan taistelijan kanssa ja asui niin kutsutussa kalifaatissa.

Vuonna 2019 Begum löydettiin syyrialaiselta vankileiriltä. Begum oli saanut kolme lasta, mutta kaikki kuolivat Syyriassa.

Britannia vei Begumin kansalaisuuden, sillä maan tiedustelupalvelu piti häntä turvallisuusriskinä. Hallinnon mukaan Begum voisi hakea Bangladeshin kansalaisuutta, sillä hänen vanhempansa ovat kotoisin sieltä.

Bangladeshin ulkoministeri on sanonut, että maa ei harkitse kansalaisuuden myöntämistä Begumille. Täten Britannian päätös jättäisi Begumin ilman minkään maan kansalaisuutta.

Begum itse kertoi ABC Newsin toimittajalle järkyttyneensä hallituksen päätöksestä viedä hänen kansalaisuutensa. Begumin mukaan hallitus ei ottanut häneen yhteyttä kertoakseen asiasta, vaan hän sai tiedon toimittajien kautta.

Nyt tuomioistuin Britanniassa on päättänyt, että Begum pitää päästää takaisin Britanniaan, jotta hän voi valittaa hallituksen päätöksestä. Begum on tällä hetkellä pakolaisleirillä Syyriassa.

”Reiluuden ja oikeudenmukaisuuden täytyy tässä tapauksessa ylittää huolet kansallisesta turvallisuudesta”, tuomari Julian Flaux kirjoittaa päätöksessä.

Tuomareiden mukaan Begum voidaan pidättää paluunsa jälkeen, jos hänet riittävien todisteiden valossa arvioidaan uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Britannian sisäministeriö kutsui tuomareiden päätöstä ”pettymykseksi”, ja aikoo pyytää lupaa valittaa päätöksestä.

”Hallituksen päätavoite on ylläpitää kansallista turvallisuutta ja pitää kansamme turvassa”, sisäministeriön tiedotteessa sanotaan.

Begum herätti raivoa brittien keskuudessa ensimmäisten haastattelujensa takia, sillä hän ei vaikuttanut katuvan päätöstään liittyä Isisiin eikä tuominnut Isisin nimissä tehtyjä iskuja Euroopassa.

Myöhemmin Begum vakuutti, ettei ole uhka Britannialle ja pyysi päästä takaisin kotiin perheensä luokse.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat