Suomalaiset äänestäisivät Joe Bidenin Yhdysvaltojen presidentiksi – Tuoreet gallupit USA:ssa: Bidenin suosio 50,5 prosenttia, Trumpin 43 prosenttia - Ulkomaat | HS.fi

Suomalaiset äänestäisivät Joe Bidenin Yhdysvaltojen presidentiksi – Tuoreet gallupit USA:ssa: Bidenin suosio 50,5 prosenttia, Trumpin 43 prosenttia

Joe Biden saisi 75 prosenttia ja Trump kymmenen prosenttia suomalaisten äänistä HS:n tilaaman kyselyn perusteella.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden (vas.) yrittää syrjäyttää istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuun presidentinvaaleissa.­

12.9. 15:51

Kolme suomalaista neljästä toivoo Joe Bidenista seuraavaa USA:n presidenttiä. Donald Trump olisi mieluisin joka kymmenennelle vastaajista.

Biden edustaa demokraattista puoluetta ja istuva presidentti Trump republikaaneja. Vaalit ovat 3. marraskuuta.

Suomalaisten kannat selvisivät, kun mielialoja kartoittavaan Kantar TNS Oy:n tutkimukseen lisättiin tällä kertaa yksi kysymys myös Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Tutkimus tehtiin Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Bidenin kannatus oli ylivertaista suomalaisten ikään, sukupuoleen ja tulotasoon ja melkein täysin myös puoluekantaan katsomatta. Biden oli ylivoimainen kokoomuksesta vasemmistoliittoon.

Yksi puolue teki poikkeuksen: perussuomalaiset oli tutkimuksen ainoa väestöryhmä, josta löytyi merkittävästi Trumpin kannattajia.

43 prosenttia perussuomalaista toivoo Trumpin tulevan valituksi, mutta 35 prosenttia perussuomalaisistakin kannattaa Bidenia.

Kaikkiaan vain kolme prosenttia suomalaisista toivoisi uuden presidentin olevan joku muu kuin 74-vuotias Trump tai pian 78-vuotias Biden. 12 prosentilla ei ole kantaa asiaan.

Bidenin suomalaiskannatus ylittää erittäin reilusti kyselyn virhemarginaalin, joka on 3,1 prosenttiyksikköä. Kyselyssä haastateltiin 1 023 suomalaista.

Joe Biden johtaa mielipidetiedusteluja myös Yhdysvalloissa, mutta toki selvästi niukemmin.

Real Clear Politicsin merkittävien kyselyjen keskiarvo antaa tällä hetkellä Bidenin kannatukseksi 50,5 prosenttia ja Trumpin kannatukseksi 43,0 prosenttia. Viimeksi Trumpin nousun hyvin ennustaneen 358-sivuston laskemassa kyselyjen keskiarvossa painottuvat uusimmat ja laadukkaimmiksi analysoidut kyselyt. Tulos on täsmälleen sama: 50,5 prosenttia Bidenille ja 43 prosenttia Trumpille.

Vaa’ankieliosavaltiot ratkaisevat jälleen pelin, koska monet osavaltiot ovat ”varmoja” joko Trumpille tai Bidenille.

The Economistin osavaltiokohtaisessa ennusteessa Biden saisi nyt 340 valitsijamiestä ja Trump 204 valitsijamiestä. Ennusteessa epävarmoja osavaltioita on enää Arizona, Pohjois-Carolina ja Georgia.

Trumpin pitää voittaa ne kaikki ja kääntää lisäksi ainakin pari Bidenille nyt ennakoitua osavaltiota edukseen, jos hän haluaa jatkokauden.

Vaikka Trumpin kannattajia on vähemmän, he ovat kyselyjen mukaan keskimäärin innokkaampia kuin Bidenin kannattajat. Presidentti voi yhä voittaa, jos riittävän moni Bidenin kannattajista jättää lopulta äänestämättä.

Neljä vuotta sitten Trump jäi 2,87 miljoonan äänen päähän Hillary Clintonin äänisaalista. Trump voitti kuitenkin ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa ja vei enemmistön valitsijamiehistä.

Voit lukea kyselyistä ja niiden kehityksestä sekä Trumpin suosiosta aikaisempiin presidentteihin verrattuna lisää tämän linkin takaa.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat