Brexitin jatko­neuvottelut yhä jumissa: ”EU ei aio maksaa laskua Britannian poliittisista valinnoista’’ - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Brexit

Brexitin jatko­neuvottelut yhä jumissa: ”EU ei aio maksaa laskua Britannian poliittisista valinnoista’’

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier varoitti riskistä, että sopimusta ei synny ajoissa.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier torstaina Lontoossa.

Julkaistu: 23.7. 15:26, Päivitetty 23.7. 15:44

Lontoo

Euroopan unionin ja Britannian neuvottelut tulevan suhteen ehdoista ovat yhä pahasti jumissa.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier varoitti torstaina Lontoossa videoidussa tiedotustilaisuudessa riskistä, että sopimusta ei ehkä synny ajoissa.

”Britannia ei ole ollut halukas selvittämään umpikujatilannetta”, Barnier sanoi.

Tällä Barnier viittasi siihen, että pääministeri Boris Johnsonin konservatiivihallitus ei halua joustaa neuvottelujen kahdessa suurimmassa kiistakysymyksessä.

Ensimmäinen kiistoista koskee niin sanottuja tasapuolisia toimintaedellytyksiä. Ne tarkoittavat sitä, että EU:sta eronneen Britannian ei pidä saada epäreilua kilpailuetua siitä, että se voi brexitin myötä livetä EU:n työ-, ympäristö- ja kuluttajansuojalakien tasosta sekä päättää itse valtiontuista.

Toinen iso kiistakysymys liittyy kalastukseen. Britannia haluaa sopia kalastuksesta jatkossa vuosittain. EU:n tähtäimessä on pitkäaikaisempi runkosopimus.

Barnierin mukaan EU on tähdentänyt omia reunaehtojaan briteille jo kolmen vuoden ajan.

”Nämä kaksi [kiistakysymystä] eivät voi tulla yllätyksinä.”

EU ei aio kuitenkaan tinkiä asioista, jotka ovat sille kaikkein tärkeimmät. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Britannian ei anneta ryhtyä kermankuorintaan EU:n sisämarkkinoilla. Brexitillä eli EU-erolla on myös hintansa.

”EU ei aio maksaa laskua Britannian poliittisista valinnoista’’, Barnier sanoi torstaina.

Brexit toteutui tammikuun lopussa. Brexitin siirtymäkausi jatkuu kuitenkin tämän vuoden loppuun. Sen jälkeen loppuu Britannian jäsenyys EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa.

Unioni on kuitenkin valmis tulemaan neuvotteluissa vastaan, jos Britannia on valmis joustamaan omalta osaltaan.

Barnier varoitti, että mitä tiukemmat ovat brittihallituksen omat reunaehdot, sitä niukempirajainen sopimuskin on luvassa.

Sopimus EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta pitää saada kasaan viimeistään lokakuussa, jotta se ehditään saattaa voimaan vuoden loppuun mennessä.

Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla Lontoossa. Elokuun alkupuoliskolla koittaa lyhyt kesälomatauko.

Britannian pääneuvottelija David Frost julkaisi oman lausuntonsa tämän viikon neuvottelukierroksen päätteeksi.

Myös Frost ilmoitti, että moni asia on yhä auki isoissa kiistakysymyksissä eli niin sanotuissa tasapuolisissa toimintaedellytyksissä ja kalastuksessa.

”Olemme aina tehneet selväksi, että meille näissä asioissa kyse ei ole vain neuvotteluasemoinnista vaan siitä, että meistä [Britanniasta] tulee täysin itsenäinen valtio siirtymäkauden jälkeen.”

Britannia tavoittelee edelleen vapaakauppasopimusta, joka olisi samantyylinen kuin EU:n sopimus Kanadan kanssa:

”Emme ymmärrä, miksi tämä on niin vaikeaa EU:lle, mutta jatkamme neuvotteluja samalta pohjalta.”

EU puolestaan on sanonut jo aiemmin, että sopimus ei voi olla sama kuin EU:n ja Kanadan sopimus, koska Britannia sijaitsee maantieteellisesti aivan EU:n naapurissa.

Erimielisyyksistä huolimatta osapuolet myös kiittelivät toisiaan.

Barnier antoi tunnustusta Frostin ja hänen neuvotteluryhmänsä asiatuntemukselle.

Frost puolestaan myönsi, että EU on ottanut huomioon brittien toiveita:

”EU on kuunnellut Britanniaa osassa meille tärkeitä kysymyksiä – kuten EU-tuomioistuimen roolissa – ja olemme tyytyväisiä tähän pragmaattiseen lähestymistapaan.”

Britannia ei halua olla tulevissa kiistakysymyksissä EU-tuomioistuimen tuomiovallan alla. Barnierin mukaan tämä käy. Seuraamuksena on kuitenkin se, että tulevaan sopimukseen ei voida sisällyttää aloja, joissa EU-tuomioistuimen tuomiovalta on unionin lainsäädännön kannalta välttämätöntä.

Vaikka osapuolet pääsisivätkin vielä ajoissa sopuun, vaikeutuu Britannian ja EU:n välinen kauppa joka tapauksessa ensi vuoden alusta lukien.

Rajalle tulee uudet tarkastukset niin viejille kuin tuojillekin.

Lue lisää brexit-laskusta brittiyrityksille tästä HS:n jutusta.

Jos sopua ei synny, uhkaa kaupan riesaksi tulla rajatarkastusten lisäksi myös tullit ja kiintiöt.

EU-johtajat sopivat äskettäisessä huippukokouksessa, että jäsenmaiden brexitistä johtuvien ongelmien lieventämiseski suunnataan viiden miljardin euron apupotti.

Tuki on tärkeä etenkin Irlannille ja Belgialle, mutta myös muille maantieteellisesti läheisimmille EU-kauppakumppaneille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat