Viron pää- ja ulkoministeri kiistävät ristiriidat naapurusten suhteissa: ”Suomen ja Viron välinen suhde on yhä vahva ja toimiva” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Viro

Viron pää- ja ulkoministeri kiistävät ristiriidat naapurusten suhteissa: ”Suomen ja Viron välinen suhde on yhä vahva ja toimiva”

Viron Suomen-suurlähettiläs Harri Tiido erosi ennenaikaisesti ja sanoi yhdeksi syyksi maiden suhteiden heikkenemisen. Pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu kiistävät väitteet suhteiden mutkistumisesta.

Viron pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu ovat eri mieltä Viron entisen Suomen-suurlähettilään väittämien kanssa.

Julkaistu: 2.8. 10:32, Päivitetty 2.8. 11:05

Virolaisministerit kiistävät väitteet siitä, että Suomen ja Viron väliset suhteet olisivat hankaloituneet, kertoo virolainen sanomalehti Postimees. Keskustelu aiheesta lähti liikkeelle lauantaina, kun Viron Suomen-suurlähettiläs Harri Tiido erosi tehtävästään ennenaikaisesti.

Sekä pääministeri Jüri Ratas että ulkoministeri Urmas Reinsalu kommentoivat Facebook-sivuillaan, etteivät sisäministeri Mart Helmen viimevuotiset kommentit ole vaikuttaneet Suomen ja Viron välisiin suhteisiin. Kommenteissaan Helme muun muassa haukkui Suomen pääministeri Sanna Marinia myyjätytöksi.

Suurlähettiläs Tiido kertoi Ylellä eronsa syyksi erityisesti Viron kansalliskonservatiivisen hallituspuolue Ekren kannanotot, jotka olivat hänen mukaansa vaikeuttaneet Viron suhteita Suomeen. Helme edustaa Ekreä. Pääministeri Ratas puolestaan edustaa Viron keskustapuoluetta ja Reinsalu Isänmaa-puoluetta.

Lue lisää: Yle: Viron Suomen-suurlähettiläs erosi tehtävästään ja sanoo hallituspuolue Ekren kannanottojen vaikeuttaneen Suomen ja Viron välisiä suhteita

Ulkoministeri Reinsalun mukaan Helmeen viimevuotisilla ”sopimattomilla kommenteilla” ei ole vaikutusta Suomen ja Viron väliseen erityiseen suhteeseen.

Hänen mukaansa yksittäiset kommentit tai hallituskokoonpanot eivät vaikuta maiden välisiin pitkäjänteisiin suhteisiin.

”[Maidemme] pääministerit voivat soittaa toisilleen ja sama pätee myös ulkoministereihin”, Reinsalu kirjoittaa.

Tiido oli Ylen haastattelussa todennut, ettei usko Viron pääministerin voivan soittaa Suomen pääministerille enää yhtä matalalla kynnyksellä kuin ennen.

Myös pääministeri Ratas kumosi tämän väitteen. Hänen mukaansa esimerkiksi koronakriisin alkutaipaleella ja myöhemmin tilanteen kehittyessä Suomi ja Viro pitivät tiiviisti yhteyttä toisiinsa.

”Harri Tiidon väite siitä, että maiden väliset suhteet olisivat huonontuneet ei ole totta. Suomen ja Viron välinen suhde on yhä vahva ja toimiva”, Ratas kirjoitti.

Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

Ulkopolitiikka|Yle: Viron Suomen-suurlähettiläs erosi tehtävästään ja sanoo hallitus­puolue Ekren kannan­ottojen vaikeuttaneen Suomen ja Viron välisiä suhteita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat