”Valinnanvapautemme on viety” – Hallitusta vastustavat suuret mielenosoitukset jatkuivat Venäjän Kaukoidässä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

”Valinnanvapautemme on viety” – Hallitusta vastustavat suuret mielenosoitukset jatkuivat Venäjän Kaukoidässä

Habarovskin mielenosoitus kutistui viime viikonlopusta, jolloin nähtiin yksi suurimmista hallituksen vastaisista protesteista Venäjällä vuosiin.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun suosittu kuvernööri Sergei Furgal pidätettiin ja erotettiin viime kuussa. Kuvassa protestoijia kannattelemassa Furgalin nimeä kantavaa kylttiä 1. elokuuta Habarovskissa.

Julkaistu: 1.8. 16:42

Venäjällä tuhannet ihmiset osoittivat jälleen lauantaina mieltään maan hallitusta vastaan Kaukoidän Habarovskissa.

Jo neljättä viikonloppua jatkuneet mielenosoitukset saivat alkunsa, kun suosittu kuvernööri Sergei Furgal pidätettiin ja erotettiin viime kuussa.

Mielenosoittajien mukaan Furgalin pidätyksen taustalla on poliittinen motiivi. Paikalliset ovat kyseenalaistaneet myös sen, miksi Furgal on toimitettu pidätettynä Moskovaan pahamaineiseen Lefortovon vankilaan.

”Se, että pormestari napataan noin kuin pahinkin roisto... se on kuin sylkisi niiden kansalaisten kasvoille, jotka valitsivat hänet”, mielenosoitukseen osallistunut 40-vuotias Stanislav Nasonov sanoi.

Nainen kantoi pientä Venäjän lippua, johon oli kirjoitettu teksti ”Vapaus Sergei Furgalille”.

Lauantaina sateisessa säässä järjestetty mielenosoitus oli silmin nähden pienempi kuin viime viikonloppuna, jolloin joidenkin arvioiden mukaan paikalla olisi ollut jopa 90 000 mielenosoittajaa.

Paikalla olleet toimittajat arvioivat protesteissa olleen noin 30 000 ihmistä. Paikallisviranomaisten mukaan mielenosoittajia oli noin 3 500.

Protestoijat heiluttelivat kylttejä ja Venäjän lippuja huudellen presidentti Vladimir Putinia ja tämän hallintoa vastustavia iskulauseita.

”Valinnanvapautemme on viety”, sanoi 65-vuotias eläkeläinen Pjotr Smirnov.

”Me osoitamme mieltä, jotta se ikkuna avattaisiin uudelleen, ei vain meille vaan koko Venäjälle.”

Sadat ihmiset osoittivat lauantaina mieltään hallitusta vastaan myös Vladivostokissa, jossa tarkkailijoiden mukaan poliisi pidätti useita ihmisiä.

Furgal pidätettiin heinäkuussa murhasyytteiden varjolla. Hän on jyrkästi kieltänyt syyllisyytensä. Furgalia syytetään siitä, että hän olisi määrännyt useita liikemiehiä murhattavaksi vuosina 2004 ja 2005.

Furgal valittiin kuvernööriksi vuonna 2018 ylivoimaisin äänin ohi Putinin tukeman Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaan.

Murhasyytteiden jälkeen presidentti Putin erotti Furgalin ja nimitti tilalle samaa liberaalidemokraattista puoluetta edustavan Mihail Degtjarevin. Hän ei ole kotoisin seudulta, mikä ei ole miellyttänyt paikallisia.

Habarovskissa vallanpitäjiin kohdistuva närkästys on edelleen laajaa. Sanomalehti Novaja Gazetan mukaan alueen äänioikeutetuista vain 23 prosenttia tuki Putinin ajamia perustuslain muutoksia.

Lakimuutokset muun muassa mahdollistavat Putinin vallassa pysymisen nykyisen presidenttikautensa päättymisen jälkeen 2024. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestetyssä kansanäänestyksessä lakimuutokset saivat venäläisiltä selvän kannatuksen.

Nainen osallistui mielenosoitukseen pidellen kylttiä, jossa lukee ”Putin, miksi”.

Mielenosoittajien mukaan Furgalin pidätyksen taustalla on poliittinen motiivi.

Venäjä|Poikkeuksellisen suuret ihmisjoukot osoittivat jälleen mieltään Venäjän hallitusta vastaan Habarovskissa

Venäjä|Venäjän viranomaiset tutkivat opposition edustajien koteja ja toimistoja, žirinovskilainen kuvernööri pidätettiin epäiltynä murhista

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat