Trooppinen myrsky Isaias lähestyy koronaviruksen piinaamaa Floridaa, rannikolle on julistettu hätätila - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Luonnonilmiöt

Trooppinen myrsky Isaias lähestyy koronaviruksen piinaamaa Floridaa, rannikolle on julistettu hätätila

Myrskyn tuloa on seurattu tiiviisti myös avaruudesta, sillä SpaceX-yhtiön astronauttikaksikon kapselin on määrä laskeutua Atlanttiin Floridan edustalle.

Floridan Palm Beachin rantavartijat valmistautuivat tulevaan myrskyyn poistamalla sääolosuhteista kertovan korkean kyltin.

Julkaistu: 1.8. 22:45, Päivitetty 2.8. 11:21

Trooppinen myrsky Isaias toi lauantaina kaatosateita Bahamalle ja lähestyi sunnuntaina Yhdysvaltain Floridan rannikkoa. Tuulet puhalsivat yli 31 metriä sekunnissa myrskyn puhkuessa kohti Miamia, ja niiden ennustetaan voimistuvan.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyn odotetaan aiheuttavan ainakin äkkitulvia paikoin Floridassa, ja keskus kehotti ihmisiä kiirehtimään myrskyvalmistelujen kanssa.

Bahamasaarilla Isaias puhalsi lauantaina hirmumyrskyn voimilla ja oli saarilla ensimmäinen hirmumyrsky sen jälkeen, kun vakavimman kategorian hurrikaani Dorian sai aikaan erittäin vakavia tuhoja viime vuonna.

Sääolosuhteet ovat olleet myös avaruusjärjestö Nasan tarkassa syynissä, sillä Space X-yhtiön miehistöaluksen astronauttikaksikon kapselin on määrä laskeutua Atlanttiin Floridan edustalle myöhään sunnuntaina Suomen aikaa.

Isaias lähestyy Floridan itärannikkoa, kun taas astronauttien kapselin odotetaan laskeutuvan niemimaan länsipuolelle.

Floridassa Atlantin rannikon piirikuntiin on julistettu hätätila myrskyn vuoksi. Presidentti Donald Trump julisti hätätilan ennen myrskyn saapumista vapauttaakseen käytettäväksi liittovaltion varat.

Florida on sinänsä hyvin varautunut säännöllisiin hirmumyrskyihin, mutta nyt tilanne on hieman toinen: Osavaltiossa on todettu toiseksi eniten koronatartuntoja Yhdysvalloissa Kalifornian jälkeen.

Lauantaina Floridassa todettiin 179 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, mikä on uusi ennätys vuorokauden aikana. Kaikkiaan Floridassa on vahvistettu yli 6800 koronakuolemaa.

Epidemia hankaloittaa esimerkiksi pelastusviranomaisten työskentelyä. Kuvernööri Ron DeSantis kertoi lauantaina, että osavaltio varautuu järjestämään suojaa enimmillään 10 000 ihmiselle. Myrskysuojiin tulevat ihmiset on nyt suojattava myös virustartunnalta.

Isaias-myrsky on vaatinut toistaiseksi ainakin kaksi kuolonuhria Dominikaanisessa tasavallassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat