Viranomaiset kovensivat taas otteita Valko-Venäjällä – Poliisi kutsui Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitšin kuultavaksi - Ulkomaat | HS.fi

Viranomaiset kovensivat taas otteita Valko-Venäjällä – Poliisi kutsui Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitšin kuultavaksi

Erikoisjoukot ottivat illalla Minskin keskustassa mielenosoittajia kiinni monen päivän tauon jälkeen.

Mielenosoittaja heilutti lippua Itsenäisyydenaukiolla Minskissä Valko-Venäjällä maanantaina.­

24.8. 20:49

Minsk

Valko-Venäjän vallanpitäjät kovensivat maanantaina otteitaan vastustajiaan kohtaan muutaman päivän tauon jälkeen.

Poliisi otti aamulla kiinni kaksi oppositiovoimien perustaman koordinaationeuvoston jäsentä. Lisäksi rikostutkijat kutsuivat kuultaviksi todistajina Nobel-kirjailijan Svetlana Aleksijevitšin, asianajaja Lilia Vlasovan ja pääteatterin entisen johtajan Pavel Latuškan, jotka ovat neuvoston tunnetuimpia jäseniä.

Poliisiasemalle viedyt jäsenet olivat Minskin traktoritehtaan lakkojohtaja Sjarhei Dyleuski ja presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan avustaja Volha Kovalkova. He molemmat olivat vielä illalla poliisin hallussa.

”Tietenkin pidämme tätä koordinaationeuvoston jäseniin kohdistuvana painostuksena”, neuvoston jäsen, lakimies Maksim Znak sanoi iltapäivällä lehdistötilaisuudessa.

Tsihanouskajan aloitteesta perustettu neuvosto kertoo valmistelevansa rauhanomaista vallansiirtoa vilpillisten presidentinvaalien jälkeen. Valko-Venäjää yli 25 vuotta itsevaltaisesti johtanut Aljaksandr Lukašenka julisti saaneensa murskavoiton, mikä aloitti mielenosoitukset. Lukašenka syytti neuvostoa yrityksestä anastaa valta, ja viranomaiset aloittivat neuvostosta rikostutkinnan.

Oppositiovoimien perustamaan koordinaationeuvostoon kuuluva, pääteatterin entinen johtaja Pavel Latuška puhui tiedotustilaisuudessa Minskissä maanantaina.­

Viranomaisten otteiden arveltiin jo ennalta koventuvan maanantaina, sillä se oli Lukašenkan lauantaina viranomaisille asettama määräaika ”palauttaa järjestys”.

Minskin keskustassa näkyikin koko päivän erikoisjoukkojen merkkaamattomia pakettiautoja sekä putkakuorma-autoja ajamassa ympäriinsä. Iltaseitsemältä erikoisjoukot ottivat mielenosoittajia kiinni Minskin Itsenäisyydenaukiolla. Heidät vietiin pakettiautoihin, joissa ei ollut rekisterikilpiä.

Tunnelma oli aivan eri kuin sunnuntaina, jolloin Minskin Itsenäisyydenaukiolle ja sen ympäristöön kokoontui noin 200 000 mielenosoittajaa vaatimaan Lukašenkan eroa, presidentinvaalien uusimista ja poliisiväkivaltaan syyllistyneiden rankaisemista.

Maanantaina paikalle kokoontui vain pari sataa ihmistä, joista osa päätyi erikoisjoukkojen käsiin. Kiinniotot herättivät huomiota, sillä viranomaiset olivat jättäneet Itsenäisyydenaukiolle joka ilta kokoontuneet mielenosoittajat tähän asti rauhaan.

Vallanpitäjien päähuomio oli edelleen suurten valtionyritysten lakkoliikkeessä, jota viranomaiset ovat pyrkineet tukahduttamaan uhkaamalla lakkoilijoita irtisanomisilla ja paikoin vahingonkorvauksilla.

Myös lakkoliikehdinnän johtajia on otettu kiinni. Maanantaina poliisit ottivat kiinni lannoiteyhtiö Belaruskalin lakkojohtoon kuuluvan Anatol Bokanin ja raskaita ajoneuvoja valmistavan MZKT:n lakkojohtajan Aljaksandr Laurynovitšin.

Valtionyritykset ovat Valko-Venäjän taloudelle tärkeitä, mutta niillä on myös tärkeä symbolinen merkitys. Tehdastyöläiset on pitkään nähty Lukašenkan kannattajakunnaksi. Vastauksena poliisiväkivaltaan alkaneet lakot näyttävätkin kuivuneen viime päivinä.

Maanantaina tiukentuivat myös äänenpainot Valko-Venäjän ja Liettuan välillä, kun Liettua sanoi valkovenäläisen sotilaskopterin loukanneen sunnuntaina sen ilmatilaa.

Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoi jo aiemmin, että sen Mi-24-helikopteri oli tehnyt vaarattomaksi kahdeksan Liettuasta tullutta ilmapalloa, jotka sunnuntaina loukkasivat valtakunnanrajaa. Puolustusministeriön mukaan palloissa oli valtionvastaisia symboleita, millä ilmeisesti tarkoitettiin valko-puna-valkoista entistä valtiolippua.

Liettuan mukaan ilmapalloja jahdannut kopteri tuli rajan yli, minkä Valko-Venäjä kiisti.

Vilnassa oleva Tsihanouskaja tapasi maanantaina Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Stephen Biegunin, joka vieraili Liettuassa matkallaan Moskovaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi, ettei Kremlillä ole yhteyksiä oppositioon. Huomiota sai myös hänen kommenttinsa, etteivät Valko-Venäjän mielenosoittajat ole syyllistyneet provokaatioihin.

Koordinaationeuvoston maanantain tiedotustilaisuudessa tulikin selväksi, että Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin sunnuntain kommentit oli huomattu. Lavrov syytti oppositiota yrityksestä ajaa erilaisia venäläisvastaisia asioita ja huomautti Tsihanouskajan puhuvan paljon englantia.

Tiedotustilaisuudessa englanninkielisiin kysymyksiinkin vastattiin venäjäksi.

“42 prosenttia viennistä menee Venäjälle. Voitteko kuvitella löytävänne jonkun, joka haluaa rajalla muurin? Minä en”, Latuška sanoi.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat