Bristolissa orjakauppiaan patsaan tilalle luvatta pystytetty aktivistipatsas ehti seistä jalustalla vain vuorokauden - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Britannia

Bristolissa orjakauppiaan patsaan tilalle luvatta pystytetty aktivistipatsas ehti seistä jalustalla vain vuorokauden

Kaupungin työntekijät poistivat A Surge of Power -patsaan varhain torstaiaamuna.

Julkaistu: 16.7. 20:20

Black Lives Matter -mielenosoitusten innoittama veistos Britannian Bristolissa poistettiin vain noin 24 tuntia pystyttämisensä jälkeen. Patsas oli pystytetty orjakauppias Edward Colstonia esittäneen patsaan tilalle edellisenä päivänä.

Mielenosoittajat kaatoivat Colstonia esittäneen patsaan kesäkuussa ja heittivät sen Bristolin halki kulkevaan Avon-jokeen. Keskiviikkoaamuna kuvanveistäjä Marc Quinn pystytti jalustalle uuden patsaan, joka esittää nyrkkinsä ilmaan kohottanutta aktivistia Jen Reidia.

Korvaava vaihtoehto nousi Bristolin keskustassa sijaitsevalle jalustalle luvatta. Bristolin pormestari Marvin Rees kommentoi keskiviikkona, että patsaan kohtalo on kaupungin asukkaiden käsissä.

Lue lisää: Jokeen heitetyn orjakauppiaan jalustalle nostettiin Bristolissa Black Lives Matter -aktivisti ilman lupaa – ”Toivon, että patsas saa jäädä”

Kaupungin työntekijät kävivät poistamassa patsaan jo varhain torstaiaamuna.

Rees kommentoi patsaan poistamista torstaina Sky Newsin haastattelussa.

”Emme ole poistamassa Black Lives Matter -mielenosoittajan patsasta, vaan lontoolaistaustaisen taiteilijan työn, joka pystytti patsaan ilman lupaa tai keskustelua asiasta”, pormestari toteaa.

Rees kertoi haastattelussa myös, että Bristolin kaupunki aikoo periä taiteilijalta patsaan poistamisesta koituneet kustannukset.

”Toivotamme provokaation tervetulleeksi monella tapaa, mutta näissä asioissa on myös oltava aikuinen ja otettava teoistaan vastuu.”

Bristolin kaupunginvaltuuston mukaan patsas on kaupungilla säilössä siihen saakka, kunnes Quinn käy noutamassa sen, kertoo Reuters.

Lue lisää: Rasismia vastustavat mielenosoittajat kaatavat nyt patsaita: Bristolissa heitettiin jokeen orjakauppias, Lontoossa töhrittiin Churchill

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat