Arabiemiraatit käynnisti ensimmäisenä arabimaana ydinvoiman tuottamisen, mitä pidetään askeleena kohti kestävyyttä – ja mahdollisena turvallisuus­uhkana - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ydinvoima

Arabiemiraatit käynnisti ensimmäisenä arabimaana ydinvoiman tuottamisen, mitä pidetään askeleena kohti kestävyyttä – ja mahdollisena turvallisuus­uhkana

Naapurimaa Qatar pitää Arabiemiraattien ydinvoimalaa ”räikeänä uhkana alueen rauhalle ja ympäristölle”. Asiantuntijan mukaan ydinvoiman käyttö alueella on kiistanalaista geopoliittisen tilanteen takia.

Barakahin ydinvoimala kuvattuna marraskuussa 2019.

Julkaistu: 1.8. 17:50

Arabiemiraattien Barakahin ydinvoimalan ensimmäinen reaktori on käynnistänyt toimintansa onnistuneesti, kertoo maan Kansainvälisen atomienergia­järjestön IAEA:n edustaja Hamad Alkaabi Twitterissä. Yhteensä reaktoreja on neljä, joista loput kolme ovat lähes käyttövalmiita.

”Onnittelut energiasektorin historiallisen saavutuksen toteuttamisesta ja merkittävän virstanpylvään saavuttamisesta matkalla kohti kestävää kehitystä”, kirjoitti Arabiemiraattien pääministeri, šeikki Muhammad ibn Rašid al-Maktum Twitterissä.

Barakahin ydinvoimala on maan ensimmäinen ja arabimaailman ensimmäinen ydinvoimala. Sen piti aloittaa toimintansa jo vuonna 2017, mutta avaaminen viivästyi turvallisuusvaatimusten vuoksi. Voimala sijaitsee Abu Dhabin emiirikunnassa.

Ydinvoimalaa käytetään kaupallisiin tarkoituksiin. Sen neljä reaktoria pystyvät tuottamaan noin 25 prosenttia maan energiantarpeesta.

Tavoitteena on saada puolet maan energiantarpeesta uusiutuvasta energiasta vuoteen 2050 mennessä. Rikas öljyvaltio on joutunut kehittämään öljyn rinnalle myös muita energianlähteitä 10 miljoonan asukkaan tarpeisiin.

Maa on investoinut viime vuosina suuria summia uusiutuviin energialähteisiin, kuten aurinkoenergiaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että energia-alan asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet Barakahin ydinvoimalan avaamisen. Heidän mielestään aurinkoenergia olisi parempi ratkaisu niin ympäristön, hinnan kuin turvallisuuden kannalta.

Alueella on ollut pitkään poliittisia jännitteitä ja terrorismia. Esimerkiksi Iran ja Qatar ovat Arabiemiraattien vihollisvaltioita.

Voittoa tavoittelemattoman asiantuntijajärjestö Nuclear Consulting Groupin johtaja Paul Dorfman esitti huolensa ydinvoimalan turvallisuudesta. Dorfmanin mukaan ydinvoiman käyttö alueella on kiistanalaista geopoliittisen tilanteen takia.

Naapurimaa Qatar on sanonut ydinvoimalan aiheuttavan ”räikeän uhan alueen rauhalle ja ympäristölle”. Arabiemiraatit on todennut käyttävänsä ydinvoimaa vain rauhanomaisiin tarkoituksiin, eikä maa suunnittele uraanin rikastamista ydinasetta varten.

Uutistoimisto AFP:lle haastatteleman asiantuntijan mukaan Arabiemiraatit tavoittelee asemaa alueen johtavana valtiona tieteessä ja teknologiassa. Maa lähetti heinäkuussa miehittämättömän avaruusluotaimen kohti Marsia, mikä on arabimaailman ensimmäinen avaruusoperaatio.

Avaruus|Arabimaailma sai matkaan ensimmäisen luotaimensa kohti Marsia, ja hanke on lähes täysin naisten käsissä

Avaruus|Arabiemiraattien Toivo-luotain lähti matkaan kohti Marsia

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat