Nuorilla aikuisilla on Yhdysvalloissa hatarat tiedot juutalaisten kansanmurhasta, ja lähes neljännes pitää niitä liioiteltuina - Ulkomaat | HS.fi

Nuorilla aikuisilla on Yhdysvalloissa hatarat tiedot juutalaisten kansanmurhasta, ja lähes neljännes pitää niitä liioiteltuina

Vaikka tiedot ovat ohuita ja natsitunnukset tuttuja, enemmistö pitää oikean tiedon levittämistä tärkeänä.

Vankeja Auschwitzin keskitysleirillä Puolassa vuonna 1944.­

16.9. 9:35

Yhdysvaltain nuorten aikuisten tiedot juutalaisten kansanmurhasta toisen maailmansodan Euroopassa ovat varsin hatarat, kertoo tuore kysely. Lähes puolet haastatelluista ei esimerkiksi osannut nimetä yhtään keskitysleiriä tai gettoa.

Miltei neljännes (23 prosenttia) piti tietoja kansanmurhasta eli holokaustista vähintäänkin liioiteltuina tai jopa myyttinä. Vaikeinta oli vastata kysymykseen holokaustin uhrien määrästä. Vain yksi kolmesta tiesi, että vainoissa kuoli noin kuusi miljoonaa juutalaista, kertoo brittilehti The Guardian.

Yli kymmenen prosenttia arvioi, että kansanmurha oli tavalla tai toisella juutalaisten omaa syytä, ja jokseenkin yhtä moni kertoi, ettei muista kuulleensa ollenkaan koko asiasta.

Selvityksen tulosten perusteella ei kuitenkaan voi päätellä, etteivätkö nuoret aikuiset Yhdysvalloissa välittäisi juutalaisten kohtaloista 1900-luvun Euroopassa. Pikemminkin asia on mielissä ja oikeaa tietoa arvostetaan.

Noin puolet haastatelluista on törmännyt netissä kansanmurhan kieltävään tai sitä koskevia tietoja vääristelevään kirjoitteluun ja kolmannes natsisymboliikkaan.

80 prosenttia piti tärkeänä, että kouluissa kerrotaan holokaustista, ja 64 prosenttia katsoo, että kansanmurhan käsittelyn pitäisi olla kouluissa pakollista.

Seitsemän kymmenestä ei hyväksy edes yksityisiä uusnatsistisia mielipiteitä.

Selvityksen teetti natsien uhreja tukeva järjestö Claims Conference. Sitä varten tehtiin tuhat valtakunnallista haastattelua ja lisäksi 200 haastattelua jokaisessa Yhdysvaltain 50 osavaltiossa.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat