Puolalaisen instituutin arkistoista paljastui agenttilöytö: James Bond -niminen lähetystö­virkailija jäi kiinni vakoilusta Puolassa vuonna 1964 - Ulkomaat | HS.fi

Puolalaisen instituutin arkistoista paljastui agenttilöytö: James Bond -niminen lähetystö­virkailija jäi kiinni vakoilusta Puolassa vuonna 1964

James Albert Bondin leski kertoi tienneensä, että aviopuoliso toimi Puolassa vakoojana.

Hänen nimensä oli Bond, James Albert Bond. Puolalaisen tiedusteluraportin mukaan suurlähetystön työntekijä yritti tunkeutua sotilaallisiin kohteisiin Puolan maaseudulla vuonna 1964. Bond palasi Britanniaan tammikuussa 1965.­

25.9. 19:11

Britannia lähetti James Bond -nimisen miehen (1928–2005) työskentelemään suurlähetystöönsä Varsovassa vuonna 1964.

Todellisuudessa hän oli vakooja, uskoivat Puolan tiedusteluviranomaiset. Asia selvisi, kun Puolan IPN:n eli Kansakunnan muistin instituutin tutkijat löysivät James Albert Bondia koskevat tiedusteluraportit muun tutkimuksen ohessa.

Instituutin oma tiedote asiasta löytyy tämän linkin takaa. Asiasta kertovat myös esimerkiksi Telegraph ja The Times.

James Bond saapui Britannian suurlähetystöön Varsovaan 18. helmikuuta 1964. Ian Flemingin James Bond -kirjat brittivakoojasta olivat tuolloin hyvin suosittuja, ja Sean Connery oli ehtinyt näytellä hahmoa ensimmäisissä Bond-elokuvissa.

Ei siis ole ihme, että nimi herätti huomiota. Ehkä Britannia ajatteli, että Puola ei mitenkään voisi kuvitella, että he lähettävät suurlähetystöön peitetehtävään oikean vakoojan, jonka oikea nimi on James Bond.

Puolan viranomaiset laittoivat varmuuden vuoksi James Bondin heti tarkkaan seurantaan. Kävi ilmi, että puoliso ja poika olivat seuranneet Bondia Puolaan. Raporttien mukaan James Bond oli puhelias, mutta sanoissaan varovainen ja kovasti muidenkin naisten kuin puolisonsa perään.

Marraskuussa 1964 Bond matkusti kahden suurlähetystön työntekijän kanssa maakuntiin ”tehtävänään tunkeutua sotilaallisiin kohteisiin”, tiedustelupalvelun raportissa sanotaan.

Puolan kansallisen muistin instituutin tutkijat eivät tätä purematta niele. Sodan jälkeen diplomaatit ja vakoojat tekivät paljonkin retkiä kartoittaakseen rautaesiripun taakse jääneen Puolan uusia sotilaskohteita sekä tehdäkseen perustutkimusta esimerkiksi rautatieverkosta ja sen kunnosta.

Vuonna 1964 tämä oli jo harvinaisempaa. Maaseuturetket olivat usein lähinnä vapaa-ajanviettoa – tai sitten James Bond lähetettiin maaseuturetkille harhauttamaan puolalaisviranomaisia, jotta hänen kollegojensa samanaikaiset operaatiot saisivat vähemmän huomiota.

Puolan-komennus jäi lyhyeksi. Tammikuussa 1965 James Bond lähetti perheensä Britanniaan ja seurasi itse perässä viikkoa myöhemmin.

Arkistolöydön tultua julki James Bondin leski kertoi Telegraphille tietäneensä kyllä, että puoliso oli vakooja ja riskialttiissa työssä.

James Albert Bond eli kuitenkin pitkän elämän. Hän jatkoi uraansa puolustusvoimissa ja kuoli 77-vuotiaana eläkeläisenä vuonna 2005.

Kirjailija Ian Fleming (1908–1964) työskenteli toisen maailmansodan aikana Britannian tiedustelupalvelussa lähinnä toimistotehtävissä ja tunsi vakoojapiirejä myös veljensä ja ystäviensä kautta. Ei ole tiedossa, että hän olisi tuntenut huomattavasti nuorempaa James Albert Bondia.

Fleming kertoi etsineensä kirjojensa hahmolle mahdollisimman tavanomaista nimeä – ja löytäneensä sen luettuaan ornitologi James Bondin (1900–1989) kirjaa Birds of West Indies.

Uusimmissa James Bond -elokuvissa salaisena agenttina on näyttelijä Daniel Craig.­

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat