Luulitko, että liberaali markkinatalous on vähentänyt köyhyyttä? Luulit ehkä väärin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kommentti

Luulitko, että liberaali markkinatalous on vähentänyt köyhyyttä? Luulit ehkä väärin

Köyhyys on vähentynyt ennen kaikkea Kiinassa, ja siellä talousjärjestelmä on omanlaisensa. Ja vähenikö se sielläkään niin paljon kuin luultiin?

Viljelijä Zheng Liuzhou on kiitollinen Kiinan kehityksestä. Maailman köyhyyden vähentyminen on tapahtunut paljolti Kiinassa.

Julkaistu: 1.8. 2:00, Päivitetty 1.8. 7:53

Julkisuuteen jää välillä leijumaan väitteitä kuin ilma­palloja, jotka eivät kestä mitään terävää. Näistä väitteistä ”suosikkini” on se, että liberaali markkinatalous on vähentänyt hurjasti maailman köyhyyttä.

Minäkin uskoin siihen pitkään. Ja miksi en olisi uskonut, sillä luvut ovat vakuuttavia. YK:n mukaan vuodesta 1990 vuoteen 2015 äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä putosi 1,9 miljardista 836 miljoonaan.Yli miljardi ihmistä oli siis kiskottu köyhyydestä. Miten ihana saavutus!

Aloin pohtia asiaa kunnolla runsaat kaksi vuotta sitten, kun kirjoitin kirjaa Kiinaan liittyvistä myyteistä. Tutkiskelin tarkemmin, kuinka paljon äärimmäinen köyhyys on vähentynyt Kiinassa sitten 1980-luvun alun. Luku oli hämmentävän suuri, vaikka se myös hämmentävästi vaihteli eri lähteissä 500 miljoonasta yli 800 miljoonaan.

Joka tapauksessa kävi selväksi, että vähintäänkin puolet maailman köyhyyskuopasta nousseista asui Kiinassa. Ilmiö olikin sangen kiinalainen.

Kiina ja kiinalaiset ovat toki kovasti hyötyneet globalisaatiosta ja vapaasta kaupasta, mutta Kiinan talousjärjestelmä on ihan omanlaisensa. Se on sekoitus tiukkaa kilpailua yrittäjien kesken, valtiojohtoista kovaa sääntelyä ja isojen valtionyritysten sumeilematonta suosimista.

Kiinan omatkin luvut vaikuttivat liioitelluilta, mikä ei olisi ihme, sillä Kiinan johto on ilmoittanut köyhyyden poistamisen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan. Kiinassa tärkeillä tavoitteilla on taipumus toteutua, ainakin tilastoissa.

Kun silloinen YK:n äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksien erikoisraportoija Philip Alston yritti selvittää Kiinan oikeaa köyhyystilannetta, se oli mahdotonta. Kiina ei pystynyt tai halunnut avata tilastointinsa taustoja.

”Vaikka usein annetaan täsmällisiä lukuja, on hämmästyttävän vaikea tietää tarkalleen, mitä luvut ovat. Tämä johtuu osin siitä, että käytetään eri mittausajanjaksoja, erilaisia kriteereitä ja eri lähteitä”, Alston tilitti raportissaan vuonna 2017.

Kiinan ilmoittamat absoluuttisen köyhyyden erilaisetkin raja-arvot olivat kaikki pienempiä kuin kansainvälinen mittari. Kansainvälisen mittarin mukaan köyhyysrajan yli päässeellä ihmisellä on käytettävissä 1,90 dollaria päivässä.

Alston on jo jäänyt toimestaan pois, mutta hän nosti vastikään esiin toisen, monia vaivanneen köyhyyden tilastointiongelman. 1,90 dollaria päivässä ei riitä elämiseen monessakaan maassa, Alston huomautti ja väitti, ettei köyhyys ole oikeasti juurikaan vähentynyt sitten 1990-luvun alun.

Ehkä tämä kaikki on saivartelua, sillä koronapandemian vuoksi köyhyys lisääntyy nyt hurjaa kyytiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat