Espanjan koronavirustartunnat ryöpsähtivät uuteen nousuun – Tui perui kaikki matkat Britanniasta, maa asetti jälleen matkustusrajoituksia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Espanja

Espanjan koronavirustartunnat ryöpsähtivät uuteen nousuun – Tui perui kaikki matkat Britanniasta, maa asetti jälleen matkustusrajoituksia

Britannia ja Norja ovat ohjeistaneet kansalaisiaan jäämään karanteeniin Espanjasta paluun jälkeen. Ranska on varoittanut Kataloniaan matkustamisesta.

Ihmisiä kävelemässä Paseo de la Castellana kadulla toukokuun lopulla Madridissa.

Julkaistu: 26.7. 15:09, Päivitetty 26.7. 16:50

Koronaviruksen toisen aallon pelätään saapuneen Espanjaan. Todettujen tartuntojen määrä on kasvanut erityisesti Katalonian itsehallintoalueella.

Kataloniassa on vastattu tartuntojen määrän kasvuun asettamalla uusia rajoitustoimenpiteitä.

Asukkaita kehotetaan pysymään kotona ja välttämään yli kymmenen hengen kokoontumisia. Myös kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämistä rajoitetaan.

Lue lisää: Espanjaa uhkaa koronaviruksen toinen aalto, ja Barcelona on jo ottanut rajoituksia uudelleen käyttöön – viruksen pelätään leviävän ulkomaalaisten hedelmänpoimijoiden keskuudessa

Espanjalainen El País -lehti kertoi sunnuntaina, että Espanjassa on voinut kuolla jopa noin 60 prosenttia enemmän ihmisiä koronavirukseen kuin mitä viralliset luvut kertovat. Tällöin Espanjassa olisi kuollut koronavirukseen 48 868 ihmistä.

Maan terveysministeriö on kertonut, että Espanjassa on kuollut koronavirukseen 28 432 ihmistä.

Ero selittyy lehden mukaan sillä, että maan terveysministeriö laskee tilastoon vain kuolemantapaukset, joissa kuolleella on testattu koronavirus ja testin tulos on ollut positiivinen.

Lehti oli sen sijaan huomioinut myös tapaukset, joissa vainajilla on epäilty tartuntaa. Luku noudattelee Espanjan tilastoviranomaisten ja Carlos III -terveysinstituutin laskelmia.

Tällöin Espanjassa olisi toiseksi eniten koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia Euroopassa. Eniten virukseen liittyviä kuolintapauksia on todettu Euroopassa Britanniassa, jossa kuolemia on raportoitu yli 45 000

Heikentyneen tautitilanteen vuoksi Euroopan suurin matkanjärjestäjä Tui päätti sunnuntaina perua kaikki matkansa Britanniasta Espanjaan. Tuin Suomen-viestintäjohtaja Laura Aaltonen kertoo, että määräys koskee koko Espanjaa, myös Kanarian saaria ja Baleaareja. Päätös on voimassa sunnuntaihin 9. elokuuta asti.

Matkustaja Ryanairin lähtöportilla sunnuntaina Barcelonan lentokentällä.

Ne Tuin asiakkaat, joiden oli tarkoitus matkustaa Espanjaan heinäkuun 27. ja elokuun 9. päivän välillä, voivat peruuttaa tai siirtää lomamatkansa. He saavat täyden korvauksen tai vaihtoehtoisesti he voivat varata uuden matkan.

Suomen hallitus tai viranomaiset eivät ole höllentäneet matkustusohjeitaan Espanjaan, joten sinne ei ole matkustanut Tuin kautta suomalaisturisteja, Aaltonen kertoo.

Lauantaina Britannian hallitus ilmoitti, että Manner-Espanjasta Britanniaan saapuvien ihmisten täytyy pitää kahden viikon karanteeni. Vain viikkoja aiemmin Britannia oli sisällyttänyt Espanjan turvallisten maiden listalleen, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Karanteenin lisäksi viranomaiset kehottavat välttämään Manner-Espanjaan matkustamista, ellei matka ole aivan välttämätön. Sen sijaan Kanarian saarille ja Baleaareille matkustamista ei neuvota välttämään, mutta palaavien pitää silti itse eristäytyä kahdeksi viikoksi palatessaan Britanniaan.

Määräys tuli voimaan sunnuntaista alkaen. Tällä yritetään varmistaa, ettei koronavirus leviäisi.

”Espanjassa on todettu viime päivinä yhä enemmän tartuntoja, joten maa poistetaan listalta, joissa saa vierailla ilman karanteenivaatimusta”, Skotlannin hallinto sanoi tiedotteessa.

Espanjan ulkoministeriön tiedottaja kommentoi tapausta Reutersin mukaan, että Espanja on turvallinen maa, jossa on paikallisia, eristettyjä ja kontrolloitua koronavirusryppäitä. Tiedottaja kuitenkin totesi kunnioittavansa Britannian päätöstä.

Espanjan ulkoministeri Arancha González kommentoi asiaa toimittajille sunnuntaina. Hän korosti maan olevan turvallinen turisteille. Espanjan hallitus haluaisi, ettei Britannia vaatisi kahden viikon karanteenia Baleaareilta tai Kanarian saarilta saapuvilta turisteilta.

Maailman matkailu ja turismineuvoston WTTC:n mukaan Britannian päätös on ikävä matkailijoiden ja paikallisten näkökulmasta, eikä ”koko maan maalaaminen samalla pensselillä hyödytä ketään”. WTTC:n kommenteista kertoi Bloomberg.

Bloomberg kertoo, että myös Norja ilmoitti perjantaina määräävänsä Espanjasta palaaville 10 päivän karanteenin.

Ranska sen sijaan varoitti matkustamasta Kataloniaan, jossa sijaitsee muun muassa turistien suosima Barcelona. Esimerkiksi yökerhot on suljettu Barcelonassa.

Suomi jatkaa sisärajavalvontaa Espanjan välisessä liikenteessä, aiemmin sisärajavalvonnasta vapautettua huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Espanja oli ensimmäisiä Euroopan maita, joissa koronavirus laajeni epidemiaksi. Tartuntojen ja kuolemien määrä kasvoi maaliskuussa hurjaa vauhtia.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Espanjassa on todettu yli 272 000 koronavirustartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on lähes 28 500.

Koronavirus|Espanjaa uhkaa koronaviruksen toinen aalto, ja Barcelona on jo ottanut rajoituksia uudelleen käyttöön – viruksen pelätään leviävän ulkomaalaisten hedelmänpoimijoiden keskuudessa

Koronavirus|Espanja on matkalla kohti Italian tartunta- ja kuolinmääriä, sairastuneista yli 10 prosenttia on terveydenhuollon ammattilaisia: ”Pahin tilanne tulee kahden viikon sisällä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat