Venäjä-asiantuntijan mukaan Navalnyistä löytynyt myrkky viittaa valtiolliseen myrkyttäjään – Venäjä: Syytöksille ei perusteita - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä-asiantuntijan mukaan Navalnyistä löytynyt myrkky viittaa valtiolliseen myrkyttäjään – Venäjä: Syytöksille ei perusteita

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toivoo EU:lta vahvoja toimia.

3.9. 6:53 | Päivitetty 3.9. 14:51

Saksa ilmoitti keskiviikkona löytäneensä todisteet siitä, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi myrkytettiin Neuvostoliitossa kehitetyllä hermomyrkyllä novitšokilla. Liittokansleri Angela Merkel vaatii Venäjältä vastauksia – mutta mitä vastauksia sieltä voidaan saada?

Eräänlainen vastaus tuli lopulta torstaina, kun Venäjän presidentin Vlaidimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov sanoi, että Venäjän valtion syyttämiselle ei ole mitään perusteita, ei myöskään pakotteille Venäjää vastaan.

Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäiseen naapurustoon ja Venäjään erikoistunut vanhempi tutkija Jussi Lassila ennakoi Venäjän vastauksen HS:n haastattelussa jo keskiviikkoiltana.

”Olen niin närkästynyt. Venäjältä ei ole tulossa vastaukseksi muuta kuin selityksiä, peittelyjä ja valheita”, Lassila sanoi.

Lassilan mukaan viimeistään nyt voidaan sulkea täysin pois se vaihtoehto, että Navalnyin olisi myrkyttänyt ”kaduntallaaja, jolla olisi jotain hampaankolossa”.

”On aivan selvää, että taustalla ovat valtiolliset toimijat. Onko se sitten järjestäytynyt rikollisuus eli korruptio, ylin valtiojohto vai turvallisuuspalvelut, se on epäselvää. Siinä ne vaihtoehdot ovat.”

Näin liittokansleri Merkel kommentoi Navalnyin myrkytystä keskiviikkona:

Lassila ei jaksa uskoa, että Navalnyi olisi jätetty tahallaan henkiin – novitšok on säikäyttämiseen yksinkertaisesti todella huono aine.

Hänen mielestään on paljon todennäköisempää, että murhaaja oli laskenut sen varaan, että koko operaatio olisi saatu toteutettua Venäjällä, ja Navalnyi olisi saapunut Moskovaan kuolleena.

”Murhan tilaajan näkökulmasta alkoi mennä pieleen, kun lentäjä teki välilaskun Omskiin. Silloin alkoivat hätäiset peittelyt.”

Lassilan mielestä on jopa huvittavaa, miten hutiloiden operaatio on suoritettu, oli sen takana kuka vain.

”He käyttivät novitšokia, vaikka aine on osoittautunut toimimattomaksi. Ei saada tapettua ja jää jälkiä, joita pitkin tutkinnoissa päästään eteenpäin. Maailmasta löytyy paljon tehokkaampia tappamiseen tarkoitettuja myrkkyjä.”

Lisäksi kovalla vaivalla marginaalissa Venäjällä pidetty Navalnyi on noussut viimeistään myrkyttämisen myötä kansainväliseksi julkkikseksi. Presidentti Vladimir Putin ja Kreml ovat tähän asti vältelleet jopa mainitsemasta Navalnyin nimeä.

”Saa nähdä, pystyvätkö he yhä välttelemään hänen nimeään. Sieltä tulee tiedotteessa varmaan henkilöä, potilasta…”, Lassila sanoi.

Juuri näin tapahtui torstaina. Putinin lehdistöpäällikkö Peskov sanoi, että Venäjän valtio ei olisi hyötynyt ”Berliinissä olevan potilaan” myrkyttämisestä. Navalnyin nimeä hän ei maininnut.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oli Moskovassa helmikuussa.­

Euroopan unionilta Lassila toivoo vahvaa reaktiota, kerrankin.

”On annettava selvä signaali, ettei näin voi toimia, luotava todellista painetta. Se on nyt tärkeää Venäjän kansalaisyhteiskunnalle, kuin myös Venäjän oikeusvaltion rippeille.”

Lassilan mukaan EU voisi harkita henkilöihin meneviä sanktioita, mutta koska myrkyttäjä jäänee mysteeriksi, sanktioiden kohdistaminen on vaikeaa. Toinen taktiikka olisi, että Saksa käyttäisi painostukseen Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta.

Putinin lehdistöpäällikkö Peskov kiirehtikin korostamaan torstaina, että maiden kesken kaupallisin perustein sovitun kaasuputkihankkeen keskeyttäminen ei hyödyttäisi ketään.

Mahdolliset uudet pakotteet eivät välttämättä aiheuta muutoksia Venäjällä.

”Ei voi olla kovin optimistinen. Kreml ei enää välitä kauheasti maineestaan.”

Navalnyin myrkytys kasvattaa kuilua lännen ja Venäjän välillä, uskoo tutkija

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin mukaan on mahdollista, että Navalnyi haluttiin vain pois Venäjältä, ei välttämättä hengiltä, kertoo STT.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suoraan olisi vastuussa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä, on tapaus jälleen ulkovalloille yksi osoitus Venäjän autoritaarisuudesta ja viranomaisten itsevaltiudesta, Smith uskoo.

”Suoraan se ei ole Putin, mutta ehkä sillä ei ole loppupeleissä enää merkitystäkään, koska kaikki näkevät sen kuitenkin niin ulkoapäin. Jokainen tällainen tapahtuma vaikuttaa siihen, että kuilu lännen, Euroopan ja Venäjän välillä kasvaa”, Smith sanoo STT:lle.

Navalnyin myrkyttäminen on Smithin mukaan osa sitä historiallista jatkumoa, jonka lähtökohtana on Venäjän turvallisuuskoneisto.

”Kun joku henkilö koetaan petturina, niin siinä kohdassa Venäjän turvallisuuspalvelulla on ollut tapana ottaa keinovalikoimaan myrkytys.”

Jo ennen kuin tieto Navalnyin myrkytyksestä varmistui, kummasteltiin mahdollisen teon ajankohtaa. Venäjällä ei ole juuri nyt tulossa vaaleja, eikä oppositiojohtaja ole normaalia vallanpitäjien ärsyttämistään kummempaa viime aikoina tehnyt.

Smithin mukaan mitään yksittäistä syytä ei välttämättä edes tarvita.

”Joskus on parempikin, ettei suoraa syy-yhteyttä ainakaan ulkopuolisen silmin olekaan, koska näin tilannekuva hämärtyy. Navalnyista on kuitenkin pitkässä juoksussa tullut aina vain vaikeampi vastustaja, oli sitten vaaleja tai ei.”

”Toiminta on koko ajan saatu organisoitua paremmin, ja kannattajia on tullut lisää. Jos oppositio tämän seurauksena järjestäytyisi yhä paremmin, se olisi vakava asia vallanpitäjille.”

Smithin mukaan on täysin mahdollista, ettei Navalnyita edes haluttu tappaa, vaan hänet haluttiin vain pois Venäjältä.

Kansainvälinen yhteisö luonnollisesti tuomitsee jyrkästi myrkytyksen, mutta sitä, mitä muuta myrkytyksestä seuraa, on vaikea arvioida.

”Venäjä toivoo, että tämä jäisi paheksuntaan. Toisaalta ulkovaltojen on nyt vaikeampi puuttua tähän, koska myrkytys tapahtui Venäjällä ja osapuolet olivat Venäjän kansalaisia. Ulkoapäin toisen valtion selkkauksiin puuttuminen on vaikeaa.”

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat