Frankfurtin yölliset ”korona­bileet” äityivät kahakaksi ja virka­vallan kimppuun hyökättiin, poliisi pidätti 39 tappelijaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Saksa

Frankfurtin yölliset ”korona­bileet” äityivät kahakaksi ja virka­vallan kimppuun hyökättiin, poliisi pidätti 39 tappelijaa

Useat saksalaiskaupungit ovat vaikeuksissa spontaanien ulkoilmakokoontumisten vuoksi.

Frankfurtin poliisipäällikkö kertoi sunnuntaina medialle kaupungin yöllisistä väkivaltaisista kahakoista.

Julkaistu: 19.7. 15:58, Päivitetty 19.7. 17:50

Saksassa poliisi pidätti 39 juhlijaa joukkotappelun päätteeksi Frankfurtin keskustassa sunnuntain vastaisena yönä.

Tuhansien nuorten lauantaikokoontumiset Ooppera-aukiolle ovat jatkuneet koko kesän koronarajoitusten suljettua tanssiravintolat.

Kaikki juhlijat eivät ole noudattaneet Hessenin osavaltion määräyksiä joukko­kokoontumisten koosta tai turvaväleistä.

Paikallinen lehdistö onkin kutsunut kokoontumisia ”koronabileiksi”, tai kuten Frankfurter Algemeine luonnehtii: ”bileiksi koronasta piittaamatta”.

Sunnuntain vastaisen yön tapahtumat Frankfurtin keskustassa alkoivat uutistoimisto AFP:n mukaan aamuyön puolella, kun Ooppera-aukiolla oli vielä muutama sata juhlijaa jäljellä. Noin kolmenkymmenen ihmisen tappelu johti poliisin väliintuloon, ja he yrittivät saada verta vuotavan uhrin ambulanssiin.

Operaatio ei onnistunut, sillä viranomaiset joutuivat poliisipäällikkö Gerhard Bereswillin mukaan ”pullosateeseen” ja hyökkäyksen kohteeksi. Kun pulloja heiteltiin, paikalla olleet taputtivat ja huusivat poliisia solvaavia huutoja, Bereswill kertoi Deutsche Wellen mukaan.

Yhteenotossa loukkaantui viisi poliisia.

Lisävoimia hälytettiin paikalle, ja lopulta 38 nuorta miestä ja yksi nainen päätyivät putkaan. Kiinni otetut ovat Bereswillin mukaan kotoisin kaupungista ja sen ympäristöstä ja ”pääosin maahanmuuttajataustaisia”.

Saksalaiset poliisijärjestöt ovat AFP:n mukaan varoittaneet viranomaisten kohtaavan työssään kasvavaa vihamielisyyttä. Poliisipäällikkö Bereswillin mukaan ongelmia on ollut enenevissä määrin aamuyöhön jatkuvissa ulkoilmajuhlissa. Sunnuntain tapahtumat olivat tuon kehityksen synkkä huipentuma, poliisipäällikkö sanoi.

Frankfurt on yrittänyt hillitä ulkojuhlintaa keskustassa ja samalla kaupunki on aloittanut tehostetun siivouskampanjan.

Ooppera-aukion sulkemiseen ei ole ryhdytty. Frankfurter Algemeinen mukaan syynä ovat ensinnäkin oikeudelliset ongelmat ja toiseksi se, että juhlijoiden uskotaan vain siirtyvän muualle.

Frankfurtin kaupungin työntekijä siivosi ympäristöä oopperatalon edustalla yöllisten kahakoiden jälkeen.

Frankfurt ei ole ongelmineen yksin. Stuttgartissa mellakoitiin viikkoa aikaisemmin, Kölnissä Brysselinaukio on suljettu juhlijoilta ja kaupunki suunnittelee vaihtoehdoksi tilavia puistobaareja eli Biergarteneita. Nürnbergissä osavaltio on kieltänyt baareja myymästä alkoholia illalla ulos.

Saksan ravintoloiden koronarajoitukset vaihtelevat osavaltioittain. Tyypillisesti ruokaravintolat ovat auki, kun taas baarit ja pubit ovat kiinni.

Frankfurtissa diskot ja tanssipaikat on suljettu, mutta ravintolat ja ravintolamaiset baarit ovat auki. Olutta saa osavaltion sääntöjen mukaan hakea tiskiltäkin, jos puolentoista metrin turvavälistä pidetään kiinni.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat